Besplatni udženici za prvake u 7 opština, Berane najavljuje od naredne godine za sve osnovce

berane

Oko osam hiljada đaka prvaka u Crnoj Gori otpočelo je danas devetogodišnje školovanje. Škole su ih dočekale uz posebne svečanosti, a u sedam opština obradovali su i kompletima besplatnih udžbenika.

Lokalne uprave Berana, Podgorice, Herceg Novog, Bara, Budve, Cetinja i javna preduzeća iz Žabljaka odlučili su da pomognu roditeljima prvaka i poklone im nove udžbenike.

Opština Berane je osim prvacima, poklonila komplete udžbenika i djeci drugog, trećeg i četvrtog razreda, a najavili su da će pokušati naredne godine besplatne udžbenike da obezbijede za sve osnovce.

“Nadamo se da ćemo za tako nešto obezbijediti neophodna sredstva. Svjesni smo činjenice da brojni roditelji zbog ekonomske krize nijesu u stanju da svoju djecu adekvatno pripreme za školu”, kazao je predsjednik opštine Dragoslav Šćekić, prenose Vijesti.

Prema njegovim riječima, na ovu akciju i potez podstakla ih je činjenica da se u opštini Berane iz godine u godinu bilježi pad nataliteta i da je neophodno preduzeti konkretne mjere kako bi se taj negativan trend zaustavio.

Akcijom dodjele besplatnih udžbenika učenicima do petog razreda osnovnih škola, prvom ovakvog obima u Crnoj Gori, obuhvaćeno je preko hiljadu đaka na gradskom i seoskom području.

Glavni grad je ove godine prvi put podijelio besplatne udžbenike za prvake i to njih 2.677 .

prvaci3

U Budvi je u prvi razred upisano 375 đaka u tri osnovne škole, koji su takođe dobili besplatne komplete udžbenika.

Ove školske godine prvi razred osnovne škole na teritoriji opštine Bar pohađa 591 mališan, za koje je lokalna uprava obezbijedila 578 kompleta školskih udžbenika na crnogorskom, a 13 na albanskom jeziku.

U učionicama su danas podijeljeni udžbenici i prvacima Opštine Herceg Novi. Ove godine ih je ukupno 394 u četiri škole.

hn

Udžbenike je dobilo i oko 160 prvaka iz osnovnih škola “Njegoš“, Lovćenski partizanski odred, „Boro Vukmirović“ i „Šunjo Pešikan“.

Nacionalni parkovi Crne Gore i Nacionalni park Durmitor obezbijedili su za 31 prvaka na području opštine Žabljak komplete udžbenika, sveske i đački pribor.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply