Kada je vrijeme za premještanje djeteta u svoju sobu?

svojasoba

Mnogi roditelji često se zapitaju kada je pravo vrijeme da premjeste dijete u sopstvenu sobu, ali i iz dječjeg krevetića u pravi krevet. Konkretan odgovor zapravo i ne postoji, isto kao i na vječnu debatu da li je ispravnije da dijete spava u krevetu s roditeljima ili u svom krevetiću. Ništa od toga nije manje ili više ispravno. Kako bi odluka o premještanju djeteta u svoju sobu i krevet bila olakšana, najvažnije je osluškivati dijete i njegovu spremnost na promjenu. Nagla promjena okoline bez djetetovog učešća teško će uroditi plodom, a kod djeteta može stvoriti otpor prema novom prostoru.

Brojni roditelji smatraju da će se kod djeteta nakon premještanja u svoju sobu poremetiti i djetetov, ponekad teško uspostavljeni, ritam spavanja. Naravno, kod određene djece tranzicija ponekad i jeste teška i pomalo stresna, ali kod nekih je zapravo i olakšanje. Spavanje u svojoj sobi kod pojedine djece donosi olakšanje i bolje spavanje tokom noći. Naime, kod neke djece dolazi do noćnih buđenja i traženja roditelja isključivo zato što znaju da se nalaze u neposrednoj blizini i jer su svjesni da će im odmah po plakanju ili dozivanju doskočiti i pružiti ono što žele, a uglavnom je riječ samo o utjehi. Osim toga, poneka djeca imaju izuzetno lak san pa se bude na svaki zvuk šuškanja, a samim tim premještanje u svvoju  sobu im donosi olakšanje i željenu tišinu.

Osim što je sopstvena soba potpuno nova situacija i veliki događaj za dijete, veliki je i važan događaj i za roditelje, posebno za majke koje ponekad prilikom premještanja pate od anksioznosti zbog odvajanja. Važno je znati da je dijete na sigurnom i zapravo u blizini roditeljske sobe pa će ako što zatreba roditelji brzo biti u stanju da reaguju i pruže djetetu potrebno.

Kod premještaja u svoju sobu, ako je dijete dovoljno staro da bi razumjelo, dozvolite mu da učestvuje u uređenju sobe, neka samo odabere boju zidova, zidne naljepnice ili omiljene postere, pa i u izboru namještaja i sitnica za sobu. Tako će shvatiti da će to biti samo njegov mali raj i osjećaće se ugodno i zaštićeno.

Kada je preporučeno vrijeme za spavanje u krevetu i sobi?

Dakle, teško je odrediti fiksni uzrast za svoj krevetac i sobu, ali preporučeno vrijeme bilo bi između godinu i 3,5 godine djeteta. Iako pojedina djeca spavaju u svojoj sobi već s nekoliko dana ili sedmica starosti, druga se opet teško prilagođavaju i s navršenih 5 godina. Pravila zaista nema. Kod nekih je premještanje u krevet nužno, jer djeca su jednostavno prerasla krevetić pa svojim penjanjem ugrožavaju svoju bezbjednost i zato su roditelji primorani da ih premjeste u krevet.

Osim toga, kod neke djece premještaj u svoju sobu ili samo krevet, važnu ulogu ima i skori dolazak sestre ili brata. Kod brojnih roditelja riječ je isključivo o nedostatku prostora za dva krevetića u roditeljskoj sobi, pa je starije dijete uglavnom tada primorano prilagoditi se na sopstvenu. U tom slučaju, važno je nastojati dijete na vrijeme pripremiti na promjene kako se ne bi dodatno osjećalo “ugroženo” zbog dolaska novog člana u porodicu.

Premještanje u sopstvenu sobu ili samo u krevet “za velike” jedan je od brojnih izazova odrastanja s kojim se djeca suočavaju na različite načine. Neka djeca tu promjenu gotovo da i ne osjete ili se s njom nose odlično, dok drugoj pada vrlo teško. Vrlo je važna roditeljska ustrajanost, prezentacija novog stanja, ali i empatija kako se djeca ne bi odjednom osjećala naglo odvojenom ili odbačenim od roditelja.

Izvor: Klinfo

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Moji od prvog dana spavaju u svojo sobi, svojim kreveticima. Stariji sin je iz kreveca u krevet presao pola godine prije nego se rodio brat, kako bi se navikao i da bi izbjegli potencijalno negativno osjecanje pri dolasku bebe koja ce spavati u krevecu. Svi imamo drugacija gledista, neko i zivi u dr. Zivotnim okolnostima, ali to je nesto sto bih svima preporucila. Mislim da roditelji vise iz sopstvenog straha, a i zato sto im je u pocetku tako lakse, stavljaju djecu kod sebe… A navika je cudo… sa djecom sam spavala samo u slucaju povisene temp. Eto, tako je kod nas…

    • Tamara Crepulja za dosta odluka vezanih za djecu jednom moramo da stegnemo srce, prvenstveno za njihovo dobro… tako je i kada ostavljamo djecu sa nekim (pa cak i sa ocem) prvi put – sto Vi kazete – zaigra nesto… Jer nam se cini da niko nece kao mi… Hoce, samo se treba pruziti sansa 😉 Tako je i ovdje… A i mi prije spavanja imamo iste rituale mazenja, citanja bajki, smijeha… Samo sto nakon toga, svako ide u svoju postelju i siri se do mile volje, u mraku i tisini 😉

  2. I pored toga što spavaju u svojoj sobi već dugo….svako jutro mi neko kopa oko , česka nos, ćupa kosu….i to je nešto što ja ne želim da prestane. …to je nešto zbog čega se ja budim……..prebrzo rastu😢

Leave a Reply