Dula zna da je snaga rađanja u ženi samoj

Foto: Tamara Zidar

Ko su dule i kakve one imaju veze sa porođajem? Kako one mogu pomoći porodilji u toku posljednje faze trudnoće? Ima li u Crnoj Gori dula? – samo su neka od pitanja na koja smo odgovore zatražili u intervjuu sa dulom Jovanom Filipović. Dule su novina na našim prostorima, a u Crnoj Gori dodatno jer ih za razliku od zemalja regiona, kod nas ni nema.

Jovana, koja je i instrukorka yoge i yoge za trudnice, kaže da dula poznaje potrebe žene koja rađa, poznaje tok porođaja i tu je kroz svaku fazu spremna da oslušne potrebe majke, njenog partnera, medicinskog tima i da olakša komunikaciju i ulogu svakome. Posebnim tehnikama olakšaće sam porođaj. Ohrabruje u pravom trenutku.

Ko su dule?

Jovana Filipović: Dula je žena obučena da pruža kontinuiranu informativnu, emotivnu i fizičku podršku ženama tokom trudnoće i na samom porođaju, kao i u prvim danima i nedjeljama nakon porođaja. Dula je riječ grčkog porijekla i označava ženu koja služi. Važno je naglasiti da je podrška nemedicinska, i da dula nije babica, niti zamjena za babicu, nije medicinski radnik, ne pregleda i iako pomaže u prikupljanju informacija i donošenju informisane i najbolje odluke, ne daje medicinske savjete. Podrška dule je kompleksna i individualna i zavisi od potreba žene koja rađa. Dula poznaje proces rađanja i specifične potrebe žene u svim fazama porođaja, pa je spremna da pruži adekvatnu podršku u pravo vrijeme, bilo da je to fizička, emotivna ili informativna pomoć, kako na samom porođaju, tako i tokom trudnoće i nakon porođaja.

Foto: Tamara Zidar

Zašto je dobro imati dulu na porođaju?

Jovana Filipović: Žene su uvijek bile uz druge žene kao podrška na porođaju. Nekada su to bile majke, sestre, rođake i same iskusne u rađanju. Za razliku od toga danas je žena u većini slučajeva ostavljena sama. (Od skoro se praktikuje prisustvo parnera.) Okruženje (drugarice, sestre, majke) je nerijetko i samo uplašeno i prepuno loših priča o porođaju, pa i ne pruža dobru podršku. Porođaj je u velikoj mjeri medikalizovan i pored medicinske podrške, ne uviđamo da smo izgubili tu važnu, humanu komponentu, ženske,  majčinske podrške majci koja rađa. Pored brige medicinskog tima koji se može i promijeniti tokom jednog porođaja (iz smjene u smjenu), sistem nema prostora za pružanje neprekidne emotivne, psihološke, fizičke i informativne podrške. Tu kariku koja nedostaje u savremenom rađanju vraća dula. Ona zna da je snaga rađanja u ženi samoj, ali da ona to iskustvo ne mora i ne treba da prođe sama, da u trenucima velikih promjena, neizvjesnosti, intenzivnih senzacija, ženi treba iskusna i smirena podrška druge žene, u ovom slučaju obučene da tu podršku pruži na najbolji način. Kako trudnici, tako i njenom partneru.

Ako zavirimo u ozbiljnu i od strane medicinskih radnika poštovanu Cochrane bazu podataka naćićemo da su brojne studije pokazale da prisustvo dule na porođaju skraćuje vrijeme trajanja porođaja, povećava šansu da porođaj bude vaginalan, može poboljšati ishod i za majku i za dijete, smanjuje potrebu za korišćenjem forcepsa ili vakuma, smanjuje šansu da se porođaj završi carskim rezom, upotrebu analgezije, povećava zadovoljsto i pozitivno iskustvo majke na porođaju. Ukazuje se da zbog ovih pozitivnih učinaka, prisustvo dule na porođaju, može pozitivno uticati i na majčino samopouzdanje, smanjiti šansu da se pojavi postporođajna depresija, bolje se povezuju majka i beba, a i dojenje je uspješnije. Detaljnije informacije se mogu naći na http://www.cochrane.org/CD003766/PREG_continuous-support-women-during-childbirth.

Na koje sve načine dula pruža podršku porodilji?

Jovana Filipović: Dula poznaje prave potrebe žene koja rađa, zna da je snaga rađanja u samoj ženi-majci, da joj treba pružiti potpuno individualnu njegu i podršku, da je ne treba ostaviti samu. Ona poznaje tok porođaja i tu je kroz svaku fazu spremna da oslušne potrebe majke, njenog partnera, medicinskog tima i da olakša komunikaciju i ulogu svakome. Pomoćiće trudnici da sazna i iskaže svoje želje u pravom momentu, pružiti ocu podršku da se uključi koliko može. Posebnim tehnikama olakšaće sam porođaj. Svaka dula ima neke svoje magične trikove od rebozo marame, preko poznavanja masaže, akupresure, aromaterapije, hypnobirthing tehnika, tehnika relaksacije, posebnih položaja za rađanje… Pored svega toga u pozivu dule najvažniji su „srce i ruke“. Ljudskost. Ljubav. Osjećajnost. Snaga i nježnost. Slušanje i davanje. Prihvatanje tuđih izbora, podrška i neosuđivanje. Nenametljivo prisustvo. Ohrabrenje u pravom trenutku. Dobra riječ i tople ruke. Sposobnost da pružimo majčinsku podršku ženi koja rađa u vremenu kad nemamo svoje „pleme“ žena, svoje majke iskusne u rađanju, kraj nas. Da pomognemo da se ona osjeća sigurno, zbrinuto, srećno, viđeno i saslušano. A ona najbolje zna kako da rodi svoju bebu kada se ne plaši, kada nije sama, kada osjeća i zna je podržana. Kada ne mora da razmišlja već samo da se prepusti iskustvu rađanja. Ako treba dula će biti nevidljiva i tiha, uvijek spremna da se uključi u pravom momentu: da stavi oblogu, pridrži, izmasira, podsjeti na promjenu položaja ili disanje, donese vode, stvori atmosferu, pomogne da se majka opusti, popriča i pomogne razgovorom… Važno je i to što dulu bira i angažuje ne bolnica, niti nezavisna babica, već sama trudnica i što su isključivo njeni interesi važni, te dula radi isključivo za nju i u njenom najboljem interesu.

Dula pruža podršku na četiri nivoa: informativno (nudeći informacije o procedurama, objašnjavajući tok porođaja, pomažući u prikupljanju informacija zasnovanih na dokazima o različitim opcijama, predlaganjem različitih tehnika – disanja, zauzimanja položaja, pokreta, opuštanja, ili pružajući partneru informacije tokom porođaja), emotivno (kontinuirano prisustvo, pohvala, utjeha, ohrabrenje, pomoć da se situacija sagleda u pozitivnijem svijetlu, pružanje brige, slušanje, empatija, podrška za razrešavanje strahova i sumnja), fizički (umirujuć dodir, masaža, rebozo marama, kontra pritisak, pomoć pri kreiranju umirujuće atmosfere, primenjivanje toplih ili hladnih obloga, pomoć u korišćenu vode-tuša, kupanja, davanje hrane, pića, pomoć pri hodanju i zauzimanju položaja) i kroz zastupanje (nikada kao govor umesto trudnice već pomoć da se njene želje i pitanja čuju i ostvare).

Foto: Tamara Zidar

Šta sve podrazumijeva usluga dule od upoznavanja pa do samog porođaja?

Jovana Filipović: Usluge koje dula pruža su potpuno individualne i zavise od potrebe trudnice, njenih želja i dogovora sa porodicom, partnerom. Dula može pomoći na razne načine i uglavnom odnos sa dulom započinje tokom trudnoće. Uobičajeno je bar dva prenatalna viđanja (ili više) tokom kojih se trudnica i dula bolje upoznaju, dula joj pomaže u prikupljanju informacija, sasluša njene želje i potrebe, pomaže pri izradi porođajnog plana (liste želja), upoznavanju sa procedurama i pravima žene u porođaju, može uključiti partnera i pomoći paru da se pripremi, upoznajući tehnike za obezboljavanje, relaksaciju. Kroz razgovor o nedoumicama i strahovima, uz pružanje informacija zasnovanih na dokazima, ona pomaže trudnici, paru, da donesu informisan izbor najbolji i za majku i za dijete. Iako podržava prirodan porođaj kao najbolji izbor za majku i bebu, dula će podržati ženu u svim njenim odlukama bez obzira što možda ne bi bile njen lični izbor (sa ili bez medikamenata, kod kuće ili u porodilištu). Ona je dostupna (“on call”) 24 časa 7 dana u sedmici za trudnicu mjesec dana oko termina. Kada krene porođaj biće uz nju koliko god da traje 6 sati, 12 ili 24 časa bez prekida ostavljajući sve drugo po strani.

Nakon porođaja će ostati neko vrijeme uz porodilju i pomoći oko prvog podoja. Ostaće dostupna majci u narednim sedmicama “babinja” i vidjeti se bar još dva puta. Tokom ovih viđanja pomoćiće joj da integriše iskustvo rađanja, pričati o porođaju i pružiti joj podršku oko dojenja. Jedna od važnih uloga dule je da sačuva lijepa i osnažujuća sjećanja i da njena podrška doprinese pozitivnom iskustvu rađanja kod majke. Ona će biti tu da sasluša i vidi kako može da podrži novu mamu u ovom izazovnom periodu brige o novorođenoj bebi.

Dula će obijezbediti porodici listu resursa (sve što im može zatrebati od kontakta: od pedijatra, ginekologa, do podrške savjetnica za dojenje, psihoterapeuta ili dobrih sajtova, grupa za podršku i druženje, edukacija za roditelje, lokalnih proizvoda i usluga namijenjenih trudnicama i bebama i sl.). Uz porođajne dule, postoje i postpartum dule koje su usko specijalizovane za pružanje kontinuirane njege i brige nakon porođaja.

Koje su prednosti porođaja uz dulu?

Jovana Filipović:  Osobe koje imaju kontinuiranu podršku tokom porođaja imaju:

  • 25% smanjen rizik da će se prođaj završiti carskim rezom (ako je ta osoba profesionalna dula čak 39%);
  • 8% se povećava vjerovatnoća da će porođaj biti vaginalan (uz profesionalnu dulu čak 15%);
  • 10% smanjuje se potreba za medikamentima radi smanjenja bola;
  • skraćuje se porođaj za 41 minut u prosjeku;
  • 38% smanjuje se rizik da beba ima loš Apgar skor u prvih 5 minuta;
  • 31% smanjuje se rizik da će majka biti nezadovoljna porođajnim iskustvom

Kakav je obično odnos između dule i babice? Kako babice gledaju na posao dula?

Jovana Filipović: Odlično pojašnjenje se nalazi na satu dula.rs: Važno je da znamo da dula nije isto što i babica. Babica je medicinski radnik, ona ima znanje i vještinu da bude uz ženu tokom porođaja i stara se o tome da sa medicinske tačke gledišta na porođaju prođe sve kako treba. Dula nije medicinski radnik, iako veoma dobro poznaje fiziologiju porođaja. Dula je, takođe podrška i pomoć samoj babici, nikada zamjena za nju.

Iako se ponekad osjeti posebna pažnja kada se prvi put susretnu sa dulom, babice se brzo opuste uviđajući da im dule svojom ulogom ne smetaju već pomažu i da je i njima najvažniji interes trudnice i njeno dobrostanje. Moje lično iskustvo je da je najljepše i najbolje biti dula uz dobru babicu koja se brine o mami i bebi prateći tok porođaja i vodeći računa da sve ide kako treba, dok dula može potpuno da usmjeri svoju pažnju na pružanje podrške i reaguje na sve majčine potrebe. Tu lakoću u saradnji osjeća i majka. Nikada nisam osjetila bilo kakvu negativnost od strane babica, a na račun dula, zato što se ove dvije uloge sjajno nadopunjuju.

Sa obuke za dule (Foto: Tamara Zidar)

Kakav je odnos očeva sa dulama? Koliko oni pružaju podršku svojim ženama kad je dula prisutna?

Jovana Filipović: Dula je tu ne samo da podrži majku, već i oca. Tokom prenatalnih posjeta može ga pripremiti za prisustvo porođaju, ukoliko želi pokazati mu tehnike za obezboljavanje porođaja i odgovoriti na njegova pitanja, pomoći mu da razriješi strahove i sumnje. Na samom porođaju, očevima je često vidno lakše kada se dula pojavi. Kada je dula tu partner može da se uključi bez prevelikog opterećenja, koliko je u mogućnosti, jer zna da nije sam i da sva odgovornost pružanja emotivne i fizičke podrške nije samo i isključivo na njemu. Prisustvo očeva je posebno i njihova ljubav i podrška, intimno poznavanje, daje ženama snagu. I oni su opušteniji uz dulu, pa samim tim njihova prirodno “adrenalinska” reakcija na porođaj se umiruje, a to onda pomaže da i majke budu opuštenije. Ako ne znaju šta da rade u trenutku, tu je dula da ih blago i nevidljivo usmjeri da na najbolji način pomognu ženi. Ako nijesu sigurni šta se dešava sa ženom, tu je neko da im objasni. Ako ne mogu da uđu u porođajnu salu, znaju da žena nije sama uz dulu. Ako žele da budu isključivo uz nju 100% znaju da imaju tihu ali budnu podršku u pozadini kad god zatreba.

Da li dule pružaju podršku samo kad je u pitanju porođaj kod kuće ili mogu i kod porođaja u bolnici? Šta je sa carskim rezom? Da li je i tu moguće pružati podršku?

Jovana Filipović: Dule pružaju podršku tamo gdje trudnica odluči da se porodi. Važno je da postoji i medicinski dio tima (babica) u kućnim uslovima, a da je u porodilištu dozvoljena pratnja (tada se trudnica mora odlučiti između partnera i dule, jer u državnim porodilištima predviđena je pratnja samo jedne osobe, dok u privatnom može biti i uz muža i uz dulu ako poželi). Što se tiče carskog reza kod nas nikome nije dozvoljen pristup sali, ali dio informativne, emotivne i fizičke podrške prije i posle je moguć. U svijetu se uvode mnoge novine tako da carski rez bude nježniji i da “imitira” prirodni porođaj, pa je tako negdje moguće i prisustvo dule ili partnera i u sali.

Koje su razlike između porođaja kod kuće i porođaja u bolnici?

Jovana Filipović: Porođaj kod kuće omogućava da ovaj događaj bude intimniji, prirodniji, sa manje pribjegavanja intervencijama, pa samim tim i humaniji za majku i bebu koja se rađa u okrilju porodice, u toplini doma, bez separacije u prvim satima, odmah je uz majku i ne odvaja se. Moguće je ispoštovati taj “zlatni sat” po rođenju kada je najbitnije da majka i beba ostvare kontakt koža na kožu, kada se desi prvi podoj i duboko povezivanje. Majka će biti opuštenija u poznatom okruženju što bitno utiče na sam tok porođaja. Veće su šanse da će se želje trudnice ostvariti, od manjih kao što su osvjetljenja i izbor muzike, pa do izbjegavanja rutinskih intervencija, a najvažnija je mogućnost slobodnog kretanja i spontano zauzimanje položaja tokom kontrakcija, aktivno učešće u porođaju, spontano napinjanje, mogućnost porođaja u vodi, prisustvo više osoba (i partner i dula, nekada i sestra, majka, starija djeca), izbor medicinske podrške babice.

Za razliku od toga pristup trudnici u porodilištu je manje individualan, podliježe određenim procedurama, često se pribjegava rutinskim intervencijama (od kojih neke nijesu zasnovane na dokazima, niti potrebne), okruženje nije intimno, niti ga možemo prilagoditi sopstvenim potrebama, medicinski tim se mijenja ako porođaj potraje i često se dešava da ih trudnica prvi put vidi. Ona je okružena nepoznatim ljudima i u bolničkim uslovima manje opuštena, što ne potpomaže toku porođaja. Pratnja (ako je moguća) je ograničena na jednu osobu koja se trudnici pridružuje tek u porođajnoj sali (od prijema, kroz pripremu to najčešće nije moguće). Tačno je da se pristup i uslovi razlikuju puno od porodilišta do porodilišta, od ginekologa do ginekologa i dok će negdje spremno dočekati trudnicu sa porođajnim planom i određenim preferencijama, negdje to neće biti slučaj. Najveća razlika u odnosu na kućni porođaj je što će u velikoj većini porodilišta trudnica biti u ležaćem položaju i imati kontinuirani fetalni monitoring (ctg) bez mogućnosti da se porodi u bilo kom drugom položaju osim varijacije na ležeći. Imaće najčešće “vođeni” porođaj i napinanje će joj biti diktirano. Sa druge strane imaće više opcija kada je riječ o medikamentima, anesteziji, intervencijama i medicinskom timu. U slučaju hitne intervencije operaciona sala je spremna za nekoliko minuta. Za neke trudnice ovo je jako važno.

Kako se postaje dula?

Jovana Filipović: Ako želite da postanete dula, najbolje je završiti obuku za dule, što je početak kontinuirane edukacije. Iako u svijetu postoje razne organizacije, Dule Srbije su prošle DONA International obuku. Ovo je jedna od najstarijih i svjetski poznatijih organizacija i internacionalna sertifikovana edukatorka Réka Dézsi je u Beogradu održala već četiri obuke. Peta obuka za dule zakazana je u septembru 2018. godine (21, 22. i 23.9.). Drago mi je da ovom prilikom pozovem sve zainteresovane da nam se za dodatne informacije o obuci obrate na mejl [email protected] i prate novosti na fb https://www.facebook.com/events/418996011905848/ i https://www.facebook.com/DuleSrbije/.

Koliko dugo postoje Dule Srbije i za koliko žena su pružile podršku pri porođaju?

Jovana Filipović: Dule Srbije kao neformalno udruženje oformile smo nakon druge po redu obuke za dule 2013. godine i sve radionice, dešavanja, projekcije, kao i projekti realizovani sa drugim udruženjima, sajt dula.rs, nastali su kao udruženo volontersko djelovanje grupe dula. Mnoge dule su završile obuku kao dio svoje edukacije i pripreme za predstojeći porođaj, mnoge da bi pružile podršku bliskoj trudnici, a jedan dio obučenih dula profesionalno se bavi ovim pozivom. Tačan broj ne znam, ali je više desetina žena imalo dulu na samom porođaju, a još veći broj je dobio neki vid informativne i emotivne podrške u trudnoći ili nakon porođaja.

Sa obuke za dule (Foto: Tamara Zidar)

Možete li vi da obučavate nove dule ili ih šaljete negdje na obuku?

Jovana Filipović: Za sada dovodimo sertifikovanu edukatorku i dulu iz mađarske Reku Dezsi. Pored osnovne obuke koju organizujemo peti put od 2012. godine, planiramo da obučenim dulama i u buduće pružimo kontinuiranu edukaciju (hypno-birth, akupresura, mentorske radionice itd.)

Koliko je interesovanje za ovim zanimanjem? I koliko je interesovanje žena da imaju dulu na svom porođaju?

Jovana Filipović: Dule su još novina na našim prostorima. Puno radimo na širenju informacija i prezentaciji uloge dule. Još uvijek mnogi miješaju uloge dule i babice ili dule vezuju isključivo za kući porođaj jer ne znaju da mogu tražiti da ih dula prati u porodilište. Uvijek ima novih zainteresovanih za obuku koju organizujemo jednom godišnje ili jednom u dvije godine, pa interes lagano raste sa vremenom. Žene su zainteresovane za usluge dula, još uvijek najviše traže informativnu i emotivnu podršku tokom trudnoće, individualno ili kroz posjete radionicama, a neki broj se odluči i da ima dulu na porođaju.

Znate li možda ima li dula u Crnoj Gori?

Jovana Filipović: Obuke u organizaciji Dula Srbije (do sada ih je bilo 4 u Beogradu) nijesu posjećivale žene iz Crne Gore. Bilo ih je iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, tako da je moguće i nadamo se da će na narednoj obuci septembra 2018. biti učesnica iz CG.

Postoji li mogućnost da vas angažuje neko iz Crne Gore i da li je bilo takvih slučajeva?

Jovana Filipović: Naravno da postoji mogućnost. Uvijek ima dula koje su spremne da putuju ili duže borave uz trudnicu u periodu oko termina. Svaki dogovor i pružene usluge su potpuno individualne, zavise od potreba majke, dogovora sa dulom. Na sajtu Dula.rs možete upoznati neke od dula koje su završile obuku, kontaktirati ih i dogovoriti se o daljoj saradnji. http://dula.rs/upoznajte-dule/.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply