Protest se radikalizuje ako se Ustavni sud ne oglasi do nedjelje

Foto: Zoran Đurić/Vijesti

Na dan kad se obilježava Međunarodni dan žena, 8. mart, na protestu majki troje i više djece ispred Skupštine Crne Gore, okupilo se oko dvije hiljade ljudi. Organizatorka protesta, Željka Savković najavila je da će protest biti radikalizovan ukoliko se Ustavni sud do kraja sedmice ne izjasni o ustavnosti smanjenja naknada.

Danas je sedmi dan protesta, a majke iz svih krajeva Crne Gore štrajkuju zbog smanjenja naknada sa 336 na 264 eura, odnosno sa 192 na 144 eura.

“Ovo nije ucjena, ovo nije ultimatum, ali preduzećemo radikalne mjere. Kakve će biti radikalne mjere, nećemo reći dok se ne oglasi Ustavni sud”, kazala je ona.

Savković je odbacila navode premijera Duška Markovića da Demokratski front finansira proteste.

“Nijedan jedini kontakt sa DF-om nijesam imala, osim što su ljudski ponudili finansijsku pomoć majkama i dolaze ovdje da nas podrže”, kazala je ona. “Neka dođu kod nas i Marković i svi ostali. Majke ih taći neće. Žao mi je, još dugo ćete nas gledati”.

Protestu su se danas, osim građana, pridružili aktivisti Centra za ženska prava i NVO Anima koji su prethodno marširali zbog siromaštva i teškog položaja žena.

Ljupka Kovačević iz Anime smatra da je upravo vlast izvela žene na ulice.

“Majčinstvo nije sentiment već borba za politička i ekonomska prava. Vodili su ratove, tranzicije i privatizacije u naše ime. Svašta su radili u naše ime i svuda nas ponižavali. Određen broj ljudi se obogatio, a, nama su rekli da smo nesposobni. Ovaj skup svi treba da zapamte jer su ih ove žene demantovale”, naglasila je ona.

Maja Raičević iz Centra za ženska prava kaže da je s kolegama došla na protest jer majke nizašta nijesu krive.

“Došli smo da podržimo žene koje nijesu učestvovale u izglasavanju zakona i u lošim privatizacijama. Nijesu žene krive. Mi ne treba da se dijelimo na majke troje ili dvoje djece. Sve smo mi žene i imamo svoja prava koje zajedno treba da štitimo. Budimo glasni koliko nas žele ućutkati, budimo solidarne onoliko koliko nas pokušavaju podijeliti”, poručila je Raičević.

Majka sa Cetinja Sandra Đonović odbacila je navode premijera Duška Markovića koji je rekao da dolazak majki autobusima u Podgoricu plaća Demokratski front.

“Nije nama niko punio gorivo. Jutros sam usula posljednjih pet eura goriva i dovela žene koje nijesu imale način da dođu. Dali su nam naknade koje iznose onoliko koliko njihova djeca imaju za džeparac. Da bog da svi imali koliko i oni. Ovo je naša Crna Gora za koju smo se svi borili”, kazala je ona.

Đonović se osvrnula i na to što se dio javnosti podsmjehivao igranju crnogorskog i srpskog kola tokom protesta prošle nedjelje.

“Pa, što, živi smo ljudi… I srpsko i crnogorsko i bošnjačko i dalmatinsko kolo, pa što? Kome to smeta? Zad nijesmo svi od krvi i mesa? Slušamo mi i rep i tehno i disko, ali zar mislite da sa ove bine treba da slušamo Džastina Bibera i Madonu?”, pitala je Đonović.

Ona je razočarana i pojedinim komentarima na portalima i društvenim mrežama na njihov račun.

“Jesmo li mi negdje pogriješile? Jesmo li mi njima uzeli nešto ili se borimo za naša narušena prava? Imaju li i oni majke? Mislite li da smo ovdje jer nemamo kuću, familije, djecu… ovdje smo jer nam je teško”, dodala je ona.

Mi smo uz Majke, a Ti?!

Posted by Za nas on Wednesday, 8 March 2017

Đonović je ponovo pozvala sve majke koje imaju naknade, njih oko 22 hiljade, da dođu da im se pridruže.

“Ako je njima dobro kao što je ovima preko puta nas, onda oprostite što vas prozivam. Sjedite doma i stidite se”, kazala je ona.

Rosanda Peković iz Bijelog Polja kaže da one danas slave dan borbe majki za svoja legitimna prava.

“Imamo svoju državu i svoje institucije. U Skupštini se donose zakoni, i mi moramo da ih poštujemo. Ali, tražimo da ih poštuju oni koji ga donose. Gospodo, neće moći, moraćete da poštujete institucije države jer to nije vaše vlasništvo nego naše. Umislili ste da ste strahovlada, e neće moći… Ne priznajemo vas kao Vladu. Ko ste vi da se drznete na majčinstvo”, poručila je Peković.

Zorica Vasiljević, majka troje djece iz Kotora kaže da danas protestuje jer je “kičmu ostavila na poslu, a djecu ostavljala kod komšija”.

“Danas moram da branim ono što sam zakonito stekla. To je nepravedno… Nama je nametnut prekomjeran teret. Neka kaže taj građanin koji može da preživi sa 336, 264 ili 144 eura. Neka dođe taj građanin, ja mu kapu skidam. Misle da su naš častili. E, nijesu nas častili”, naglasila je ona.

Na protest su došla i djeca, a jedna od djevojčica recitovala je pjesmu Mama je glagol od glagola raditi.

Izor: CDM

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply