Sigurnosni pojas u automobilu i trudnoća

pojas

Trudnice se često pitaju moraju li biti vezane sigurnosnim pojasom tokom vožnje automobilom, naročito ako se nalaze u posljednjim mjesecima trudnoće. Odgovor je potvrdan. Vezanje sigurnosnim pojasem najbolja je zaštita majke i nerođenog djeteta u slučaju sudara, bez obzira sjedi li se na mjestu suvozača ili na zadnjem sjedištu.

Trudnica bi za vezanje morala koristiti sigurnosni pojas s tri tačke vezanja. Pojas s tri tačke vezanja je onaj koji ima dio koji prelazi preko kostiju karlice i dio koji prelazi preko ramena. Ako dođe do sudara, sigurnosni pojas generalno sprječava izbacivanje iz automobila, dok dio koji prelazi preko ramena dodatno obezbjeđuje da se smanji pritisak tijela trudnice na tijelo djeteta.

Potrebno je obratiti pažnju na pravilno vezanje pojasa! Donji dio pojasa mora prelaziti preko kostiju karlice i ispod stomaka.

Sigurnosni pojas se NIKAD ne smije vezati iznad ili direktno preko stomaka, niti se gornji dio pojasa smije postavljati ispod ruke ili iza leđa. Sigurnosni pojas mora biti dovoljno zategnut, a ne postavljen labavo.

Vazdušni jastuci se ne bi smjeli isključivati na sjedištu na kojem se prevozi trudnica. Zbog dodatne zaštite nerođenog djeteta, sjedište na kojem je vazdušni jastuk treba pomjeriti što dalje unazad, a naslon djelimično spustiti kako bi se obezbijedila dovoljna udaljenost između stomaka i volana ili upravljačke ploče.

U idealnom slučaju, razmak između grudne kosti i prve prepreke treba da iznosi barem 25 cm. Vazdušni jastuci NISU zamjena za bezbjednosni pojas i pružaju zaštitu samo ako se koriste zajedno s njim!

Ako je trudnica putnik u vozilu, a ne vozač, najsigurnije je za nju da se prevozi na zadnjem sjedištu. Statistički gledano, putnici na zadnjem sjedištu prolaze s manje ozbiljnim povredama od onih koji se voze na prednjim sjedištima. Ipak – i na zadnjem sjedištu trudnica mora obavezno biti vezana bezbjednosnim pojasom vozila.

Iako vezanje sigurnosnim pojasom u trudnoći može biti neudobno, ono je jedini ispravan i siguran način za vožnju u automobilu. Ukoliko su duža putovanja za trudnicu neizbježna, potrebno je planirati više kratkih pauza kako bi se trudnica odmorila i prošetala.

Izvor: Svezabebe

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Samo da pocnu u CG da se prodaju dodaci pojasevima za trudnice,jer vezivanje pojas dok si trudna je jako opasno jer donji kais zateze stomak.Ja sam pre 4god iz Madjarske porucila taj pojas za 6e.Tako da bi bilo besmisleno ako krene da se prodaje u CG za vecu cenu.Mada treba potraziti na Aliexpressu mozda ima u ponudi.Jer isti ti proizvodi se prosaju po fb stranicama za mnogo vecu cenu.

  2. Citavu trudnocu sam bila vezana…..i to tako sto prvo zakacim pojas, pa sjednem i prebacim preko glave onaj dio koji normalno ide preko grudi. Donji dio pojasa mi bude iza ledja i ne steze stomak. To sam procitala u jednom broju novina Mama&Beba.

Leave a Reply