Kako trudnoća utiče na ženski mozak

mozaktrudnice

Čak 80% trudnica tokom trudnoće neki oblik slabljenja kognitivnih funkcija. Zbog toga je u popularnu medicinsku terminologiju uveden i termin “trudnički mozak”, koji opisuje niz spoznajnih i psiholoških promjena kroz koje trudnice prolaze. Među nekim simptomima su zaboravnost, smušenost i stres, ali buduće mame se oko toga ne bi trebalo pretjerano brinuti, jer se radi o prelaznoj fazi koja ženin mozak priprema za majčinstvo.

Od polovine prošlog vijeka do danas, ljekari i struka sumnjali su da hormonske promjene u trudnoći pomažu ženi da se pripremi na zahtjeve koje majčinstvo pred nju postavlja. Isto tako, provedena su mnogobrojna istraživanja u kojima se proučavao uticaj hormona na mozak adolescenata ili žena u menopauzi, ali promjene u mozgu kod trudnica do danas su ostale poprilično neistraženo područje.

“S obzirom na to da većina žena rodi barem jednom u životu, iznenađujuće je da još ne znamo gotovo ništa o promjenama u mozgu budućih majki”, kazala je Laura M. Glynn, profesorka psihologije na Univerzitetu Chapman.

Nedavno sprovedena laboratorijska istraživanja na pacovima i miševima otkrila su da hormoni kod nosećih ženki poboljšavaju njihove spacijalne vještine (zahvaljujući kojima bolje i brže pronalaze hranu) i vještine multitaskinga, a daju im i veću odvažnost i smanjuju strahove. Po svemu sudeći, ženke glodara imaju višestruke koristi od trudnoće.

Naučnici odnedavno pokušavaju primijeniti ova otkrića i na ljude. Dr. Laura M. Glynn pokušava otkriti “majčinsko programiranje”, proces kojim se mozak pod uticajem hormona priprema za ulogu majke i želi saznati što se točno događa u mozgu trudnica, što je tome uzrok i koji je dugoročni evolucijski benefit svih tih promjena.

Gubitak pamćenja i nefokusiranost su prema svemu ispitanom neke od najgorih trudničkih boljki kad su spoznajni procesi u pitanju. Do sada smo ih često karakterizisali kao posljedicu umora ili stresa, a radi se zapravo o posljedicama ili nuspojavama promjena u mozgu zbog njegove pripreme na majčinstvo. Jednostavnije rečeno, možda gubimo pamćenje ili zaboravljamo neke informacije kako bi oslobodili dodatne kapacitete u mozgu koji će nam biti potrebni kada budemo njegovali svoje novo dijete. Dr. Glynn kaže da se mozak trudnica reprogramira zbog vrlo važnih procesa koji mu slijede u budućnosti.

Dokazano je takođe da se pod uticajem prenatalnih hormona kod žena posebno ubrzano razvija vještina multitaskinga. Naučnici bi dalje željeli da otkriju što se u trudnoći javlja nesanica i radi li se i ovdje o prilagođavanju majčinog kognitivnog sistema na dolazak bebe.

Izvpr: čuvarkuća

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply