Potpisnici peticije ne žele da se djeca školuju u ustanovama bez dvorišta

 

Foto: Vijesti/Radomir Petrić

Potpisnici Građanske inicijative za očuvanje parka i gradnju vrtića u Baru na nekoj drugoj lokaciji jutros su saopštili, osvrćući se “na pojedine navode u medijima da se drveće brani nauštrb djece” da je motivacija njihove inicijative upravo briga za dobrobit djece.

“Naglašavamo da djetetom smatramo svako ljudsko biće mlađe od 18 godina kao što je i predviđeno Porodičnim zakonom Crne Gore i Konvencijom o pravima djeteta usvojenom od strane Ujedinjenih nacija, te ne smijemo da zaboravimo na naše osnovce i srednjoškolce. Među preko 3.000 potpisnika građanske inicijative je i veliki broj roditelja djece predškolskog uzrasta koji su u najvećoj mjeri upoznati sa problemima nedostatka mjesta u barskim vrtićima. Ipak, ti roditelji su svjesni i da se obrazovanje i vaspitavanje njihove djece ne završava kada napune šest godina već se nastavlja tokom osnovne i srednje škole”, navodi se u saopštenju potpisnika inicijative.

Kako se kaže u saopštenju, više od 1.000 djece koja pohađaju OŠ “Blažo Jokov Orlandić” ostali su bez dvorišta koje je betonirano i pretvoreno u parking, a sada slična sudbina treba da zadesi i preko 1.200 učenika Gimnazije “Niko Rolović” i Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole.

U saopštenju se dodaje da izgradnja vrtića na predviđenoj lokaciji dovodi do stvaranja kompleksa od pet glavnih obrazovnih ustanova od kojih nijedna neće imati odgovarajuće dvorište.

“Ne želimo da dopustimo da naša djeca prođu kroz 16 godina obrazovanja u ustanovama sa nedovoljno velikim, ili u potpunosti bez dvorišta. Dvorište je bitno jer  je prostor u kome djeca najefektivnije kroz igru i druženje stiču istraživački duh, unaprjeđuju socijalne vještine, razvijaju osnovne i fine motorne funkcije te upijaju veliku količinu bazičnog znanja o svijetu”, navodi se u saopštenju.

Ukazuju da se danas djeca sve manje i manje igraju na otvorenom zbog pretjerane upotrebe televizora i kompjutera, povećanja opterećenosti školskim zadacima i vanškolskim aktivnostima, te sve veće zabrinutosti roditelja za bezbjednost usljed rasta kriminala kao i čestih pucnjava i detonacija bombi.

“Dvorište nije ništa manje bitno ni za razvoj i dobrobit naših srednjoškolaca jer daje zdrav prostor za druženje i provođenje školskih odmora i slobodnog vremena čijim lišivanjem bi bili osuđeni na kafiće, kladionice i druga neprikladna mjesta”, pojašnjavaju građani.

Prema projektu predškolske ustanove planirano je da dvorište ima manje od 2.000m2 “što nije u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima za osnivanje ustanova u oblasti obrazovanja i vaspitanja, prema kome bi ova predškolska ustanova namjenjena broju od 400 djece morala da ima minimum 3.200 m2 dvorišta”.

“Naša je sramota kao građana Bara i roditelja što nismo spriječili da preko 1.000 đaka OŠ “Blažo Jokov Orlandić” ostanu bez dvorišta i nećemo da dozvolimo da se to desi i našim predškolcima i našim srednjoškolcima”, kaže se u saopštenju.

Kako navode, zabrinuti su i zbog bezbjednosnog rizika koji ovakav projekat izaziva.

“Bar se nalazi na izuzetno trusnom području čega smo često svjedovi. Poučeni iskustvom iz 1979. i razarajućim zemljotresom koji je tada devastirao naš grad ne bismo smjeli ovo shvatiti olako. Čak je i u samom DUP-u preporuka da se izbjegava gusta gradnja a ovdje se otpočinje najgušća moguća gradnja konglomerata predškolske ustanove, osnovne škole, srednje škole i muzičke škole. Neracionalno i neodgovorno je grupisati preko 1.500 djece na maloj površini koja je blokirana gustim saobraćajem. Veliko je pitanje kako bi se organizovala evakuacija u situaciji sveopšteg haosa kada imamo u vidu da je pristup ovim ustanovama otežan i u normalnim okolnostima”, dodaje se u saopštenju.

Kada je u pitanju sječa čempresa smatraju da su nadležni olako donijeli odluku koja nije u skladu sa Ustavom Crne Gore koji obavezuje na ekološko djelanje, kao ni sa mjerama propisanim DUP-om Bara a kako navode, ponajmanje sa zdravim razumom.

“Izjave da će se nakon sječe više od 80 čempresa posaditi nove sadnice podsjećaju na brojna obećanja – Ne brinite sagradićemo stariji i ljepši. Sem toga veoma je važno o kakvim se sadnicama radi jer nije jednaka vrijednost drveta i ukrasnog cvijeća za kvalitet naših života. Izgradnja predškolske ustanove na adekvatnoj lokaciji je u potpunosti obaveza nadležnih organa te su oni odgovorni za svako odlaganje. Plašimo se da se nedavnim izjavama i navodima u medijima samo želi izazvati strah i nepotreban razdor među građanima kada svi želimo isto – samo najbolje za našu djecu. Moramo djeci ličnim primjerom i zalaganjem a ne samo riječima pokazati da se priroda mora čuvati i braniti kao i da se dobrobit jedne djece ne može graditi na uštrb druge djece”, zaključuje se u saopštenju potpisnika Građanske Inicijative.

“O čempresima i ljudima”

Učesnici protesta pokrenuli su i festival O čempresima i ljudima za koji kažu da je proizvod građanske inicijative i da konstruktivnim aktivnostima, kulturno-edukativnog karaktera nastoji ukazati na nelogičnosti izgradnje vrtića u dvorištu gimnazije “uništavanjem jedine preostale zelene površine u gradu koja broji 88 stabala stogodišnjih čempresa”.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply