Kada je pravo vrijeme za učenje vožnje bicikla

biciklo

Najčešće dijete preraste guralice između treće i pete godine života. Za vožnju biciklom potreban je određeni nivo koordinacije i ravnoteže. Tada je pravo vrijeme za kupovinu prvog bicikla i svladavanje tehnike vožnje. Idealno vrijeme za učenje voziti bicikl određuje više činilaca: prije svega to je fizički razvoj, koordinacija i stepen motoričkih sposobnosti. Većina djece savladaće ovu aktivnost u uzrastu od pet godina.

U uzrastu od 3 do 4 godine
To je uzrasa značajnog napretka motoričkih sposobnosti (trogodišnjaci balansiraju na jednoj nozi, hodaju na vrhovima prstiju…). Trogodišnjaci mogu pedalirati na biciklu s pomoćnim točkovima jer još nemaju razvijen osjećaj za ravnotežu. U tom uzrastu djeca uče da se služe se nožnom kočnicom jer se još ne mogu sigurno koristiti ručnom.

U uzrastu od 4 do 5 godina
Većina petogodišnjaka ima koordinaciju i ravnotežu za upravljanje biciklom. Iako su fizički sposobni, to ne znači da razumiju opasnosti pa se vrlo lako mogu povrijediti.
Zato moraju voziti uz pratnju odraslih. U ovom uzrastu počnite edukovati mališane o bezbjednosti u saobraćaju i o važnosti nošenja kacige.

U uzrastu od 6 do 8 godine
Velik broj šestogodišnjaka sposoban je za vožnju bicikla bez pomoćnih točkova i imaju razvijen osjećaj za ravnotežu i izbjegavanje opasnosti. Takođe, u ovom uzrastu imaju razvijenu koordinaciju za korištenje ručne kočnice pa ih treba podsticati da se njom koriste.

Savjeti za roditelje:
– sigurnost djeteta neka uvijek bude na prvom mjestu;
– dijete uvijek treba da nosi kacigu;
– kada kupujete biciklo, neka bude odgovarajuće veličine: veličina mora biti takva da omogućava djetetu lagano penjanje i treba da ostane nekoliko centimetara prostora između prečke bicikla i prepona kada su obje noge na podu, sjediše treba biti na takvoj visini da dijete može staviti oba stopala na pod kada sjedi.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply