Dokazano da se ženama u trudnoći drastično mijenja struktura mozga, a na staro vraća tek nakon dvije godine

Trudnoća utiče na značajne promjene u strukturi i veličini pojedinih dijelova ženinog mozga koje mogu trajati i pune dvije godine nakon porođaja, a čini se da su važne jer pripremaju majke za zadatke koje im donosi majčinstvo, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje holanskih naučnika.

Kod majki s najizraženijim promjenama tokom testiranja je evidentiran viši nivo emocionalne povezanosti s bebama nego kod žena u čijem su mozgu promjene bile manje.

“Studija nam prvi put pruža uvid u to na koji način trudnoća utiče na strukturu sive materije u ljudskom mozgu”, kazala je voditeljica studije i profesorica na holandsksom Univerzitetu Leiden, Elseline Hoekzema.

Iako nije u potpunosti jasno zbog čega kod trudnica dolazi do ovakvih promjena u strukturi djelova mozga, moguće je da one pomažu ženama u pripremi za socijalne zadatke majčinstva, pišu naučnici u stručnome časopisu Nature Neurosciences.

Za potrebe studije Hoekzema i saradnici su, prije i poslije porođaja skenirali mozak 25 žena koje su rodile prvi put kako bi otkrili strukturalne promjene koje u sivoj materiji njhovog mozga uzrokuje trudnoća. U testiranju je učestvovalo i 19 muškaraca koji su postali očevi prvi put, 17 muškaraca bez djece i 20 žena koje nisu nikad rodile.

U odnosu na ostale učesnike studije, kod žena koje su prvi put postale majke primijećen je značajan gubitak sive materije u djelovima mozga povezanim s “teorijom uma”, odnosno sposobnošću pripisivanja mentalnih stanja (namjera, želja, vjerovanja) sebi i drugima.

Kada su ženama koje su prvi put postale majke naučnici pokazali fotografije njihovih beba, primijetili su snažniju aktivnost u dijelovima mozga koje je izmijenilo “drugo stanje” nego dok su gledale fotografije drugih beba.

Gotovo sve izmjene sive materije i dalje su se mogle vidjeti nakon screeninga i dvije godine poslije ženinog porođaja, uz izuzetak djelimične obnove sive materije u hipokampusu, dijelu mozga zaduženom za pamćenje.

Osim što je studija sprovedena na malom broju ispitanica, njena je ograničenost i u tome što nije donijela informaciju o tome kada i zašto se promjene događaju kod žena koje prvi put postaju majke. Ostaje nejasno i izaziva li promjene u djelovima mozga devetomjesečna trudnoća, višesatni porođaj ili prvi dani i sedmice povezivanja majke i novorođenčeta, ističe dr. Rebecca Saxe, neuroznaučnica s jednog američkog instituta za tehnologiju koja nije učestvovala u studiji.

Uprkos nedostacima, rezultati studije doprinijeće nizu dosad poznatih činjenica o promjenama koje se događaju u mozgu žene za vrijeme “drugoga stanja” i roditeljske faze, smatra dr. Mel Rutheford, psihološkinja sa univerziteta McMaster u Ontariju.

Izvor: Index.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply