Konjuktivitis – kako ga liječiti?

konjuktivitis

PIŠE: Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Šta kada dijete legne zdravo, a ustane crvenog i gnojavog oka? Većina roditelja se prestravi i odmah povede dijete pedijatru ili specijalisti za očne bolesti (oftalmologu). To ne mora tako, mada nije greška posavjetovati se sa doktorom, ali šta ako vam se ovo desi na odmoru, daleko od vašeg pedijatra.

Pokazaćemo vam da ovo nije opasna bolest, ali ćemo vas naučiti kako da pomognete djetetu bez trčanja kod nepoznatih doktora.

Zašto se oko zacrvenjelo?

Najčešće se ljeti desi infektivni (bakterijski ili virusni) konjunktivitis (conjunctivitis), koji djeca «zarade» prljavim rukama. Igranje u pijesku, ponekad i prljava morska voda, zaboravno dijete koje ne pere baš redovno ruke i eto problema. Između kapka i očne jabučice se nalazi fina vežnjača, koja se stručno naziva konjunktiva. Ona je prepuna malih krvnih sudova, koji donose neophodne hranljive materije i kiseonik. Ovi krvni sudići daju vežnjači zdravu, crvenkastu boju. Kako je ona prva na udaru bakterija i virusa, ali i prašine, ona se brani tako što proširi svoj krvne sudove, pa se oko zacrveni.

Ponekad alergija, ali i sunce može dovesti do sličnih problema, ali tada nema krmelja koji su pratilac infekcije vežnjače. Ljeti se djeci rjeđe zapuši nosić koji može doprinijeti nastanku zapaljenja vežnjače (zato što je tada zapušen i suzni kanal, pa suze teže otiču iz oka i tako nastaje infekcija). Ipak, ovo se može desiti na planini, gdje može biti značajno niža temperatura pa se djeca ponekad i prehlade.

Kako prepoznati konjunktivitis?

Dijagnoza se lako postavlja – oko je crveno, dijete žmirka, a suza je na pretek. Manja djeca su nervozna, nekontrolisano trljaju oči i tako pogoršavaju situaciju. Svrab i peckanje oka su nekad veoma dosadni, gotovo nesnosni.

Zašto se sve desilo ujutro?

Naročito je dramatično jutro jer infekcija počela prethodnog dana, a razvijala se tokom noći dok dijete spava. Oko može biti potpuno zatvoreno, kapci su otečeni – zato što se infekcija veoma često i lako širi na kapak. Često su prisutni žućkasti krmelji koji su, u stvari, gnoj – koji je još jedan od svjedoka žive borbe naših imunoloških ćelija sa nezvanim gostima u oku.

Kako pomoći djetetu?

Ne liječite konjunktivitis čajem od kamilice! Oko treba prvo očistiti od krmelja, a za tu namjenu treba korsititi troprocentni rastvor borne kiseline koji je posebno (u sterilnoj komori) pripremljen za oči. Ako je nemate, bolje je oko očistiti sterilnom gazom i fiziološkim rastvorom.

Čim ima krmelja (grnoj u oku) potrebne su antibiotske kapi za oči. Postoji nekoliko preparata koje sadrže rastvor antibiotika (gentamicin, eritromicin, sulfopreparati…), a jedan od ovih ljekova treba da je dio vaše putne apoteke.

Kako se pravilno stavljaju kapi u oko?

Kod manje djece postoji, nekada nevjerovatan otpor prema kapima za oči. Ovo se mora razumjeti, pa je potrebno uložiti mnogo napora i strpljenja da se djetetu polako i nježno stave kapljice.

Treba djetetu prvo ukapati par kapi na prstić ili na vrh nosa, pa se djeca uvjere da to stvarno ne boli. Kapi se stavljaju u unutrašnji ugao oka (ka nosu). Djetetova glavica treba da je u horizontalnoj poziciji sa pogledom na gore. Kada ukapate kap u unutrašnji očno ugao (onaj bliži nosu) sačekajte malo dok dijete ne otvori oko i tada će rastvor stići gdje treba.

Obavezno stavite kapi i u zdravo oko! Dijete ručicama UVIJEK prenese infekciju iz bolesnog oka, tako da je neophodno liječiti oba oka, iako jedno izgleda zdravo.

Tri do četiri puta dnevno stavljajte kapi, naravno u čisto oko. Ako je oko krmeljivo, a vi stavljate antibiotske kapi neće biti pravog rezultata.

Koliko dugo ukapavati kapi u oči?

Pet do sedam dana je obično dovoljno, ali je najbolje da terapiju nastavite bar 24 sata od prestanka svih simptoma i znakova zapaljenja vežnjače.

A da damo neki antibiotski sirup – za svaki slučaj?

Potpuno je pogrešno davati antibiotske sirupe za liječenje upale vežnjače! Antibiotske kapi u oči – DA, ali da dijete uzima antibiotike na usta – NE! To je besmisleno, jer se zapaljenski proces nalazi spolja, na samoj površini oka, pa tu antibiotski sirupi nemaju šta da traže. Njih treba ostaviti u putnoj apoteci za slučaj da dijete dobije neku drugu bakterijsku infekciju (na primjer anginu). Naravno, tada je prvo potrebno da se dijete pregleda, pa pedijatar donosi odluku o eventualnoj antibiotskoj terapiji.

Kada potražiti doktora

Ako za par dana terapije oko ne krene na bolje – potražite ljekara! Moguće je da dijete ne reaguje na dati lijek, a to znači da je potreban pregled ljekara, a potom i korekcija terapije.

Izvor: Moj pedijatar

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply