Kako prepoznati dehidrataciju?

Svakodnevno u organizam putem hrane i pića unosimo određenu količinu tečnosti, a istovremeno određenu količinu i gubimo. Odnos između unosa i gubitka  je uglavnom izbalansiran. Međutim, u pojedinim stanjima može doći do nedovoljnog unosa ili većeg gubitka tečnosti. Tada dolazi do disbalansa u organizmu i stanja koje se zove dehidratacija.

Gubitak veće količine tečnosti se javlja kod povraćanja, proliva (dijareje), prevelikog znojenja (usljed povišene tjelesne temperature, fizičke aktivnosti, visoke spoljašnje temperature) i učestalog mokrenja kod dijabetičara.

Odojčad i mala djeca lakše dehidriraju u odnosu na stariju djecu i odrasle, zbog bržeg gubitka relativno veće količine tečnosti. Kod djece, najčešći uzrok dehidratacije su virusne infekcije koje uzrokuju proliv, povraćanje, visoku temperaturu i smanjenu želju za unosom hrane i tečnosti.

Dehidratacija može biti blaga, umjerena i teška u zavisnosti od količine izgubljene tečnosti.

Kako prepoznati dehidrataciju?

Simptomi su: jaka žeđ, suva usta, suv i obložen jezik, crvenilo u licu, suva koža, malo ili nimalo suza tokom plakanja, glavobolja, tamna i gušća mokraća, smanjena potreba za mokrenjem, zatvor ili tvrda stolica, pospanost i umor, tamni podočnjaci, slabiji puls, ubrzani rad srca, grčevi u rukama i nogama, smanjeno znojenje, mučnina, povraćanje, mišićna slabost.

Kod beba je značajna i pojava uvučene fontanele. Kod teške dehidratacije koja može dovesti do napada, kome i smrti potrebna je hitna medicinska pomoć, a njeni simptomi su ekstremna žeđ, vrtoglavica, nizak krvni pritisak, zatvor koji traje nekoliko dana, groznica, nesvjestica i gubitak potrebe za mokrenjem.

Kako pomoći?

Terapija  zavisi od stepena dehidratacije i od njenog uzroka. U zavisnosti od stepena dehidratacije gubitak tečnosti može da se nadoknadi oralno (pijenjem), preko sonde i intravenski.
Intravensko davanje tečnosti neophodno je samo djeci sa teškom dehidratacijom kako bi se brzo nadoknadila izgubljena količina tečnosti u cirkulaciji i korigovao njome izazvani šok. Ovaj oblik liječenja se sprovodi u bolničkim uslovima.

U većini slučajeva, dehidratacija se sanira unosom dovoljne količine tečnosti ili specijalnim rastvorima za rehidraciju koji će nadoknaditi vodu i elektrolite koje je dijete izgubilo.
Ukoliko je u pitanju dehidratacija odojčeta i malog djeteta savjet je da koristite ovu vrstu preparata, a ne običnu vodu, čajeve i rastvore napravljene kod kuće. Dajte vašem djetetu 1 kafenu kašiku (5 ml) rastvora na svakih 5 minuta.

Ukoliko dobro podnosi rastvor, odnosno ova količna tečnosti ne izaziva povraćanje, količina se može polako povećavati na maksimalnih 30 ml (2 supene kašike) na 5 minuta. Cilj je da dijete uzme 25 do 50 ml rastvora za rehidraciju po kilogramu tjelesne težine za 1 do 2 sata. Ukoliko dojite vašu bebu, obavezno nastavite sa dojenjem. Često se dešava da dijete zbog pospanosti i malaksalosti odbija dojenje, ali budite strpljivi,  a ako je potrebno možete mlijeko bebi dati i kašičicom,po istom principu 5ml na 5 min.

Kada je ipak potrebno dijete odvesti ljekaru?

Kada dijete odbija da pije rehidracioni rastvor, ne prestaje da povraća, ne oporavlja se ili je dehidratacija sve teža uprkos vašim pokušajima, kada u sadržaju koji je dijete povratilo ili stolici ima tragova krvi, dijete povraća sadržaj zelene boje, ima jake bolove u trbuhu ili kada proliv traje duže od 10 dana.

Najbolja zaštita od dehidratacije je prevencija odnosno unos dovoljne količine tečnosti putem hrane i pića. Kod djece je naročito bitno uspostaviti režim redovnog unosa tečnosti. Prepoznajte situacije (bolest, vrućina, pojačani fizički napor, izbijanje prvih zubića) u kojima je potrebno povećati unos tečnosti. Ako dojite, bebu hranite češće i uvijek kada ona to traži. Kako bi se dehidratacija spriječila, potrebno je unositi vodu prije nego što se osjeti žeđ, jer, kada osetimo žeđ, već je došlo do blage dehidratacije.<

Mali savjet: Ako imate dijete, rastvori za rehidraciju treba da budu obavezni dio kućne apoteke. Virusne infekcije koje su praćenje povraćanjem i prolivom pa samim tim i povećanim gubitkom tečnosti, često iznenade. Rehidacija je prva neophodna pomoć.

Izvor: Pharma Medica

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply