Od čega zavisi veličina trudničkog stomaka?

stomak2

Na početku trudnoće materica je otprilike veličine jedne kruške, na kraju trudnoće je ona otprilike velika kao košarkaška lopta (izuzeci su trudnice koje nose blizance). Iako je veličina uterusa uglavnom ista kod svake trudnice, stomak se razlikuje kod svake od nje.

Sa veličinom bebe su te razlike rijetko povezane. Jer je od žene do žene različito kad će se stomak početi da se širi prema naprijed, isto tako djelovi tijela oko stomaka kratko prije porođaja. Da li će stomak na kraju trudnoće biti vrlo veliki ili više ravan, da li će biti više špicast ili okrugao, zavisi od više faktora.

Od mišića i čvrstine vezivnog tkiva: kod žena koje su se bavile nekim od sportova, sa zategnutom stomačnom muskulaturom, stomak će se sporije povećavati i ostaće spolja manji, iz razloga što mišići ne popuštaju tako lako. Iako kod sljedećih trudnoća i kod sportskih tipova žena, stomak će rasti brže i biće veći.

Od visine žene: kod nižih žena trudnoća se pretežno zapazi ranije, iz razloga što stomak ima manje prostora da bi se širio prema gore i prema dolje – on znači raste više prema naprijed. Kod viših žena se to sve može malo bolje rasporediti.

Od načina držanja tijela: izraženo uvučena kičma smanjuje prostor karlice. Muskulatura stomaka, i stomak se znači pomjeraju izraženije prema naprijed. Veličina stomaka može da bude i posljedica većeg nagomilavanja tečnosti u tkivu ili veće količine plodove vode.

Lijekar će ultrazvukom provjeriti veličinu i težinu bebe i tako zaključiti da li su te promjene normalne ili se eventualno moraju liječiti. Oko 34 sedmice je stomak kod trudnica u većini dostigao visinu rebara. Mnogo žena je u tom vremenu «kratkog daha» i teško se ophodi sa tom težinom i pritiskom.

U posljednje četiri sedmice pred porođaj taj pritisak će ponovo olakšati. Stomak će se malo spustiti, i vi ćete moći lakše disati. Razlog: beba se glavom spušta u karlicu i priprema za porođaj.

Izvor: Sve za bebe

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply