Nikšićki mališani dobili Dječiju čitaonicu

Foto: Onogošt

Mališani iz Nikšića u utorak su dobili Dječiju čitaonicu – kutak u kom će imati priliku da obogate svoj um i rječnik, ali i da se druže i razvijaju maštu.

Čitaonica je otvorena u okviru Dječije biblioteke u Dvorcu kralja Nikole, opremljena je po savremenim standardima. Djeci je na raspolaganju oko 11.000 knjiga svakog radnog dana u periodu od 7 časova do 15 sati.

Njen rad je ozvaničio ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović. On je čestitao na naporima da se u Nikšiću stvore uslovi za bolje funkcionisanje Narodne biblioteke kroz uvođenje inovativnih sadržaja.

Foto: Onogošt

„Za Nikšić, grad duge i bogate kulturne tradicije, ovo je biblioteka koja predstavlja mjesto sa kog će mnogi značajni kulturni djelatnici započeti čitalačku avanturu iz koje će kasnije definisati svoje intelektualne i estetske nadzore, a nemali broj njih će stvoriti djela čiji će značaj umnogome prevazići prostor njihovog zavičaja”, kazao je ministar.

Dodao je da se otvaranjem ovog odjeljenja stvaraju bolji uslovi za aktiviranje čitalačke znatiželje kod najmlađih, što, kako je kazao, predstavlja dobro promišljenu strategijsku intervenciju za podizanje kulturnog i intelektualnog nivoa zajednice u budućnosti.

Bogdanović je rekao da svaka aktivnost kojom se stavlja fokus na čitanje teksta danas predstavlja dodatnu obavezu društva prema djeci koja odrastaju u svijetu zavodljivih vizualnih fascinacija, što se i te kako može odraziti na nivo njihove pismenosti i uticati na marginalizaciju knjige u životima mladih.

Istakao je da se to ne smije dopustiti i da ovakvim akcijama knjiga se može vratiti na ono mjesto koje zaslužuje i koje mora imati u razvoju svakog djeteta.

„Zato nas raduje što danas Narodna biblioteka „Njegoš“ u okviru Dječjeg odjeljenja počinje sa novim edukativnim programima u dječijoj čitaonici, među kojima bih posebno istakao sadržaj namjenjen djeci sa smetnjama u razvoju“, dodao je ministar i pozdravio saradnju Biblioteke sa dječijim dispanzerom iz Nikšića.

„Posebnim programima i pomagalima ovaj vrijedni kolektiv pomoći će djeci da kroz prihvatanje izazova steknu samopouzdanje, pronađu svoje mjesto u grupi i postanu odgovorni i važni članove male, odnosno velike zajednice“, uvjeren je on.

Foto: Onogošt

Direktorica Narodne biblioteka „Njegoš“, Renata Bulajić, kazala je da su ovim projektom htjeli da apeluju na svijest onog neodgovornog dijela građana i ljudi koji se bave djecom, istakavši da djeci ne treba da oduzimamo igru.

„Igra jeste možda središnji dio zabave, ali igra mnogo više donosi i kroz igru sa mnogo više nauči. Nauči se pravilan govor, stiče se logika, razmišljanje, stiče se intelektualni razvoj kao i motoričke sposobnosti“, pojasnila je ona i dodala da je projekat namenjen djeci od šest do 10 godina, zdravoj djeci i djeci sa blažim smetnjama u razvoju.

Foto: Onogošt

Da će ovaj lijepi kutak biti sastajalište i mjesto u kojem će nas najmlađi sugrađani kvalitetno provoditi dio svog slobodnog vremena, družeći se sa knjigom, uvjerena je potpredsjednica opštine Nikšić Sonja Nikčević.

„Knjige su uvijek tu da nam pruža utjehu u trenucima samoće i beznađa, da nas obraduju i nasmiju onda kada nam je to najviše potrebno, puno daju, a zauzvrat ništa ne traže. Sa svakom pročitanom stranicom dobijamo neku novu snagu, naučimo nešto novo. I pored činjenice da knjiga u današnjem vremenu gubi trku sa savremenom tehnologijom, ja ipak vjerujem da će knjige opstati, a da bi se to stvarno desilo neophodno je stvaranje adekvatnih uslova poput ovih koje posjeduje naša čitaonica, koja je opremljena po najsavremenijim standardima“, zaključila je Nikčević.

Organizator ovog događaja je JU Narodna biblioteka „Njegoš“ Nikšić, a u okviru oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2018.

Izvor: Onogošt

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply