Šta uraditi kada vaše dijete postupi na agresivan način?

agresivnodijete

Ako se  vaše dijete počelo ponašati agresivno, ne možete to ponašanje ignorisati i jednostavno se nadati da će proći. Važno je znati da je agresivno ponašanje sasvim normalno za malu djecu, ali dužnost je i obaveza roditelja poraditi na tome i naučiti ih kako ima i drugih načina za iskazati ljutnju.

Prepoznajte razlog agresije

Prvo osjećanje koji se krije iza agresije, tvrde dječji psiholozi, je osjećaj bespomoćnosti. Ako dijete najveću količinu agresije ispoljava prema vama, razmislite o tome kontrolišete li previše svoje dijete i njegove postupke. Ako je tako, vaš se odnos može popraviti na način da djetetu kroz nekoliko izbora date više slobode pa ono neće imati razloga da „poseže za oružjem.“

Ukoliko dijete pokazuje agresiju prema drugom djetetu, vrlo vjerovatno nije u stanju da iskaže svoja osjećanja na drugi način ili dobije ono što želi u tom trenutku. U tom slučaju ključ rješenja problema je pomoći im da nađu najbolji način na koji će se izraziti.

Prihvatite osjećanja ali ne i ponašanje kojem ona vode

Kada su djeca ljuta, nemojte to ignorisati niti ismijavati njihova osjećanja, već ih uvažite, kao što biste voljeli i da se vaša ljutnja uvaži. Ponekad je i to djetetu dovoljno da se smiri, jednostavno da ste vi primijetili da nešto nije u redu. Dakle, obična rečenica poput: „Izgleda da te to stvarno uzrujalo“, može ponekad spasiti cijelu stvar.

Odgovorite čvrsto, ali bez ljutnje

Na ljutnju i agresiju odgovorite na miran, brižan, ali i čvrst način. Pokažite djetetu da brinete za njega i svakako izbjegavajte planuti i na njegovu ljutnju odgovoriti sopstvenom. Ako želite da vaše dijete zna da ga volite bezuslovno, onda i u trenucima kada je ljuto i agresivno morate naći načina da mu pristupite tako da ga to ne ponizi. Kako biste riješili djetetovo ponašanje, prvi je zadatak smiriti ga.

Naredite djetetu da prestane i istaknite neko od svojih pravila

Nađete li se u situaciji da je dijete agresivno reagovalo nedaleko vas, smjesta idite do njega, zahtijevajte da prekine svoje ponašanje  i jasno mu svojim stavom i glasom dajte do znanja da to nije prihvatljivo. To je dobra prilika da odmah istaknete jedno od svojih kućnih pravila kojima ste naučili dijete, kao na primjer: „Smjesta prestani, mi ne grizemo/udaramo i nikome ne govorimo ružne riječi!

Identifikujte djetetova osjećaje i tada mu razjasnite svoja očekivanja

Što god da se dogodi, nemojte odobriti djetetovo ponašanje, budite strogi, ali isto tako, budite na njegovoj strani jer mu u tom trenutku treba vaša podrška više nego ikad. Zapamtite da kada nešto kažete, jednako je važan način na koji to činite, kao i ono što govorite. Obratite se djetetu ovim riječima: „ Vidim da si jako ljut i frustriran, ali očekujem da to izraziš svojim riječima, a ne tučom“.

Tražite od djeteta da vježba kako odgovoriti bez agresije

U trenutku kada intervenišemo, dijete možda neće biti najboljeg raspoloženja niti pri volji da svoja osjećanja izrazi riječima. Kako biste saznali, pitajte dijete je li spremno da popriča ili treba vremena da se „ohladi“. Tada se možete okrenuti i drugom djetetu, utješiti ga i vidjeti je li s njim sve u redu. Dobro je da vaše dijete vidi kako saosjećate s njim. Ako se vaše dijete nije umirilo i još se ponaša agresivno , možda mu treba više vremena. Tada je možda najbolje da odete i udaljite ga od cijele situacije.

Dozvolite djetetu da se ohladi

Kada date djetetu vremena za „hlađenje“ ne znači da mu popuštate ili opraštate, nego jednostavno dajete njegovom mozgu vremena da se povrati u „mirno stanje“. Kada dođe u to stanje, opet može jasno razmišljati i sagledati stvari na drugačiji način. Svako dijete smiruje se na svoj način, neka trebaju vremena i svoj sopstveni prostor, odnosno privatnost, dok drugima pomažu zagrljaji. Kada se uspješno smiri, vrijeme je da opet prođete lekciju o tome kako je prikladno reagirati u situaciji u kojoj je vaše dijete reagiralo agresivno. j

Razgovarajte o osjećajima, djetetovim i tuđim

Podstaknite djeci da izraze svoja osjećanja i da vam se povjere. Ako dijete još ne zna izraziti tačno ono što osjeća, možete mu pokušati ponuditi neke od opcija u kojima će se pronaći, na primjer: „Tako si reagovala zato što i ja nisam htjela kupiti onu lutku i to je  bio razlog što si me udarila?“ Ili možete jednostavno pogađati dok ne dođete do rješenja. Agresivno dijete takođe možete pitati što ga je toliko povrijedilo da se odnosilo agresivno prema drugom djetetu, kako biste možda saznali gdje je počeo cijeli problem.

Takođe je vrlo važno da vaše dijete nauči saosjećati sa žrtvom, odnosno djetetom koje je povrijedilo i da shvati kako se to dijete osjeća. Ako je udarilo vas, možete mu reći da vas je to zaboljelo, i fizički i emocionalno.

Recite djetetu kojim riječima može izraziti svoja negativna osjećanja

Kada su osjećanja izašla na vidjelo, onda je vrijeme da porazgovarate sa djetetom o tome kako želite i očekujete da se ponaša. Na primjer, podstaknite ga da se obrati djetetu koje je povrijedilo riječima i da mu kaže kako se osjećalo, naravno na način prilagođen njihovom rječniku. Ako nije sigurno što bi reklo, možete mu dati par savjeta. Na primjer: „Još nisam završio s tim“, „Želim tu igračku“, „Odmakni se od mene“.  Ako je dijete premalo da bi se verbalno izrazilo, onda mu možete govoriti da kaže ono što u stvari od njega očekujete u budućnosti.

Tražite od djeteta „da plati odštetu“ onome koga je napalo

Kada vaše dijete povrijedi drugo, prvo što možete kada se stvari smire, jest tražiti od njega da se izvini. Djeca često nisu baš oduševljena tim predlogom i ne žele se izviniti, pa izvinjenje možete malo „oplemeniti“  na način da uslijedi u vidu „odštete“. Hoće li to biti zagrljaj, poljubacm pružanje ruke ili neki mali poklon, odlučite zajedno s djetetom, ali ono što odlučite, dijete bi trebalo da poštuje.

Najvažnije što možete postići jest da je djetetu zaista žao što se agresivno ponašalo i da se želi izviniti na sebi svojstven način.

Izvor: Dječja posla

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply