Ršumović: Igra je najveći imperativ i najvažnija obaveza svakog djeteta

rsumovic

Pjesnički čas za nikšićke školarce danas je održao jedan od učitelja pjesništva za djecu Ljubivoje Ršumović.

Koliko su najmlađi maštoviti i znaju li “fazone i fore” na kojima su odrasle starije generacije, pjesnik je ocijenio za jedan školski čas.

Školarcima je bio zadovoljan, a na odgovornost je pozvao roditelje i vaspitače. Druženje sa Ršumovićem je organizovano u sklopu književnih susreta koji su u Nikšiću počeli sinoć i trajaće i narednih dana.

Misli da sa djecom nema greške ako ih na vrijeme usmjeravamo ka pravim vrijednostima.

“Djeca su uvijek takva, radoznala pred ogromnim svijetom koji je danas malo promijenjen, pa se i ona mijenjaju i njemu prilagođavaju, ali ono što je važno da djeci uzrasta koji je danas bio u sali treba prilaziti sa sviješću da ono što sad usvoje ostaje njihova fascinacija za cio život”, rekao je Ršumović.

Svjestan svoje odgovornosti, Ršumović se svuda pojavljuje u društvu knjige i poziva roditelje da knjigama napune svoje stanove. Uz pune police i mnogo vremena za igru imaće nasljednike za ponos.

“Mi ne shvatamo šta igra znači za djecu. Ona je najveći imperativ i najvažnija obaveza svakog djeteta. Ne samo naših mladunaca, već i tigrova, mački, ono što oni prežaju i igraju se jedno sa drugim, to je priprema za stvarni život”, kazao je Ršumović.

Iz učionica u pozorište pohrlilo je mnogo djece iz gradskih i prigradskih nikšićkih  škola. Svi se slažu da je pjesnički čas ipak bio mnogo zabavniji od školskog.

“Danas je bilo najljepše kad smo pjevali i rimovali”, kazala je Ana Mijušković, učenica OŠ Milija Nikčević.

“Dobre su mu bile fore i fazoni”, kazao je Luka Nikčević, učenik OŠ Ratko Žarić.

Pjesnička riječ će se u Nikšiću slušati i narednih dana, a za to građani treba da zahvale obnovljenoj nekad prestižnoj manifestaciji – Književni susreti. Ovogodišnji program je raznovrsan a cilj mu je da knjigu stavi u centar pažnje

“Jedan programski segment je posvećen mini sajmu knjiga koji se održava u foajeu pozorišta, gdje izlažu crnogorski izlagači, jedan dio je posvećen najmlađima, pa ćemo posjetiti 6 osnovnih škola i djecu sa smetnjama u razvoju, gdje će se djeca družiti sa piscima na poetskim časovima”, istakao je Svetozar Bajović, koordinator organizacionog tima nikšićkih književnih susreta.

Djeca će se upoznavati sa mladim crnogorskim piscima, a narednih dana književno stvaralaštvo predstaviće Filip David i Ognjen Spahić.

Izvor: Vijesti

Comments

  1. U novinama je onomad pisalo da je Rsum u jednoj skoli u Beogradu svoje gostovanje naplacivao 300 dinara po detetu koje ima da plati. Deca koja nisu imala da plate, nisu isla u biblioteku da ga slusaju vec su ostala s uciteljicom u ucinici. Zasto se odlucio na takav vid poslovanja i sam je objasnio novinaru (osim ako novinar nije izmislio). Nadam se da je u Niksicu njegovo stvaralastvo bilo dostupno svakom detetu.

Leave a Reply