Šta se može uraditi u prevenciji urinarnih infekcija?

dijetenasolji

PIŠE: Dragana Stamatović, pedijatar

Nije moguće spriječiti SVAKU urinarnu infekciju, ali ovi savjeti mogu pomoći da se njihova učestalost smanji.

– Dojenje smanjuje rizik od nastanka urinarnih infekcija, ali treba znati da je DUŽINA dojenja od značaja. Tek nakon 3 mjeseca dojenja dijete će imati korist u prevenciji infekcija urinarnog trakta.

– Naučite djevojčice da briše guzu u smjeru od naprijed prema nazad. Na taj način će smanjiti mogućnost ulaska crijevnih bakterija u urinarni trakt i nastanak infekcije urinarnog trakta.

– Dječake kojima se kožica (prepicijum) može prevući, učite da održavaju higijenu kožice. Ukoliko je kožica još uvijek neretraktibilna (ne može da se prevuče) nemojte je nasilno odljepljivati.

– Podstičite djecu da redovno idu u toalet i da potpuno prazne bešiku: najmanje na svaka 4 sata i prije kupanja i odlaska u postelju.

– Podstičite djecu da uzimaju puno tečnosti.

– Izbjegavajte primjenu sintetičkog donjeg veša. Sintetika pomaže razvoj bakterija u genitalnom području. Nek je veš pamučan i komotan. Tijesne farmerice takođe pogoduju razvoju infekcije.

– Kupajte djecu tekućom vodom. Ne dozvolite djevojčicama da sjede u kadici jer je njihova mokraćna cijev (uretra) kratka i bakterije se lako iz vode u kadici popnu do bešike.

– Ukoliko dijete još nosi pelene, nemojte štedjeti na njima. Uzmite one najkvalitetnije. Ono što je važno je njihova sposobnost upijanja. Jeftine pelene imaju manju sposobnost upijanja. Nemojte kupovati pelene na komad jer one stoje nezaštićene od prljavštine u prodavnici danima.

– Sok od brusnice je koristan u preventivi razvoja urinarnih infekcija, ali treba voditi računa o uzrastu djeteta: odojče ne treba da ga dobije prije uzrasta 8 mjeseci, a nakon toga treba voditi računa o količini, odnosno ne davati više od tri čaše većem djetetu. Djeca sa dijabetesom, kao i mališani koji dobijaju varfarin ne treba da piju sok od brusnice. Kapsule sa brusnicom nisu za djecu ispod 12 godina.

Izvor: Pedijatar.rs

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply