Što je Apgar scor?

apgar

Većina roditelja neposredno nakon samog porođaja ili čitajući otpusnu listu iz bolnice susrela se s Apgarovim bodovanjem svog tek rođena djeteta.

Apgarovim scorom ocjenjuje se vitalnost novorođenčeta. Ime je dobio po američkoj doktorici Virginiji Apgar 1952. godine, a u široku primjenu ušao je 1960-ih godina prošlog vijeka. Ovaj vrlo jednostavni test mjeri pet osnovnih parametara kod novorođene bebe kojoj se dodjeljuju ocjene od 0 do 2 po parametru, pa se potom zbrajaju i daju konačni zbir od 0 do 10 bodova.

Ovaj test nastao je upravo kako bi se na jedinstven način u cijelom svijetu ocijenilo zdravlje i vitalni znaci beba i kako se pojedina beba generalno prilagođava na samostalan život van majčinog stomaka.

Parametri koji se ocjenjuju su boja kože, srčani ritam, tonus mišića, stepen refleksa i disanje.

Koža nakon porođaka može biti blijeda ili ružičasta, srčani rad odsutan, znatno ili lakše usporen, mišićni tonus može u potpunosti nedostajati ili biti znatno izražen. Refleksi mogu izostati, ali i biti oslabljeni ili normalni. Vrijednost svakog od ovih znakova ocjenjuje se pojedinačnom ocjenom 0, 1 ili 2, a ukupan zbroj svih ocjena daje konačnu ocjenu i uvid u opšte stanje bebe.

Rezultat koji daje ocjenu između 8 i 10 ocjenjuje se kao odličan, ocjene između 5 do 7 znače da je beba rođena u “lakoj depresiji”, 3 do 4 znače da je beba osrednjeg do lošeg zdravlja, dok 2 do 0 znači da je beba rođena u teškoj asfiksiji odnosno nije disala i generalno je lošeg stanja.

Test se radi kada je beba stara jedan minut i zatim pet minuta nakon porođaja. Ako beba odmah po porođaju plače i djeluje budno i bistro, većina lijekara daje ocjenu 10, koja je ponekad smanjena na 9 ako su bebine ruke ili stopala plava, što je učestalo i nije zabrinjavajuće. Nakon pet minuta većina beba obično dobija ocjenu 10, jer pokazuju znakove dobre prilagođavanja na spoljni svijet.

Iako nema apsolutnu vrijednost, jer stanje novorođenčeta nakon rođenja može se naglo promijeniti na bolje ili gore, Apgar scor odličan je indikator stanja kod novorođenčeta i prepoznata i ujednačena skala ocjenjivanja u cijelom svijetu.

Izvor: Klinfo

Leave a Reply