U kojim slučajevima djeca ne treba da prime vakcinu

vakcine2PIŠE: dr Nina Mandić, pedijatar

U više navrata smo pisali o značaju vakcina. One su bile jedno od najznačajnih otkrića u medicini, spriječile ogroman broj obolijevanja i smrtnih ishoda.

Svjedoci smo pokreta protiv vakcinacije koji dovodi roditelje u velike nedoumice, a nas pedijatre zbunjuje, otežava nam svakodnevni posao i često nas dovodi do isrcpljujućih  rasprava sa roditeljima.

Mediji su zabilježili  da se prije tridesetak godina, takođe neosnovano, povela velika kampanja protiv vakcine za veliki kašalj. Rezultat je bio da je broj vakcinisane djece jako opao, a ova, potencijalno smrtonosna bolest, je ponovo zavladala. Nadamo se da nas „žuti mediji“ i „sajtovi koji razotkrivaju istinu“ neće ponovo dovesti u tu situaciju.

Mi pedijatri, (pretpostavljam i ljekari drugih specijalnosti) na razne načine razmjenjujemo svoja iskustva iz prakse. Nikad, za dvadesetak godina koliko se bavim ovim poslom, nisam čula, ni iskusila da je vakcina dala neželjeni efekat, u smislu razvoja hronične bolesti. Takođe mi je nepoznato da neki pedijatar iz mog okruženja nije vakcinisao svoje dijete. Je li roditelj koji je iščitao  sajtove iz sumnjivih izvora informisaniji i donosi bolju odluku za svoje dijete od nas kojima je to struka?

Jedna od novijih studija, koja je obuhvatila više od million djece, nije uočila veći procenat autizma kod vakcinisane djece od onih nevakcinisanih. Procjenu da li dijete treba da primi vakcinu donosi pedijatar.

Kad vakcinu ne dajemo (opšte kontraindikacije):

  • Stanja smanjene otpornosti zbog: malignih bolesti, terapije citostaticima, terapije većim dozama kortikosteroida (to su ljekovi kojima se liječe neke, teške hronične bolesti u djece), terapija zračenjem, druga ustanovljena stanja imunosupresije (smanjenog imunološkog odgovora organizma).
  • Trudnoća;
  • Akutne bolesti (imunizaciju sprovodimo sedam do 10 dana od početka oporavka);
  • Febrilna stanja (povišena temperature preko 38,5 koja traje duže, bez drugih tegoba). Imunizaciju odložiti do ozdravljenja.
  • Preosjetljivost  na komponente vakcine.

Posebne kontraindikacije odnose se na Di Te Per vakcinu (vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja) koja se ne daje ukoliko dijete ima napredujuću bolest centralnog nervnog sistema (nekontrolisana epilepsija, progresivna encefalopatija).

Mišljenje (kod djece koja pate od ovih bolesti) o vakcinaciji daje dječji neurolog. Njegova struka se uže njima bavi. Vakcina protiv tuberkuloze se ne daje ni djeci s urođenim ili stečenim (primjer je HIV) nedostatkom imuniteta.

Izvor: MNEMagazin

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Sve je to bilo tako dok nije farmaceutska mafija razradila detaljan plan koji vodi u njohovu korist. Da li imate podatke koliko djece u CG je oboljelo od autizma? Da li imate podatke koliko djece u CG jos uvijek nijesu izgovorili svoju prvu rijec sa navrsenih 3g zivota? Zasto se uz svaku vakcinu ne dobije pisani dokument o vrsti, nazivu, sastavu vakcine i dr?? Zasto se u tek mladi zivot unosi sa vakcinama i jedinjenje zive i mrtve celije izumrlih zivotinja??? Zasto su generacije do prije nekoliko god primale tek po 3 vakcine do prve god a sad mjesecno????

  2. Evo ja lično znam 2 djece da su imali teških posledica posle vakcina. Jedno ovih dana ide za Istanbul na operaciju mozga a drugo ima autizam. Dakle, odmah nakon primljene vakcine žestoka reakcija organizma. Moja curica je primila sve osim MMR-a. Nemam ništa protiv vakcina, ali gdje ima toliko slučajeva ne može čovjek a da se ne zapita šta sve stavljaju i ko ti garantuje da neće biti posledica.

  3. Kako dr na osnovu obicnog pregleda grla i preslusavanjem pluca zaključuje da je dijete potpuno zdravo da primi vakcinu? Niko ne radi cak ni obične nalaze krvi a kamoli šta vise. Samo nek oni vakcinisu svoju djecu ja nemam nista protiv. Za moju ja odlučujem.

  4. Zbog licnog iskustva,alergijskih reakcija,usporenog razvoja govora mladje cerke poslije mmr,konsultacija sa vrsnim imunologom iz Zeneve..odbila sam sve revakcine ( da sam ranije znala i vakcine bi)..ukoliko me tuze,ide protiv tuzba,i da se tjeramo do sudnjeg dana ako treba,al moja djeca nijednu vise..

  5. Moj sin je posle mmr usao u svijet autizma, dobro razmislite sta cete dati svom djetetu. Ja sam kroz pakao prolazila. Sad jako napredujemo al neke posledice ce nazalost ostati cijeli zivot. Nek mi neko objasni kako to da od zdravog djeteta preko noci postane autisticno… Zaista dosta vise lazi o vakcinama istina se zna i sve vise izlazi na vidjelo.

  6. Sve smo primili ,ali MMR nece sigurno,ja sam ga rodila I ja cu da odlucim ,sta je za moje dijete dobro ,a sta nije. Doktorica u Dom zdravlja je htjela da mu da tri vakcine odjednom, e neće moći gospodjo! ti uzmi tvoje dijete pa eksperimentisi sa njim.

  7. Moj sin je primio sve vakcine,ostala mu je još revakcinacija… Hvala Bogu,sve je u redu… Moram samo napomenuti da smo mi kupovali vakcine,po 60€ su bile. Njegova doktorica nam je tada to predložila uz savjet “misli da nam je bolje,nego te koje Dom zdravlja dobija” i da cemo “morati kupovati sve naredne,ne smije se mijesat.” Sto god to značilo… Od tog trenutka mi je sva sumnjivo… Strah i nevjerica…strasno..

  8. “Nikad, za dvadesetak godina koliko se bavim ovim poslom, nisam čula, ni iskusila da je vakcina dala neželjeni efekat, u smislu razvoja hronične bolesti” Ocigledno, ona od zavrsetka svog fakulteta niti cita niti gleda niti istrazuje nove informacije koje se pojavljuju vezano za vakcine. Najgore je sto se oni svi prave blesavi, kao nista ne cuju i ne znaju…. A mi moramo da im vjerujemo.

Leave a Reply