U Centru za autizam uvode grupni rad i formiraju grupu podrške roditeljima

Centar za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju u Podgorici priprema novi koncept rada, koji podrazumijeva uvođenje grupnog rada koji će trajati više od pola sata, ali i formiranje grupa za podršku roditeljima.

Od osnivanja Centar je posjetilo dvije hiljade i tri stotine djece i adolescenata iz cijele Crne Gore što je potvrdilo da je ovakva ustanova bila prijeko potrebna Crnoj Gori. Ipak njihovi roditelji trenutno nijesu zadovoljni načinom rada u Centru, što su neki saopštili i u Roditeljskom kutku u Bojama jutra na TV Vijesti.

“Zato što su tretmani itekako kratki, dakle jedan tretman od pola sata ne može da pomogne djetetu sa autizmom“, kazala je jedna majka.

Primjedbe su da ni broj tretmana nije adekvatan potrebama djece, a toga su svjesni i specijalisti iz Centra.

„Negdje smo i mi kao profesionalci svjesni da zapravo za 30 minuta rada nedeljno, jednostavno rezultati nisu toliko vidljivi ili izostaju. Trebalo bi više puta nedeljno da dijete bude uključeno u stimulativne tretmane, kao i obuka roditelja za rad kod kuće, zato što se radi na savladavanju određenih vještina i sposobnosti i pripreme djeteta za školu, odnosno za sve ono što dijete nije postiglo, a tiče se njegovog uzrasta, a trebalo bi“, kazala je defektolog i oligofrenolog Ivana Popović.

Zato planiraju uvođenje novog koncepta rada.

“Trenutno smo u nekom periodu kada planiramo taj grupni rad koji će trajati naravno više od pola sata gdje bi apsolutno čitavi tim profesionalaca bio uključen u tu ranu stimulaciju“, kazala je Popović.

S obzirom na veliki broj djece, neophodno je i više kadra, ali i edukacija roditelja.

“Roditelj je taj koji će smjernice neke koje mu damo u kućnim uslovima isto odrađivati sa djetetom da bi dijete na što bolji način naučilo to što već učimo i radimo u Centru“, kazala je psihološkinja Milena Bulajić.

Ona smatra važnim povezivanje institucija, školstva, zdravstva, centara za socijalni rad i ministarstva da se zajedničkim snagama radi na tome jer je Centar mlada institucija.

“Podrška roditeljima je jako važna to smo prepoznali i već ćemo da formiramo grupe za podršku”, kazala je Bulajić.

Iz Centra pojašnjavaju da rade i sa tinejdžerima koji imaju takozvane adolescentske krize.

Centar će raditi i tokom ljeta.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply