Partner ste nekome možda još samo sjutra. Roditelj ste zauvijek!

razvoddjecaPIŠE: Aleksandra Birta, psihološkinja

Istraživanja kažu da je razvod na drugom mjestu po količini stresa koje izazove kod čovjeka. Smrt bliske osobe, pa ide odmah razvod. U svakodnevnom radu iznova se uvjeravam u tačnost te tvrdnje, ali ne samo po osobe koje se razvode. Iako na prvi pogled to ne izgleda tako, nisu često oni ti koji tada najviše pate. Postoje mala bića koja prolaze kroz sve to sa njima, bez da imaju bilo kakav udio odgovornosti u cijeloj priči. Pogađate – ta mala nedužna bića su njihova djeca!

Sa jedne strane, ja razumijem niz grešaka koji partneri prave u toku i nakon razvoda – prepuni su kojekakvih negativnih i intenzivnih osjećanja, često i prevareni, izdani, napadnuti. Međutim, nikako ne želim da odobrim ili podržim te njihove greške, naročito kada se vremenom produbljuju i produžuju. A vjerujte, u većini slučajeva je tako.

Ako ste u postupku razvoda ili ste već razvedeni, pročitajte naredne redove. Iako mislite da sve što radite vi činite zbog najboljeg interesa djeteta, vjerujte mi kada kažem da u razvodu vi uglavnom radite suprotno. Rasuđivanje vam je zamućeno od siline emocija koje su vas ophrvale i vi u stvari činite najčešću grešku u tim situacijama:

Ne razdvajate svoju roditeljsku od supružničke uloge!

Kao supružnici očigledno niste više mogli da funkcionišete i sa razvodom će se ta vaša uloga ugasiti, ali vašem djetetu ćete uvijek biti roditelj!

Na vama je da odlučite da li ćete svoje bivše životne uloge da podredite roditeljskoj, ili ćete nastaviti da činite suprotno.

Šta to sve u stvari znači?

Kada kažete nešto poput:

– Neću dati potpis za pasoš jer hoćeš NAŠE dijete da vodiš na more sa svojim/om novim partnerom.
– Sad nećeš dobiti dijete, jer prošli put nisi uopšte došao/la po njega.
– Ne daješ alimentaciju, e sad nećeš ni dijete da viđaš (kad se ionako ne staraš o njemu).
– MOJE dijete neće ući u kuću gde je on/a. (misli na novog partnera)

vi tada ne mislite na najbolji interes djeteta. Vi reagujete iz nedovršenih, a jakih osjećanja prema svom bivšem partneru, a u stvari se svetite preko jedinog nevinog bića u cijeloj priči – preko vašeg djeteta!

Dijete nije krivo što vas je vaš bivši partner prevario/la.

Dijete nije odgovorno za to što vas bivši partner više ne voli. Ili za to što ste se stalno svađali.

Niti za to što ste možda verbalno/ili fizički bili napadnuti.

Dijete nije biralo vas. Vi ste njega stvorili!

A ne mislite na vaše dijete ni u ovim situacijama:

Kada i godinu dana poslije gubitka bilo kakvog međusobnog kontakta sa njim govorite nešto poput

“On prvi treba da me nazove. On je mlađi!”
Ona (ćerka) prva treba da se javi. Ona je mene uvrijedila.
Nećemo se jedno vrijeme viđati. Nešto sam jako tužan i treba da se sredim.
Tvoja mama/tata je takav i takav.
Poruči mami/tati to i to.

Dijete nije vaš poštar. Dijete ne želi da ga uključujete u vaše razmirice. Djetetu ne treba da uskraćujete sebe samo zato što se ne osjećate “najbolje”.

Vaše dijete vas treba kakvi god da ste. Kada biste ga pitali da li želi povremeno da vas viđa samo kada ste dobro raspoloženi ili često ali u svim vašim raspoloženjima, šta mislite da bi reklo? Ovo drugo, to je sigurno.

Nemojte djetetu uskraćivati sebe ili drugog roditelja zbog ličnih nesuglasica.

Nemojte ga učiti nekoj lekciji tako što ga nećete viđati. Dijete sigurno tada neće naučiti ono što mislite da bi trebalo. Jedina stvar koju će tada ta malena glavica zaključiti je ono najgore:

Moj tata/Moja mama mene ne voli!

Vaše dijete vas gleda očima punim ljubavi i srcem punim željnog iščekivanja. Danas, sjutra, za godinu dana.

Dijete ne želi da bude dio vašeg problema. Ono želi da bude vaše savršeno rješenje.

Ono nastavlja da diše i raste pored vas. I dalje vas gleda kao svoje roditelje i ne želi da vas mijenja. Možda će burno reagovati kada shvati da se nikada više nećete pomiriti, ali budite tu da mu objasnite šta to znači.

Izjavljujte mu ljubav svaki dan. Govorite mu da se vi više ne volite, ali da ćete njega voljeti čitav svoj život. Oboje. Njega. Bezuslovno, bez granica.

Dijete je ono najlepše što ste zajedno stvorili. Nemojte ukaljati tu njegovu svjetost!

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply