Mali procenat porođaja uz epidural u Crnoj Gori

U porodilištu Kliničkog centra Crne Gore svega šest do sedam odsto porodilja se porađa uz epidural, što je u odnosu na svjetska mjerila značajno manji procenat, ukazuju ginekolozi i anesteziolozi te ustanove.

Epiduralna anestezija posljednjih godina postala je veoma popularna u svijetu posebno u Zapadnoj Evropi i Americi, tako da ti procenti dostižu u Francuskoj preko 70 odsto, u Velikoj Britaniji od 35 do 40 odsto, a u Americi oko 50 odsto.

Na ovu temu u emisiji Boje jutra TV Vijesti govorili su doktori Kliničkog centra Crne Gore.

Anesteziolog Dejan Leković smatra da su razlozi malog procenta porođaja uz epidural različiti, a prije svega zbog predrasuda da se epiduralom može oštetiti kičma, nervi, da se može neki trajni neurološki deficit izazvati, da se naškodi bebi.

“I trudnice su neinformisane. Kao jedan od razloga možemo navesti i nedostatak anesteziologa naročito u perifernim bolnicama”, kazao je  on gostujući u Bojama jutra TV Vijesti ali i ukazao na činjenicu da je epidural u Kliničkom centru i dalje komercijalna usluga i da se plaća 125 eura po anesteziji.

Prema njegovim riječima, epidural je vrhunska anesteziološka metoda ako se ne zloupotrebljava. Epidural, kako dodaje, treba dati u pravo vrijeme, ni prerano ni prekasno, sačekati dobra akušerski nalaz, i u takvim uslovima ne može da se desi ništa što nije moguće da se dogovodi inače u toku porođaja.

“Bitna je uska saradnja anesteziologa i ginekologa-akušera. Sve vrijeme su prisutni i jedan i drugi u toku porođaja. Koncentracija i količina lokalnog anestetika se prilagođavaju u odnosu na fazu porođaja. Ukoliko se epidural koristi u kontrolisanim uslovima on može donijeti veliki komfor trudnici i bebi, a da ne utiče na prirodni tok porođaja“, pojasnio je on.

Ginekološkinja Snežana Sekulić ocjenjuje da je epiduralna analgezija odnosno obezboljavanje porođaja veliki pomak u prvoj i fazi rađanja djeteta koje su najbolnije, a svaka žena bol doživljava na svoj način, pa nekada izaziva izuzetan stres pa i panično stanje pri čemu se izlučuju veće koncentracije hormona stresa koje mogu negativno uticati na mehanizam i tok porođaja.

„Moram napomenuti da je uklanjanje ili umanjivanje bola pri porođaju prosto specifično i razlikuje se od svih drugih vrsta analgezije i anestezije i stoga je veoma važno da epiduralna analgezija koja je jedna veoma prihvatljiva procedura širom svijeta, kao i sve druge medicinske procedure zahtijeva određena pravila primjene, određene indikacije i kontraindikacije“, kazala je Sekulić.

Prema njenom mišljenju, osnovna pravila i osnov za uspješnost epiduralne analgezije je timski rad ginekologa-akušera i anesteziologa i za njen uspjeh je odgovorno optimalno vrijeme za njen početak koje treba da odredi ginekolog-akušer.

„Kontrakcije moraju započeti, dilatacija mora biti između tri i pet centimetara, a onda će ginekolog  pratiti tok porođaja i poroditi ženu dok će anesteziolog aplikovati kateter, dozirati precizno anestetike i opijate koji se tu daju i prilagođavati njihove doze nalazu koji on saznaje od akušera. Zbog toga je neophodan timski rad“, pojasnila je ona.

Ona objašnjava da svaki lijek koji se daje majci u porođaju može potencijalno da utiče na tok i mehanizam porođaja pa i na dijete.

“Potpuno bezopasnog sredstva nema zato kažem da je optimalno vrijeme i trajanje epiduralne analgezije i saradnja anesteziologa i ginekologa ključna“, kaže ona.

Anesteziolog Leković je naveo da trudnica može da traži određenu metodu pri porođaju, u konsultaciji sa izabranim ginekologom, a zatim sa ginekologom u Kliničkom centru i sa anesteziologom.

“Postoje striktne indikacije, kontraindikacije, neželjena dejstva svake medicinske metode pa i carskog reza takođe i epiduralne analgezije. Tako da svaku tu prilagođavamo individualnom slučaju. Trudimo se da optimalno rešenje ponudimo“, pojašnjava on.

Doktorka Sekulović je saopštila da je prirodni porođaj najzdraviji za majku i dijete i da tu nema diskusije.

“Carski rez je alternativa prirodnom porođaju kad on nije moguć. A što se tiče izbora mislim da je dovoljna indikacija želja žene da dobije epiduralnu analgeziju“, dodaje ona.

Kako navodi, na osnovu nekih studija ali i ličnog iskustva, pokazalo se da epidural ne usporava prvu fazu porođaja, ali da usporava drugu.

Leković je pojasnio da, od kada je uvedena obavezna pripravnost anesteziologa u porodilištu Kliničkog centra, želja trudnice da se porodi uz epidural ne zavisi od njegovog prisustva, kao što je to ranije bio slučaj.

“S tim što trudnice imaju pravo da biraju svog doktora od primarne zdravstvene zaštite preko specijaliste. Tako da dosta trudnica se odluči za nekog konkretnog anesteziologa. Taj anesteziolog ne može stalno biti tu, on ima svoje obaveze. Ali ako se trudnica na vrijeme primi, ako se na vrijeme odradi priprema, akušerski nalaz bude adekvatan i ako se na vrijeme pozove anesteziolog apsolutno će dobiti epiduralnu analgeziju“, pojašnjava ovaj anesteziolog.

Dodaje da se trude da izađu u susret svim trudnicama, kao i da nije lako jer ima šest anesteziologa koji su pripravni za epidural, a da su oni inače zaposleni na Klinici za anesteziju gdje imaju i druge obaveze.

Kada trudnica izrazi želju da se porodi u epiduralnoj analgeziji prije svega mora razgovarati sa svojim izabranim ginekologom ili sa ginekologom u Kliničkom centru, a zatim zakazati pregled kod anesteziologa u anesteziološkoj ambulanti. Od nalaza je potrebna krvna slika zbog broja trombocita, vremena krvarenja, vremena koagulacije i nR.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. A sto pomamljujete ove zene,jos malo pa ce se zaboraviti kako se radja dijete na nacin na koji je Bog rekao. Razumijem kada je zivot ugrozen majki ili djetetu,da, tad treba pomoći na svaki način.

  2. Pa valjda porodjaj u 21.veku treba biti sto je vise moguce olaksan i bezbolan. Zasto bi zene morale da trpe bol? Ako zena trpi bol i poradja se 20h onda je ona veliko mucenica i bolja majka? Bolja od one sto je odlucila da ne trpi bol i na taj nacin olaksa i sebi i bebi? Za sto bezbolniji porodjaj ☝️

  3. Mali procenat? Zene rade po marketima za 200e, epidural se placa, a dje su koverte za ginekologa, a pretpostavljam i za anesteziologe, da bi “bili tu” kad treba da se da vec placeni epidural… Ne idu oni po emisijama i reklamiraju za lijepe oci, vec za svoj procenat. A naravno da svAka od nas treba da postane majka na najljepsi nacin a ne uz trAume dozivotne, ako niste pripremile pomenute koverte.

    • Ada ,pprodiće svaku koja dodje .Nemojte biti tako preostri pobogu!!SA novcem ,ili bez ..Nego,kako pomenu vec neko u komentaru,ko je kriv za to,pa cak i da je ave tako Za mene je onaj koji daje mito,uvijek gori od onog ko ga prima 😉😉

    • Ne slazem se, ljudi su od muke poceli da ih podmicuju a ne od cega drugog, to je, valjda, suvisno i napomenuti…. Sto se tice porodilista, zene koje su bile tamo sve znaju, tako da…. Ali svako ima pravo na svoje misljenje.

    • Ni jednog centa dala nisam niti doktoru, niti anesteziologu, sem sto sam platila epidural.
      Porodili me kao da sam im iz kuce verovali ili ne. Moje iskustvo je takvo bilo sva 3x.

    • Sto see koverti tice, niksicko porodiliste, treca beba, dezurni doktor koji je bio vise nego dobar I pristupacan i svo vrijeme bio uz nas i sve odradio kako treba bez koverte 😁 tako da ima sjajnih doktora I ljudi. A mislim da je epidural divna stvar, iako nisam imala priliku da dozivim to iskustvo, ali mogu zamisliti kako je divno poradjati see bez bola 😀 vremenom CE se raditi u svim porodilistima, pa ni zube nee vadimo prirodno, bez anestezije kad nee moramo 😁😁

    • Ja sam bila spremna i da platim ali taj famozni anesteziolog tesko je dolazio ( prije 6 godina ) sada ne znam kakva je situacija nadam se bolja i svakoj zeni bi preporucila da se bezbolno poradja ,moji porodjaji su bili vise nego laki i kratki i kada bih morala opet radjati moj izbor bi bio epidural .Ne razumijem zasto bi se neko mucio ako ne mora

  4. Da se oglasim ja nemajka sto sam jedno rodila bez epidurala, a jos dvoje sa epiduralom, sva tri porodjaja PRIRODNIM PUTEM.
    Moja iskustva sa epiduralom su odlicna i rodila bi jos 10 tako.
    Sve pohvale Dejanu Lekoviću 👍👍

  5. A kod mene tri porodjaja, sva tri uz epidural. Neka komentarišu samo mame koje imaju iskustva sa tim, a ne one koje misle ili su čule od ovog ili onog da se može ne znam šta desiti.

    • Tacno, koleginice. Sve preporuke i drugi put cu isto tako! Malo informisanja ne skodi… i zubi se uz anesteziju vade a ne 3-4-5kg… Ali, Boze moj, kojoj je milije da se muci… 🙂

    • Tamara Ivanović Boljević uzeli ste mi rec iz usta. Majka nisam jos ali zaista smatram da je epidural najnormalnija stvar. I zubi su se nekada vadili i popravljali bez anestezije, pa se operacija krajnika radila bez anestezije itd. i sl. Pa sad normalno popravljamo i vadimo zube sa anestezijom. A, mi, koji se plasimo zubara i sa duplom 😊

  6. Moje iskustvo
    Prvi porođaj bez anestezije. Oporavak trajao danima, onesvijestila se u par navrata nakon porođaja, a rekli su mi da sam imala ,,prelak porodjaj”. Da sam prvi put imala epidural odmah bi bilo povezivanje da je to nus pojava od anestezije.
    Drugi porođaj sa epiduralnom anestezijom. Onaj bol tokom kontrakcija koje sam imala je smijesan. Bol sam osjetila bukvalno 3 minuta. Oporavak duplo laksi i brzi. Imala sam snage da se brinem i o starijem djetetu. Ko je izmislio epidural svaka mu cast! Ja dr Lekovica blagosiljam od tog dana jer je i on ucinio da mi najljepse iskustvo u zivotu i ostane takvo u sjecanju. Ko se plasi epidurala, postujem! Na veliku srecu imamo opciju da sami odaberemo sta mislimo da je najbolje za nas. Sto se mene tice ja slobodno stojim u redu onih koji bi placali edukaciju trudnica i promociju epidurala jer sam iskusila porođaj bez i sa epiduralom. Ukoliko neko ima nedoumicu nadam se da mu je moj komentar pomogao. Srecno!

  7. Ha
    Da je besplatan
    Da dozvoljavate
    Ili da je neka razumna cijena
    Bio bi veci broj porodilja na epidur
    Sjednite u cekaonice kod ginek pa poslusajte price i onda donesite zakljucke😥😑😶🙃🙃😤

  8. A zamislite kako je bilo tek prije 12 godina !Dolazile su mi u sobu porodilje ,da me pitaju :”a,kukaaala ‘oćeš li moći da hodaš”??Pa su “neđe čule” ,načule kako to nije prirodan porođaj ,kako nikako nisu mogle da pojme da je to samo anestezija ,a da je porođaj ipak tekao i teče ,pririodnim putem.😂
    E,ajde tada,nego su mnoge “moderne žene” ostale neprosvijećene i sada.Aoohh .
    I da se duplo plaća,vrijedio bi svake pare .👏👏

  9. Slatka moja seko Jovana..svaka cast…slazem se.I od mene samo pozitivan stav.Razgovor sa strucnim licem,anesteziologom srusice sve predrasude i strahove.Pa i zub vadite sa anestezijom…Hvala bogu da je to kod nas zazivjelo

  10. Trece rodila uz epidural prije 6 god.to je bio porodjaj koji vrijedi zapamtiti…posle dva sata kao da nista nije bilo.
    Zalim sto prije 20 god.nije bilo takve mogucnosti jer cu ’97 pamtiti dok sam ziva. Porodjaj moze da traje satima iz hiljadu razloga ali toliko sati da trpi bol ne moze nijedna. Da su srecne sto ne moraju vise.

  11. Najbolje je prirodno bez ikakvih inekcija i sranja jedino ko me je ugrožen život pa ajde uredu…malo bola pretrpjeti i sve je gotovo ovako samo zdravlje narušavamo..ja sam troje rodila na carski a sve bih dala da sam mogla prirodno kao sto je Bog dao…ovako samo zajebes zdravlje sve te inekcije kad tad ostave jake posljedice

  12. Najbolji anesteziolog i prije svega dobar covjek.Kao da sam ga znala 100g.Divan covjek,svakoj zeni preporucujem epidural jer sam ja prosla kao kraljica…nazalost bio je prekid trudnoce ali sa epiduralom.Divan covjek predivan,nista strasno,ubod nisam ni osjetila..Dejo Lekovic kralj,sve pohvale za njega…zene ne razmisljajte ni sekund epidural i dr Dejo Lekovic vrhh vrhova ❤❤❤

Leave a Reply