Savjeti za veselija jutra

jutro

Za neke porodice, jutra su najljepše doba dana. Djeca su sretna i odmorna nakon noći dobrog sna i spremna su za pozitivnu interakciju sa svijetom. Za neke druge, jutra mogu predstavljati haos, ispade i suze.

Ako se iskustvo vaše porodice poklapa s drugim primjerom, postoje načini da olakšate jutarnju rutinu i ljepše započnete dan. Šta vam predlažu stručnjaci za razvoj djece i porodičnih odnosa?

  • Planiranje je ključno

Jutarnji problemi često nastaju zbog činjenice da je neke stvari trebalo obaviti veče prije.
Ruksaci bi trebalo da budu spremni, a odjeća pripremljena. Provjerite školske torbe veče ranije. Iznad djetetovog radnog stola trebao bi se nalaziti raspored časova s rubrikama za napomene. Samo vas na taj način neće iznenaditi i iznervirati jutarnje saznanje da dijete ima fizičko i da mu potrebna bijela majica ili slično.
Planiranje je ključan faktor, kažu stručnjaci. Užinu bi trebalo napraviti takođe veče prije, uz pomoć djeteta ili sve pripemiti za pečenje ujutru, čim ustanete ako djeci pravite kod kuće neko pecivo. Zajedno s djetetom odlučite o odjevnoj kominaciji. Dječji izbor odjeće za roditelje može biti pravi izazov, ali stručnjaci podsjećaju; “Niti jedan učitelj, direktor ili drugo dijete neće osuđivati vaše dijete ako dođe u školu u prugicama i kockicama koje se ne podudaraju. To djeci nije bitno.”

Autonomija je izuzetno važna djeci školskog uzrasta i treba im dati priliku da donose odluke ili u njima aktivno učestvuju. Time djeci povećavamo šanse da se osjećaju sposobno u životu.

Provjerite vremensku prognozu noć prije. Na taj način ćete uvijek imati na vrijeme pripremljene čizme za kišu, kabanice i kišobrane. Mnogo se vremena gubi u biranju adekvatne odjeće ukoliko se vrijeme promjeni preko noći. Zato, budite informisani.

  • Gospodin Mrzovoljko

Motivisanje djece ujutro može biti teže od matematike. Kako ujutro podstaći djete da se pokrene? Djeca obično sjede još u polusnu, dok mi za njih obavljamo stvari.
Isto tako, nije neuobičajeno da se djeca bude uz gunđanje i uzdahe. Cilj je stvoriti situaciju u kojoj će dijete samo ustati, kako dan ne bi započelo s “još pet minuta”. Zbog toga se preporučuje djetetu da kupite veseli budlnik koji ima ugodan ton, a najbolje je ako ga samo dijete izabere. Ako je to radio budnik, dopustite djetetu da izabere vrstu muzike koja će se uključiti kao alarm. Osjećaj da su dovoljno veliki da sami ustanu i započnu dan, djeci daje lijep osjećaj samostalnosti.

Pozitivno organizovanje jutra biće znatno uspješnije i ako roditelj ustane prije djeteta i u smirenoj i vedroj atmosferi dočeka samostalno buđenje djeteta. Ako su roditelji užurbani i neorganizovani, to će se reflektovati i na dijete.

Dijete koje teško ustaje ujutro može imati poteškoće sa spavanjem. Pitajte dijete budi li se često noću. Česti prekidi sna mogu izazvati promjene u metaboličkom ritmu, pa se dijete ne može naspavati dovoljno.

  • Dovoljno sna

San je primarna aktivnost mozga tokom ranog razvoja. Ritam budnosti i spavanja regulisan je ritmom dana i noći, a potrebno je određeno vrijeme da se ta dva ritma usklade.
Ako se dijete ne naspava, ono će biti umorno i mrzovoljno i neće se biti u stanju da se nosi s dnevnim obvezama. Redovno uskraćen san ruši imunološki sistem djeteta, čineći ga osjetljivim na bolesti i infekcije.

Predškolci obično spavaju između 11 i 13 sati noću, a djeci školskog uzrasta potrebno je 10 do 11 sati sna.

Kako to postići?
– zadržite pravilan i dosljedan raspored spavanja
– podstaknite neku opuštajuću rutinu prije spavanja koja se odvija u sobi u kojoj dijete spava (čitanje priče, pjevanje, slušanje muzike i sl.)
– vodite računa da dijete svaku veče spava na istom mjestu koje je tiho, mirno, tamno i bez televizije i računara.

Večernja rutina može pomoći djeci da ranije pođu na spavanje.

  • Uvođenje rutine

I kod večernje i kod jutarnje rutine najvažnije je pronaći sistem koji će djetetu odgovarati. Pokušajte rutinu učiniti zabavnom. Većina ljudi vidi stvari ovako Tek kad obavim ono što moram obaviti, mogu se zabavljati. Stručnjaci smatraju da je bolji način učiniti zabavnim upravo one stvari koje morate obaviti.
Jedna mogućnost je da zakačite mapu na kojoj će dijete uz vašu pomoć iscrtati rutine. Kad dijete izvrši nešto s mape, dajte mu naljepnicu koju će zalijepiti pored obavljene stvari. Određeni broj naljepnica na mapi, rezultirati će nagradom za dijete. Nagrada ne mora biti ispunjena odmah, to može biti izlet s tatom ili posjeta zoološkom vrtu s mamom.
U ovom slučaju, nagrada nije mito, već motivacija. Ona podstiče roditelje da obraćaju pažnju na postignuća djeteta, a dijete motiviša da bude ponosno na svoja postignuća.

Mlađa djeca mogu zabavno obavljati sve što je potrebno uz igru s omiljenom plišanom igračkom ili drugom igračkom, koja će paralelno s djetetom “izvršavati obveze”.

Djeci mlađoj od 8 godina, teško je razumjeti perspektivu roditelja. Zato vikanje; “Zakasniću na posao!” – zapravo ništa neće riješiti. Potrebno je pronaći način kojim će dijete, bez borbe, napraviti ono što mora. Bilo to spremanje za vrtić ili školu ujutro ili odlazak na spavanje, prepustite djeci da samostalno završe bitne zadatke i omogućite im da se pritom zabavljaju.

Uvijek se držite ustaljene rutine i redoslijeda. To znači da ako se dijete kupa naveče, pere zube nakon oblačenja ili se češlja prije pranja zuba, uvijek treba slijediti isti redoslijed svih radnji. Pridržavanjem iste jutarnje rutine svaki dan ćete zapravo ubrzati cijeli proces, jer je veća vjerovatnoća da će djeca napraviti ono što trebaju, a da ih stalno podsjećate.

  • Jutarnje vježbanje

Veselo vježbanje je odlična za razbuđivanje, i osnažen i zdrav početak dana. Vježbajte kroz igru koja treba biti zabavna, nikako naporna ili preduga. S najmlađima možete recitovati brojalice i pritom veselo skakutati. Zatim nakon skakutanja zajedno skačite s noge na nogu, bočno, okrećite se oko svoje ose, oponašajte branje jagoda (dotaknite tlo) ili jabuka (istežite se u vis).
Starija djeca mogu izvoditi uobičajene vježbe istezanja i zagrijavanja uz neku omiljenu muzika. Veselo vježbanje postaće vaš recept za dobro jutarnje raspoloženje.

  • Važnost doručka

Nagovoriti djecu da doručkuju dio je izazova sa kojim se mnogi roditelji suočavaju svakodnevno. Je li vrijedno borbe? Je li doručak tako važan? Prema specijalistima u području dječjeg nutricionizma, odgovor je: DA.

Istraživanja pokazuju da djeca koja doručkuju češće pohađaju nastavu, imaju bolje rezultate u školi, bolje ponašanje, energičnija su i imaju zdravu težinu.
Izbalansirani doručak obezbjeđuje energiju potrebnu za dan. Pri izboru prednost treba dati proizvodima od žitarica, mueslima, pahuljicama i slično, sezonskom i sušenom voću i mlijeku i mliječnim proizvodima sa što manjim udjelom masnoća. Kvalitetan doručak bi se trebao sastojati od barem dvije ili tri, od pet grupa (žitarice, povrće, voće, mliječni proizvodi i proteini).
Za doručak je važno obezbijediti i dovoljnu količinu tečnosti, na primjer negaziranu mineralnu vodu, svježe i nezašećerene voćne sokove i voćne i biljne čajeve. Dokazano je da se djeca koja u organizam ne unose dovoljno tečnosti, u školi brzo umaraju i gube koncentraciju, a mogu patiti i od glavobolje.

Osim za zdrav i raznovrstan obrok, roditelji se moraju pobrinuti da dijete ima dovoljno vremena u miru da doručkuje. U formiranju navike redovnog doručkovanja, najvažnija je uloga roditelja kao uzora. Zato bi roditelji koji u žurbi, ujutro samo popiju šoljicu čaja ili kafe, barem u interesu djeteta trebalo da promijene navike. Da bi dijete uvidjelo važnost doručka, poželjno je da se kad god je to moguće, bar neradnim danom ujutro, okupi i doručkuje cijela porodica.

Dijete se na doručak može motivisati i zanimljivo posluženim ili dekorisanim jelom, šarenim papirnatim ubrusima, tanjirima i šoljicama s omiljenim likovima, a ukoliko će dijete učestvovati u nabavci i pripremi doručka, sigurno će s puno više interesovanja sjesti za sto.

Važno je naglasiti da je svako dijete jedinstveno i to uzeti u obzir pri uvođenju novih pravila ili rutina. I zapamtiti da je bez obzira na djetetov temperament, porodica je uzor od kojeg sve počinje.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply