Šta je CTG – kardiotokografija?

ctg

Kardiotokografija (CTG) je metoda elektronskog praćenja otkucaja srca bebe i kontrakcija materice tokom trudnoće i tokom porođaja. Obično se radi u trećem tromjesečju trudnoće kako bi se provjerili bebini otkucaji srca. Uobičajena stopa otkucaja srca bebe se kreće između 110 i 160 otkucaja u minuti i povećava se kako se beba kreće.

Korištenjem CTG testa se jednostavno provjerava bebino stanje u materici, odnosno, da li beba dobija dovoljno kiseonika iz placente. Test takođe pokazuje kako vaše kontrakcije materice utiču na bebine otkucaje srca.

Ovaj test se sprovodi stavljanjem dva monitora na stomak koji se pričvršćuju putem pojasa. Jedan monitor mjeri bebine otkucaje srca, a drugi kontrakcije materice. Trajanje može varirati između 20 i 60 minuta, u zavisnosti od situacije.

Rezultat testa može biti “reaktivan” ili “nereaktivan”. Reaktivan rezultat pokazuje da se otkucaji bebinog srca povećavaju u očekivanom obimu nakon svakog njenog pokreta. Ako se njeni otkucaji srca ne povećaju, test neće biti reaktivan.

Nereaktivan rezultat obično ne ukazuje na problem jer jednostavno bebica može spavati tokom testa. U tom slučaju, ginekolozi preporučuju ponavljanje testa nakon što trudnica malo prošeta ili popije malo tečnosti. Ukoliko i drugi test bude nereaktivan, ginekolog može preporučiti dodatno praćenje trudnoće.

CTG test se najčešće počne primjenjivati nakon 36. sedmice trudnoće, u početku svake dvije sedmice, a češće pred sami porođaj u zavisnosti od preporuke ginekologa.

Izvor: Sve za bebe

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply