Roditelji i škole da se izjasne da li su za uvođenje uniformi

Foto: Vijesti

Ministarstvo prosvjete uputilo je dopis svim osnovnim školama u zemlji da se izjasne o pilot projektu uvođenja uniformi za đake.

Program je promovisan nedavno u podgoričkoj OŠ „Savo Pejanović“ gdje učenici od početka drugog polugodišta dolaze u uniformama.

“Ovaj projekat treba nastaviti u cilju daljeg jačanja obrazovnog sistema kroz stavljanje u fokus znanja kao jedine prave vrijednosti koju treba njegovati”, navodi se u dopisu Ministarstva, u koji je Pobjeda imala uvid.

Ističe se da je uvođenje uniformi u školi “Savo Pejanović“ naišlo na opštu podršku učenika, roditelja i nastavnika, ali i šire javnosti.

“Suština ideje uvođenja uniformi je da se obezbijedi prepoznatljivost učenika i osjećaj pripadnosti školi koju pohađaju”, navodi se u dopisu.

Za uvođenje uniformi u nekoj školi potrebna je saglasnost savjeta roditelja, nastavničkog vijeća i školskog odbora. Upravo iz tih razloga, kako saznaje Pobjeda, Ministarstvo i očekuje izjašnjenje svake škole pojedinačno, kako bi nakon toga donijeli konačnu odluku da li će svi crnogorski osnovci od sljedeće školske godine biti uniformisani.

U dopisu se napominje da će izgled uniformi, kako piše, “biti inoviran u vezi sa bojom i modelom, prema izboru roditelja i učenika“.

Nezvaničan sagovornik Pobjede pojašnjava da su se na taj korak odlučili nakon oštrih reakcija dijela javnosti koje su se odnosile na boju đačkih uniformi, a pritužbe su stigle i od roditelja.

“Zbog toga ćemo, najvjerovatnije, usvojiti model da svaka škola, uz konsultaciju sa savjetom roditelja, sama donese odluku o bojama i izgledu uniformi”, objasnio je sagovornik Pobjede.

Osnovne škole o uvođenju uniformi treba da se izjasne do 15. aprila.

Pilot program uvođenja uniformi u JU OŠ “Savo Pejanović“ na tenderu je dobila firma Pro file, a koštale su 24.017 eura. Učenici su dobili po jednu duskericu sive boje, po dvije polo majice dugih rukava i dvije polo majice kratkih rukava, u rozoj i plavoj boji.

Ministar prosvjete Damir Šehović poručio je sa promocije uniformi da njihovo uvođenje u sistem obrazovanja može afirmisati prave vrijednosti kod djece, kao što su jednakost, solidarnost, socijalna pravda i zajedništvo.

Izvor: CDM

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Uopste nije sporna ideja o uniformama… nego ima li precih stvari koje skolama trebaju? Da li su renovirani wc-i, zasto se fizicko cesto ne odrzava, treba li nova sala za fizicko itd…

  2. Sako zenski i muski sa amblemom skole koju pohadjaju,kosulje nije bitna boja,farmerke ili pantalone tamno teget ili crne.Majice pamucne se vremenom istegnu ,izblijede u zavisnosti od boje izgleda neuredno ,tako da unifome moraju biti kkvalitetne .

  3. Svaki dan prolazim pored Savo P. skole i koliko sam primjetila uniforme se NE nose, roditelji se nikada nece sloziti oko uniforma, nekome se svidja nekome ne, ukusi su razliciti, Najbitnije je da su kvalitetne da se mogu u masinu i prati i susiti, I DA SE BEZ UNIFORME NE SMIJE NA CAS !!!!!!!!

  4. Ko placa uniforme? Nama, u nasoj skoli je receno da placaju roditelji, pa ko ima 2 ili 3 djaka, ne znam kako ce. Dobili smo upitnik da zaokruzimo da li smo za uvodjenje uniformi, ali cijenu niko nije spomenuo.

  5. Zanimljivo pitanje od pojedinih roditelja ko placa uniforme? Kao da ih je dosad skola finansirala pri oblacenju djece …mnogo je jednostavnije i jeftinjje po roditelje uniforma. A za mentalni razvoj vec da ne pricam 😊

Leave a Reply