Upale bešike kod trudnica

trudnoca
Trudnoća pogoduje nastanku upala mokraćnih kanala na više načina:

– hormon progesteron opušta mokraćne puteve pa je usporen protok mokraće;
– kako fetus i materica rastu sve je veći pritisak na mokraćne kanale;
– obrambeni sistem trudnice takođe je izmijenjen.

Infekcije mokraćnog sistema tokom trudnoće se pojavljuju u tri oblika:

– ako trudnica nema simptome, a u mokraći je povećana koncentracija bakterija (više od 10 na 5 po mL urina) riječ je o asimptomatskoj bakteriuriji;

– pri akutnoj upali bešike (cistitis) trudnica će se žaliti na učestalo mokrenje praćeno pečenjem i bolovima u donjem dijelu stomaka, tjelesna temperatura može biti normalna ili blago povišena;

– ako trudnica ima visoku tjelesnu temperaturu praćenu muklim bolovima u donjem dijelu leđa (slabinama)  koji se mogu širiti prema donjem dijelu stomaka i mogu biti praćeni mučninom i povraćanjem vjerovatno se radi o akutnoj upali bubrega (pijelonefritis); učestalo i bolno mokrenje ne mora uvijek biti prisutno;

Dijagnoza infekcije mokraćnog sistema prvenstveno se postavlja na osnovu kliničke slike i laboratorijskih nalaza, ali je vrlo važno napraviti mikrobiološku analizu mokraće zbog identifikacije uzroka i njegove osjetljivosi na antibiotike (urinokultura s antibiogramom).

Kod trudnica koje su i prije trudnoće ili tokom prethodne trudnoće imale učestale upale mokraćnog sistema, prijevremeni porođaj ili nisku porođajna težina djeteta preporučuje se pretraga na asimptomatsku bakteriuriju (urinokultura) već pri prvom ginekološkom pregledu ili barem do 16. sedmica trudnoće.

Liječenje cistitisa kod trudnica

Asimptomatska bakteriurija i cistitis liječe se primjenom antibiotika na usta tokom 7 dana dok se liječenje akutnog pijelonefritisa započinje primjenom antibiotika venskim putem do poboljšanja (2-3 dana), a potom se nastavlja sa uzimanjem antibiotika na usta do ukupnog trajanja 10-14 dana. Lijek izbora kod trudnica su penicilini i cefalosporinski antibiotici.

Istovremeno je vrlo važno uzimati puno tečnost kako bi se povećao protok mokraće i postiglo mehaničko ispiranje bakterija. Trudnicama se preporučuje čaj od brusnice dok se mješavine urološkog čaja ne preporučuju jer neki sastojci mogu podstaći kontrakcije materice. Nakon sprovedene terapije preporučuje se da se uradi kontrolna urinokultura za 1 – 2 sedmice. Ako je u urinu izolovan beta-hemolitički streptokok grupe B, tokom porođaja treba sprovesti antibiotsku profilaksu.

Asimptomatsku bakteriuriju treba liječiti  pravovremeno i adekvatno jer neliječena povećava rizik ozbiljnih komplikacija kao što su:

– akutni pijelonefritis;
– prijevremeni porođaj;
– prijevremeno prsnuće vodenjaka;
– niska porođajna težina djeteta;
– anemija i hipertenzija majke.

Izvor: Ordinacija.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply