Vaspitni model “dobar i loš policajac” nije dobar za dijete

dobarroditeljlosroditelj

Je li tata u vašoj porodici onaj koji uvijek održava disciplinu, dok je mama popustljivija? Nije rijetkost da roditelji podijele uloge, ugledajući se na sopstvene roditelje i njihove principe.

Važno je da roditelji osvijeste svoje ponašanje, posebno kad je riječ o donošenju odluka i suočavanju s konfliktnim situacijama koje se direktno tiču djeteta. Iako se ponekad čini da je riječ o zdravoj ravnoteži, igranje dobrog i lošeg policajca na mnogo načina negativno utiče na dijete.

Razdvaja porodicu

Preuzimanje uloga dobrog i lošeg policajca odaje utisak da mama i tata nisu na istoj talasnoj dužini što djecu može zbuniti. Ona moraju znati da roditelji sarađuju kao tim kako bi poduprli dijete i jedno drugo.

Ako djeca dobijaju različite poruke od roditelja, nastaje potpuna zbrka. Ono više ne može razlikovati koja su pravila, ko je autoritet i što je uopšte njegova uloga u porodici.

Osjećaj nestabilnosti

Stabilnost i predvidljivost važni su za održavanje kvalitetnog odnosa između djeteta i roditelja gledajući iz djetetove perspektive.

Stalno mijenjanje uloga i autoriteta dijete može zbuniti i oduzeti mu osjećaj sigurnosti koji mu je potreban.

Djeca biraju strane

Dijete će ponekad pitati mamu za nešto, a ako ga ona odbije, obratiće se tati ili obrnuto. Ako roditelji na istu situaciju reaguju drugačije, dijete će to iskoristiti i roditelja početi gledati kao onoga koji uvijek popušta i staje na njegovu stranu i onoga koji nikada ne popušta.

Ova situacija, iako mu može odgovarati, djetetu može biti jako nelagodna. Birajući strane, dijete postaje svjesno da čini nepravdu jednom od roditelja i zbog toga se osjeća krivim.

Rodne predrasude

Važno je da djeca odrastaju uz prave vrijednosti i da od malena ne stvaraju predrasude o muškarcima i ženama. Ako majka uvjek tjera na pisanje zadataka i brani izlaske dok obveze nisu izvršene, a otac je ležereniji, dijete će povjerovati da su sve žene gnjavatorke.

Kako bi se ovakvo ponašanje spriječilo, roditelji treba da zajedno donosose odluke o djetetovoj dobrobiti i pregovaraju van djetetovog dometa.

Roditelj protiv roditelja

Preuzimajući uvijek ulogu lošeg policajca, jedan roditelj se može osjećati loše i zamjerati drugom. Svi žele da budu voljeni i prihvaćeni i roditeljima sigurno nije cilj da ih se djeca boje ili doživljavaju kao beskičmenjake.

Roditelji se trebaju međusobno podržavati, a kada im se mišljenja jako razlikuje, trebaju da nauče da se dogovaraju i prilagođavaju jedan drugom.

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply