Kako uspavati dijete koje ne želi da spava po danu?

Mnogim roditeljima teško privoljeti dijete na dnevno spavanje. Oko njih se toliko toga događa i mnoge stvari ih zanimaju pa im je spavanje, koje im je neophodno, jednostavno gubljenje vremena.

Količina sna zaisi od uzrasta djeteta. Novorođenčad spavaju većinu dana, a nakon šest mjeseci bebe prosječno spavaju oko dva sata prijepodne i dva sata poslijepodne. U uzrastu od dvije godine prosječno spavaju oko dva sata poslijepodne, a s četiri i pet mnoga će djeca potpuno odustati od dnevnog spavanja, ali će noću spavati oko 12 sati.

Kako uspavati dijete tokom dana?

1. Ne pretvarajte vrijeme drijemanja u bitku. Pokušajte postaviti rutinu i učiniti je pozitivnim iskustvom za dijete koje će se moći prilagoditi rasporedu ako se sprovodi svakodnevno.

2. Napravite opuštajuću atmosferu 30 minuta prije odlaska na spavanje. Pazite da je dijete sito i da se lagano počne opuštati, možda uz priču ili mirnu igru. Imajte na umu da je važna i kvalitet sna, tako 30 minuta kvalitetnog sna znači više od dva sata nemirnog bacakanja u krevetu.

3. Bebama pokažite da počinje vrijeme za spavanje tako da prigušite svjetlo, upalite laganu muziku, ugasite televizor, pročitate im priču i slično. Neka rutina bude svaki dan ista kako bi znali da tada treba da zaspu.

4. Kod veće djece, ako odbiju da spavaju, pokušajte ih nagovoriti na tihu igru ili čitanje slikovnice u krevetu. Nerijetko će od toga zaspati sami.

Izvor: Index.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply