Kako kretanje olakšava porođaj?

kretanje

Kada krenu bolni trudovi, svaka će buduća majka određenim kretnjama pokušati olakšati vrijeme do samog porođaja. U potrazi za najudobnijim položajem nerijetko će isprobati različite položaje, a mnogim ženama proces prolaska kroz trudove često olakšava upravo stajanje ili kretanje. Naravno, nije realno očekivati da ćete u tim trenucima skakati ili plesati, ali svi se stručnjaci slažu s tim da određene kretnje itekako mogu olakšati bolni proces porođaja.

Kako kretnje mogu redukovati bol?

Kao prvo, bilo kakva radnja tokom trajanja trudova učiniće možda i najvažniju stvar – barem privremeno skrenuti pažnju s bola kroz koju porodilja prolazi. Dalje, kretanje dokazano opušta mišiće donjeg dijela leđa i područja karlice, odnosno pomaže da se ukloni stanje zgrčenosti koje se javlja prilikom ležanja u jednom položaju. Dovoljno je napraviti tek nekoliko koraka i osjetićete veliko olakšanje. Stručnjaci napominju i kako upravo mišići donjeg dijela leđa prilikom porođaja najviše „pate“, što je često rezultat dugotrajnog ležanja prije nego što sami porođaj započne.

Smanjena potreba za ljekovima protiv bolova

Ljekari ističu da je upravo kod žena koje su se prilikom čekanja porođaja intenzivnije kretale, zabilježeno manje slučajeva rađanja „pod ljekovima“, odnosno korištenje različitih analgetika za suzbijanje bola. Pritisak na leđa je znatno manji nego prilikom ležanja, i mnoge žene kažu kako tada sve ide nekako lakše. I ovdje veliku ulogu igra upravo onaj psihološki dio – kada se žena kreće, ne misli isključivo na bol. Njene su misli usmjerene i na same kretnje koje u tom trenutku izvodi, što svakako veoma učinkovito skreće pažnju s intenzivnog bola koji osjeća.

Gravitacija čini svoje

Porođaj može biti trajati tek nekoliko sati zajedno s trudovima, ali mnoge žene nisu te sreće, a bolne kontrakcije mogu potrajati i čitav dan – pogotovo ako je riječ o prvom djetetu. Prilikom porođaja koji naizgled traje cijelu vječnost, čak i kratko ustajanje i stajanje na nogama može učiniti čuda. Dobra stara moć gravitacije ovdje pomaže bebici da se prije spusti, i da sam porođaj krene.

Kraći porođaj

Kako kretnje pomažu skratiti vrijeme do početka porođaja, tako mogu pomoći i skraćivanju procesa samog porođaja. Mišići koji okružuju područje karlice su nakon kretanja dovoljno opušteni ali i „ugrijani“, što čini savršene uslove za nešto brži porođaj. Uz  to, kretnjama je moguće i proširiti porođajni kanal, što je glavni uslov za početak porođaja. Iako je skraćivanje tog vremena individualno i zavisi od žene do žene, neka su istraživanja pokazala da se sam proces „guranja“ može skratiti za čak punih sat vremena!

Uz sve navedene beneficije kretanja, i stručnjaci se slažu da je u ovim trenucima važno ženi omogućiti bilo kakav vid kretanja. Doduše, dolaskom u bolnicu ono često može biti ograničeno, pa nije realno očekivati da ćete imati svu slobodu kretanja po sobi prije samog čina porođaja. Olakšati sebi možete i učestalijim promjenama položaja u krevetu – čak i jednostavno klečanje može cijeli proces barem nakratko olakšati.

Izvor: Klinfo

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply