Pomozimo trudnoj Mileni koja čeka porođaj u adaptiranoj šupi

milena

Milena Vukčevic nezaposlena je trudnica koja sredinom januara očekuje rođenje svog prvog djeteta u adaptiranoj šupi u podgoričkom naselju Stara Varoš.

Milena se obratila Banki hrane  sa nadom da će joj dobri ljudi i kompanije pomoći da prebrodi situaciju u kojoj se našla.

“Nadam se da ćemo uspjeti  da učinimo nešto da moja beba dočeka rođenje u minimalno prihvatljivim  uslovima. Nikada ne bih tražila pomoć za sebe ali sada sam prinuđena jer se radi o egzistenciji mog djeteta”, kaže Milena.

Ona živi u sobici od sedam kvadratnih metara, u kojoj je krevet, komoda i furuna u kojoj loži drva samo uveče, da bi ih uštedjela. Ima drva za još svega par dana.

Milena je bila u vanbračnoj zajednici. Nakon saznanja da čeka bebu  svom nevjenčanom suprugu je sugerisala  da nađe stalan posao i da polako krenu da obezbjeđuju uslove za dolazak novog  člana  porodice. On je pokazao nezainteresovanost nakon čega je shvatila da sa njim neće pružiti djetetu dom pa je napustila zajednicu.

Znala je Milena, kaže šta će to značiti  za dijete i da je pred njom velika borba samohrane majke. Ali ne žali što je otišla jer zna da bi svakako borba za bolje sjutra, bila samo njena.

Milena se vratila  u roditeljski dom iako je  znala da joj oni ne mogu mnogo pomoći. I sami žive veoma teško. Ali, nije imala izbora.

Da bi imala kakvu takvu privatnost za sebe i bebu, koja treba da se rodi sredinom januara, adaptirana je  u dvorištu jedna prostorija u kojoj nema toaleta ni  kuhinje. To je nekada bila šupa.

“Milena je spremna da se bori za svoje dijete. Radila je do skoro u taxi udruženju, kao pomoćna kuvarica  i kao prodavačica. Nastavice da radi  bilo šta da obezbijedi sebe i bebu  čim bude mogla da ostavlja novorođenče nakon porođaja”, navode iz Banke hrane.

Milena je apelovala na poslodavce da je imaju na umu za bilo koji posao nakon par mjeseci od porođaja. Riješena je da što prije počne da zarađuje.

Obraćala se za jednokratnu pomoć gradonačelniku jer nema nikavih finansijskih sredstava, a nije u mogućnost sada da radi jer se porođaj bliži. Iz kabineta gradonačelnika su je uputuli na Centar za socijalni rad. Oni su joj, prema Mileninim riječima, rekli da će moć da dobije jednokratnu pomoć tek nakon marta.

“Roditelji podijele sa njom šta imaju od hrane i omogućavaju joj korišćenje toaleta. Ne želi Milena da roditelje iscrpljuje brigom  o sebi i bebi, jer kaže da im je dosta svoje muke. Zato moli pomoć od svih nas. Da joj pomognemo hranom, garderobom, obućom, stvarima za bebu. Nada se da će bebu moći da doji kako ne bi morala kupovati bebi hranu”, navodi se u saopštenju.

Banka hrane je Mileni ponijela hranu i higijenska sredstva. Uspjeli su da obazbijede i nešto pelena, bebi sapune i bebi vlažne maramice.

Oni su apelovali na sve koji mogu da uplate Mileni Vukčević pomoć na žiro račun 550-0105000086157-77 u Societe general banci.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Bila sam u posjeti Mileni,..milo lice i topao glas…
    Sigurna sam, bice ona najbolja majka na svijetu, ..
    Za kratko vrijeme koliko sam bila sa njom u tom malom, toplom domu, uspjela je da me ozari optimizmom, snagom volje,…Ne, nije me rastuzila,…
    Obecala sam joj, sledecu put kada se vidimo-pijemo kafu!
    Hvala joj za zagrljaj!

Leave a Reply