Tražiće ukidanje naknada za dvije kategorije majki sa troje i više djece

ugic

Centralna banka Cre Gore uskoro će predložiti Vladi da izmijeni Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti i ukine mjesečne naknade za majke troje i više djece i to ženama koje su ostavile posao da bi počele da ih primaju i penzionerkama koje su odustale od penzija da bi uzele naknade.

CBCG je nedavno preporučila Vladi redefinisanje naknada za majke sa troje i više djece, a viceguverner Radoje Žugić je objasnio za CdM da traže da se smanji broj onih koje primaju naknadu, a ne da iznos naknade biti smanjen.

Razlog je, kako je dodao, to što socijalnu pomoć treba obezbijediti samo pojedincima koji su u stanju stvarne socijalne potrebe.

„Potrebno je spriječiti situaciju da socijalni zakoni dovode do deaktiviranja radne snage, odnosno da se stečena prava zamjenjuju socijalnim davanjima“, rekao je Žugić. “Vlada će nas čuti vrlo brzo.”

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti počeo je da se primjenjuje u januaru ove godine, i podrazumijeva da zaposlene majke sa troje i više djece, koje imaju 25 odnosno 15 godina radnog staža primaju doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu od 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori.

Za ovaj Zakon je glasalo 35 poslanika opozicije, tri poslanika Bošnjačke partije, poslanici Socijaldemokratske partije SDP  Izet Bralić i Džavid Šabović i Andrija Popović iz Liberalne partije. Poslanici Demokratske partije socijalista DPS bili su protiv.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Tebe i tebi slicne treba deaktivirati.
    Nisu zene posao napustale ili penziju ostavljale jer su neradnice nego jer je ovaj penal i njemu slicni zemlju doveo do prosjackog stapa dje je socialno davanje vece od plate ili penzije.
    Ja da se pitam prvo bih budzetska zatvorio, onda bi ovakva davanja bila nikakvo opterecenje za budzet.
    Sva je sreca sto ovo nema sanse da prodje.

  2. Ja koliko znam prvobitna namjena ovih naknada nije bila socijalnog karaktera vec da se radi na natalitetu, sad bi on gospodin da ovo u sustini primaju zene koje su bile na birou….a one mrcenice sto su rodile troje cetvoro i u isto vrijeme radile bi da ostavi na cjedilo…kako ne Zugicu, nego zanjemo sto smo posijali 16-og.PIH PIH PIH !!!!!!

  3. Neka Zugljavi sebi i svojim nezasitim prijateljima smanji platr,ukine placanje telefona,goriva,ljubavnica i milion drugih privilegija, a neka se on i slicni njemu okanu dece…Pre izbora nije bila ovakva prica.

  4. E zamisli ..ona sto je bila na biro 15 god i ispijala kafe s komšinicom treba da dobije naknadu ..a ja sto sam na posao išla radila i ostavljala dijete bolesno u vrtic treba da ne dobijem nista..zaisto nidje veze ..

  5. Svjesni smo bili svi da ovo nece da traje…
    Davati zenama da sa regularne penzije prelaze na nadoknade?Van svake pameti.
    Zene su masovno odbijale posao koji im se nudio preko biroa jer nisu htjele da rade,sad one posle 15 god da prima vecu nadoknadu nego ljudi koji su radili po 40 god.
    Sta sa zenama koje su napustile posao?sta da rade one sad?
    Trebalo je dati svoj djeci djeciji dodatak,i mrtvi svi zadovoljni…
    A oni se pravili pametni … A sve po narodu…kao i uvijek…

    • A nijesu htjele da rade? JER su radile u kuci: Odgajale,hranile,vaspitavale,presvlacile,kupale,uspavljivale djecu,kuvale,čistile,peglale,prale,itd.A KO ĆE NJIMA TU RADNU SNAGU DA NADOKNADI? Svaka majka zasluzuje veeeliko postovanje,bila na “poslu” ili u kuci “radila”, zato se ne slazem sa uporedbom da deklasiraju zene koje su po 15 i vise god provele kuci.

    • A zene koje rade rade isto to,plus posao koji imaju.jer je prinudjena da uz sav posao majke i domacice radi.da ostavlja djecu u vrtic bolwanu i slinavu…ima tu razlike…jednostavno ta nadoknada nije ni trebala da se daje!zivjelo se i do sad bez njih.trebao je samo da se daje djeciji dodatak za svu djecu a ne samo za soc. ugrozene…no…svako svoje misljenje.

  6. Gospodine Žugiću, tada je tim ženam bilo omogućeno da napuštanjem posla nakon 25 godina staža steknu naknadu.Ako im Vi to sad ukinete, đe mislite sa tim ženama??? Mislite li da će se one vratiti u firme đe su radile?Mislite li da se na njihovo mjesto niko nije zaposlio i da ih ta mjesta čekaju u svako doba? Poštovani guverneru, polako, samo polako, prvo razmislite đe ćete sa tim ženama ako ovo realizujete.Ja ih vidim na ulicu, ispred CBCG, zajedno sa njihovom đecom i muževima.

  7. U resenjima pise da mogu da biraju izmedju nadoknade i posla sad bi im ono sto su izabrale ukinuli i vrstili na biro,zar se po ustavu jednom steceno pravo ukidati,a dta cemo sa onom rijecju imaju pravo na DOZIVOTNU nadoknadu,ko nesto sto je stekao dozivotno ima pravo da mu ukine i po kom zakonu,ako znamo da se zakoni mogu primenjivati unaprijed.Ovo rsde samo diktatorski rezimi koji mogu i protiv USTAVA.

Leave a Reply