Kako djeci zimi ojačati i sačuvati imunitet?

napolju

Sezona prehlada i virusnih infekcija je u jeku, i na pomolu je onaj period kad su mnoga djeca sedam dana u vrtiću pa dvije sedmice kod kuće i tako ukrug. Pedijatri savjetuju slične mjere i manje-više znamo šta bi trebalo, a šta ne iako se toga manje-više ne pridržavamo.

Pedijatar Komarovski, iz ruskog Harkova edukuje roditelje na teritoriji cijelog bivšeg i u posljednje vrijeme njegovi savjeti su se proširili regionom, pojašnjava da ne postoje medikamenti koji smanjuju vjerovatnoću obolijevanja od virusne infekcije, već to čine zdrava ishrana, aktivan način života, dovoljno sna i osmijeh.

Kao prvo i osnovno u cilju zaštite od virusnih infekcija, dr Komarovski navodi boravak na otvorenom i izbjegavanje gužve.

”Koncentracija virusa pod vedrim nebom je hiljadama puta manja nego u bilo kom zatvorenom prostoru, bio to stan, učionica, autobus”, kaže on. Zato bi trebalo dva puta razmisliti prije nego što povedemo djecu bilo kuda, a da to nije napolje.

1.Ako neko u neposrednoj okolini kija, kašlje, šmrca – držite odstojanje.

2.Pranje ruku i provjetravanje prostorija ne treba posebno naglašavati. I vrapci znaju da čestice virusa opstaju satima i danima u zagušljivom, toplom i ustajalom vazduhu, a praktično istog časa crkavaju na čistom, prohladnom, vlažnom i svježem vazduhu.

3.Optimalne vrijednosti vazduha za prostorije u kojima se boravi su: temperatura 16–22°C, relativna vlažnost vazduha – 40–70%. “Držite se ovih granica”, kaže on, “ako vam je hladno, obucite se! Ne pretopljavajte! Održavajte vlagu u prostoriji. Provjetravajte!”

4.Stavite rukavice kad morate da se dohvatate nečega na javnim mjestima (posebna pažnja na kvake i držače u gradskom prevozu).

5. Vlažite sluzokožu disajnih puteva. Koristite kapi ili aerosoli na bazi slanih rastvora. Što je više ljudi u okolini, to više kapi u nos, ali onih na bazi slanih rastvora i aerosoli. Ispirajte usta običnom vodom. Slani rastvor napravite sami: 1 kašičica soli na 1 litar provrele vode.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply