Zašto je beba nervozna baš kad je vama najteže?

Poznati su vam dani kada ste pod pretjeranim stresom, kad vam ništa ne ide od ruke i jedino što biste voljeli je da se odmorite, pauzirate sve barem na pet minuta, zastanete, resetujete se ili pobjegnete? U takvim trenucima vaša beba je obavezno nervozna, ili plače, neće da zaspe, a jedva drži oči otvorene, stalno vas traži i odbija da se odvoji? Mislite da ne sarađuje? Griješite.

Mamu najbolje poznaje njena beba. Vaša vas beba poznaje bolje nego što vas poznaje sopstvena majka, partner ili najbolja prijateljica. U tom “znanju” i nemjerljivoj želji da vam bude bliska i jednaka, beba se ponaša baš onako kako se vi ponašate. Logika, posložena u svima nama, nalaže da – što si sličniji, više si prihvaćen, bolje razumiješ i kvalitetniji si dio zajednice.

Dakle, beba razmišlja, recimo, ovako: “Hmmm, mama je nervozna, srce joj jače lupa, miriše drugačije, malo podrhtava. Ja sam mirna, tiha, opuštena. Moram biti što sličnija mami, da sam joj bliža, da joj se više svidim. To mi je važno. Sigurno je i njoj važno.“ i tako se nastavlja začarani krug.

Važno je da prepoznate gdje krug počinje, a izvor nije nervoza vaše bebe. Izvor ste vi.  Ako imate dovoljno snage i samopouzdanja za svoje dnevne obaveze koje su vam sasvim nove, problema neće biti. Ako možete prepoznati trenutke u kojima ste nemirni i izaći iz njih, vidjećete kako će se beba smiriti. Zato je važno prvo smiriti sebe, biti sigurna u sebe, znati da to možete.

Tražite pomoć za sebe! Naravno, postoje i trenuci u kojima zaista trebate odmor i teško se možete izvući iz lošeg raspoloženja. U tom slučaju, priuštite sebi pauzu. Neka vam baka, djed, partner ili prijateljica pripaze bebu na pola sata kako biste prošetali, istuširali se u toploj vodi ili odspavali. Iskoristite svoju pauzu najbolje što možete i vratite se napunjenih baterija, kao da se ništa nije dogodilo. I jedna važna stvar: Svoju bebu ne možete lagati. Glumeći da ste mirni ništa ne postižete. Prihvatite li da nemate pojma što radite, ali da ćete se snaći kao i milioni mama prije vas i da ćete uspjeti, bićete zaista smireni, baš kao i vaša beba.

Danas postoje individualni treninzi i terapije, kao i grupe podrške za mame i bebe u koje se možete uključiti i obezbijediti sebi sretno i bezbrižno majčinstvo, u isto vrijeme obezbjeđujući svojoj bebi zadovoljnu, sposobnu i samosvjesnu mamu. Jer kakva je mama, takva je i beba. Budite ono što želite za svoje dijete.

Kako izazovi majčinstva ne bi postali problem žene, potrebno je stvoriti ravnotežu s dobrim osloncem u cilju postizanja kvaliteta života uz intenzivne i izazovne promjene navika nakon dolaska bebe na svijet.

Izvor: Klokanica

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply