Tehnika pranja zuba kod djece

Najćešće primjedbe i preporuke stomatologa svojim pacijentima i roditeljima su “treba da bolje perete zube”, “ne perete zube pravilno”, “zubi su oboljeli zato što ih niste prali” i sl. Ipak veoma rijetko se detaljno i ustima djeteta ili odraslog pacijenta pokazuje i provjerava da li pacijent zna pravilno da pere zube i da li to redovno i sprovodi. Pokazivanje samo na modelu ili prospektima nije dovoljno niti motivišuće. Dokazano je da samo upozorenja i demonstracija od strane stomatologa vrlo malo utiče na promenu motivacije čak mogu da imaju i suprotne efekte.
Ankete zavoda za javno zdravlje na našim prostorima pokazuju da samo 40% – 50% građana izjavljuje da svakodnevno pere svoje zube, pri čemu pitanja nisu precizirana da li je to i dva puta dnevno (što je minimum za održavanje zdravlja). Čak i kod redovnog pranja zuba, zaštita od karijesa ne će biti dovoljna ako je ono kratko, nepravilno i ako nema zubne paste sa fluorom (ili eventualno nekim drugim dokazanim sredstvom poput ksilitola).
Kod rizične djece tzv. dječje zubne paste nisu dovoljne i danas se preporučuju veće koncentracije fluoride sa manjom količinom paste. Često se postavlja pitanje KOJA JE PRAVILNA TEHNIKA PRANJA ZUBA? I kada se žele potražiti precizni, naučno provjereni odgovori, nailazimo na dilemu, jer ne postoji još uvijek opšte prihvaćena preporuka.
Ono što je ipak opšte prihvaćeno, zube ne treba prati sa snažnim trljanjem horizontalnim pokretima (naprijed-nazad)jer se tako najslabije uklanja plak i postoji velika opasnost da se povrijede desni, a kod tvrđih četkica i pretjerano snažnih pokrete da se ošteti i predio vrata zuba (gleđne erozije). Ove promjene (slika 2 i 3) su češće kod stalnih zuba.

Slika 1. Nepravilno pranje zuba horizontalnim pokretima

Slika 2. Oštećenje gleži zuba zbog nepravilnog pranja i tvrde četkice
Tehnika kružnog kretanja četkice oko stisnutih zuba ili pojedinačnih vilica (često se primjenjuje kod djece) se pokazala kao najmanje efikasna.

Slika 3. Tehnika kružnog pranja zuba
Prema jednoj studiji (iz 2015 godine) utvrđeno je da postoji velika neusaglašenost, ali da najveći broj udruženja i fakulteta predlaže tzv. BASS-ovu i MODIFIKOVANU BASS-ovu TEHNIKU. Da bi ona bila bez propratinih oštećenja tkiva jedinstven je stav da četkica treba da bude MEKA (soft). Čvrste četkice se praktično i ne proizvode, ali problematično je i korišćenje najprodavanijih (i znatno povoljnije cijene) medium četkica. Naješće se primjenjuju četkice sa velikim brojem elastičnih vlakana(“multi tufted”)(slika. 4.)
U posljednje vrijeme se preporučuju i modifikovani dizajn sa stepeničasto i zasječenim rasporedom vlakana (slika5.) za koje se tvrdi da bolje naležu na desni i u prostore između zuba i da je manja mogućnost da oštete tkiva (slika 5). Ipak još uvijek ne postoje ubjedljivi dokazi za takve tvrdnje. Četkica treba da bude prilagođena uzrastu djeteta, a drška da je dovoljno udobna.

Slika 4. Četkica sa velikim brojem usnopljenih elasttičnih vlakana

Slika 5. Savremeni dizajn četkice koja više čuva desni
BASSOVA tehnika se sprovodi tako što se tanka i elastična vlakna meke četkice postavljaju dijelom na desni, a dijelom na vrat zuba. Na taj način vlakna ulaze i prostor ispod desni, ali dijelom i u međuzubni prostor (slika 6.) Četkica se zatim uz blage vibracije okreće i spušta na dolje (gornja vilica) ili diže na gore (donja vilica. Detaljnije sama tehnika može da se pogleda na video preuzetom sa sajta Washungton Univerziteta u Sjetlu (USA)

6. Modifikovana BASS-ova tehnika pranja zuba
Na jednoj površini treba napraviti najmanje 5 pokreta i zatim preći na sledeću. Najbolje je da se pranje zuba vrši po ustaljenom redosledu, jer se tako neće propustiti pojedini djelovi vilica. Mjerenjem samo vremena (često se preporučuje 2-3 minuta), dužine pranja ne obezbjeđuje se ravnomjerno ćišćenje svih djelova zuba. Isto tako četkica treba da traje najviše 2-3 mjeseca, a da se zamijeni čim se primate promjene na vlaknima (slika 7.). Kod djece se ovo dešava često mnogo ranije nego što je predviđeni roka trajanja, pogotovu ako se ona sama igraju, a njima i žvaću ih. Ovakve četkice ne uklanjaju efikasno zubni plak i mogu da oštećuju zube i desni.

Slika 7. Razmaknuta vlakna na četkici zahtijevaju hitnu zamjenu novom
Kontola pranja se može provjeravati posebnim tabletama ili rastvorima za otkrivanja zubnog plaka. Postojanje krvavljenja iz desni spolja ili između zuba (poslije unošenja konca) siguran je znak da plak duže vrijeme (nekoliko dana) nije detaljno uklonjen.

Comments

  1. Ne treba puno filozofirati oko cetkica za zube. Izbjegavajte ove svemirske modele iz prodavnica i jednostavno kupite Curaprox cetkice! Izvinjavam se za naziv proizvodjaca, ali eto u prodavnicama je cesto u ponudi ogroman broj cetkica koje vise mame izgledom i nekim specifikacijama na ambalazi kao da se kupuje ne znam ni ja kakav aparat.
    Jednostavan izgled, i veliki broj vlakana karakterise Curaprox i vrhunski kvalitet.

  2. Ne treba puno filozofirati oko cetkica za zube. Izbjegavajte ove svemirske modele iz prodavnica i jednostavno kupite Curaprox cetkice! Izvinjavam se za naziv proizvodjaca, ali eto u prodavnicama je cesto u ponudi ogroman broj cetkica koje vise mame izgledom i nekim specifikacijama na ambalazi kao da se kupuje ne znam ni ja kakav aparat.
    Jednostavan izgled, i veliki broj vlakana karakterise Curaprox i vrhunski kvalitet.

Leave a Reply