Indukovani porođaj – kada, zašto i kako?

Pregnant women

Indukovani porođaj je skup tehnika i lijekova kojima lijekari izazivaju porođaj. Indukovanje porođaja je djelimično preuzimanje prirodnog procesa u ruke medicine – izazivaju se trudovi, ali se sam porođaj odvija “prirodnim”, odnosno vaginalnim putem.

U kojim se slučajevima sprovodi indukovani porođaj?

Postoji nekoliko situacija u kojima će žena vrlo vjerovatno ili sigurno biti podvrgnuta indukovanom porođaju. To su:

Kad prenese termim porođaja
Toleriše se oko 14 dana nakon termina, odnosno lijekari čekaju 40+2 sedmice prije nego predlože indukovani porođaj. Neke mame koje tačno znaju datum začeća i ne računaju termin prema zadnjoj menstruaciji, čak i tada odbijaju indukovani porođaj zbog greške u računanju začeća i porođaja. Trude se da sačekaju da bi porođaj bio prirodan. Druge poslušaju ljekare i pristaju na tu opciju. Naime, kod prenesenih beba može se javiti niz komplikacija s posteljicom, koja bebu više ispravno ne snabdijeva hranjivim stvarima pa je važno porođaj napraviti do određenog termina.

Kad je beba prevelika i preteška
Zaista se često dogodi da je mama sitnije tjelesne konstitucije, a nosi bebu tešku recimo 4,5 kg i dugu 52 cm. U tom slučaju lijekari ne žele rizikovati i odlučuju se na pomoćne tehnike kako bi podstakli jače trudove i brže i lakše porodili veliku bebu. Međutim, kako svjedoče mame, mnoge su bespotrebno podvrgnute indukovanim porođajima jer mjerenje veličine bebe ultrazvukom može varirati za 20%, odnosno nije sasvim precizno i pouzdano. Lijekar često procijeni da je beba velika, a onda se rodi bebica “normalne” težine i dužine. Indukovani porođaj kod zdrave bebe i uredne trudnoće nikad se ne zakazuje prije kraja 39. sedmice trudnoće (a čak i tada tek nakon detaljnih testova kojima se provjerava zrelost pluća bebe).

Kad je plodova voda zamućena i sa mekonijumom
Kod prenošenih beba i nekih infekcija često se javlja tzv “zamućena” plodova voda i ona je obično znak da je potrebno bebu što prije poroditi. Kad je voda “zelena” ili mekonijumska, govorimo o plodovoj vodi u kojoj se nalazi feces. Naime, beba u stomaku može se nagutati ćelija, epitela i drugih stvari koje plivaju u plodovoj vodi, pa te stvari prođu kroz njen probavni system, a ona ih doslovno pokaki dok je još u majčinu stomaku. Mekonijumska plodova voda u visokoj trudnoći znak je ugroženosti ploda i jasan signal da beba mora doći na svijet što prije.

Kod curenja plodove vode
Ponekad se dogodi da vodenjak ne pukne na donjem dijelu, već negdje pri vrhu, pa plodova voda ne iscuri brzo i poput mokraće, već lagano kapa i curi u kapljicama. Neke mame teško ovo stanje razlikuju od iscjetka, ali možda je najsigurnije znati po boji. Iscjedak je svilenkast, sluzav, svijetlo žućkasti ili bijeli, a plodova voda je zamućena bjeličasta tečnost. Ako se to dogodi, najbolje je odmah otići ljekaru, jer kod curenja plodove vode žena se odmah upućuje u porodilište.

Kod visokog krvnog pritiska
Kada mama muku muči s visokim krvnim pritiskom u trudnoći, postoji opasnost od tzv. preeklamspije koja se može fatalno završiti i za bebu i za mamu. Zato ne čudi da je visoki pritisak dovoljan razlog da ljekar odredi indukovani porođaj.

Kod težih bolesti
Ukoliko mama ima dijabetes, hroničnu bolest bubrega, bolest srca ili bilo koju drugu akutnu ili hroničnu bolest, najvjerovatnija opcija biće indukovani porođaj.

Kad pukne vodenjak, ali nema trudova
U ovom slučaju ljekari će prvo sačekati nekoliko sati da se trudovi prirodno počnu javljati (maksimalno 24 sata iako u praksi vrlo brzo odrede indukovani porođaj kako ne bi došlo do infekcija u materici i vagini koje mogu naštetiti bebi). Isto tako indukovani porođaj se odrađuje ako su trudovi vrlo neredni, u različitim intervalima, spori i mučni.

Kad se mama tako dogovori s ljekarskim timom
Neke žene dogovore se sa svojim doktorom za datum i odlučuju na indukovani porođaj da bi bile sigurne da će ih poroditi baš taj ljekar i da neće upasti u neki “nezgodan” termin.

Ima li trudnica izbora?

Tri osnovne tehnike koriste se kod indukovanog porođaja– bušenje vodenjaka, indukcija i epiduralna anestezija. Međutim, ove se tehnike kombinuju i ne primjenjuju se uvijek sve, već po individualnim potrebama i različitim redosljedom.

Važno je znati da se svaka trudnica može usprotiviti bilo kojoj od ovih tehnika uz uslov da potpiše dokument da prihvata rizik i da je svjesna svoje odluke. Još nije u potpunosti rasvijetljeno kakve (dugotrajne) posljedice ove tehnike ostavljaju na dijete i majku. Postoje razni medijski napisi koji ne idu u prilog ovim tehnikama i neke žene koje su imale urednu trudnoću ih jednostavno odbijaju. Druge se ne usuđuju odlučivati o toku porođaja same (posebno prvorotke, neiskusnije i manje informisane trudnice) i vjeruju ljekarima i puste ih da rade svoj posao.

Često se događa da se trudnicama daju razni lijekovi, a da niko o tome uopšte ne informiše i ne pita. Mnoge žene žale se da su osjećale da mogu roditi prirodnim putem, željele su to napraviti na svoj način, prirodno, postepeno, ali se njihova pitanja, želje i strahovi nisu slušali niti su dobijale informacije što se na njihovom tijelu preduzima u svrhu porođaja. Zato sve češće čujemo da je indukovani porođaj postao rutina i ne primjenuje se samo kao pomoćno sredstvo kod posebnih slučajeva, već se indukacija, epiduralna i drugi lijekovi koriste kao standard kako bi za medicinsko osoblje prvenstveno sve išlo lakše, brže i manje rizično.

U svakom slučaju dobro je znati da imate izbora da odredite kakav porođaj želite ako ste zdrava trudnica, ako je trudnoća bila uredna i ako se beba uredno razvila i nema nekih posebnih rizika za njezino zdravlje. Dobro razmislite što želite, ostavite otvorenu i mogućnost da ćete se predomisliti (naime neke mame koje su zabranile epiduralnu usljed jako bolnih trudova su je ipak zatražile jer nisu mogle izdržati bol), porazgovarajte s ljekarom o eventualnim rizicima i obavijestite o svojim odlukama sve koji će biti prisutni na vašem porođaju.

Kako izgleda indukovani porođaj?

1. Pregled
Standardna procedura kako bi se utvrdilo stanje bebe, testirala plodova voda i pregledala majka prije početka porođaja.

2. Indukcija
Ako je pukao vodenjak, ali trudnica nema trudova, neki ljekari odlučiće se za premazivanje grlića maternice Prepidil gelom ili indukcijom u obliku vaginalete za omekšavanje grlića, pojačavanje i podsticanje trudova kod indukovanog porođaja. Gelu I vaginaleti treba minimalno sat vremena da počnu djelovati. Ako se pokažu kao neučinkoviti, sljedeći postupak je indukcija koja se daje direktno u venu.

3. Brijanje i klistir
Standardni postupak pripreme za porođaj kojim se umanjuje mogućnost zaraze bebe bakterijama na spoljašenjem dijelu vagine, odnosno prilikom izlaska iz vagine.

4. Probijanje vodenjaka
Ako nije došlo do spontanog prsnuća vodenjaka, a trudnica je otvorena barem tri prsta, prije davanja indukcije ljekar će ga probušiti. Ovaj postupak ne boli ništa više od standardnog vaginalnog ginekološkog pregleda. Ponekad se trudnici prvo daje indukcija, pa dok se očekuje intenziviranje trudova, usput uradi i bušenje vodenjaka.

5. Indukcija
Indukcija je naziv za infuziju hormona oksitocina u fiziološkoj otopini koji se daje za stimulaciju trudova ako se ne javljaju prirodno, ako su neredovni, spori, nejednakog intenziteta. Indukcija će pojačati trudove i regulisati ih. Ukratko, radi se o vještački izazvanim trudovima koji podstiču porođaj. Ako trudnica ima problema s pritiskom, indukciju može dobiti i u obliku tablete. Babice će postupno povećavati dozu indukcije, a neke žene s njim idu i u porođajnu salu i primaju ga sve dok se ne začuje bebin plač.

6. Epiduralna anestezija
Kada su trudovi toliko jaki da bol razara trudnicu, anesteziolog će dati lokalnu anesteziju poznatu i kao epiduralna koja privremeno “umrtvljuje” karlični dio i otupljuje bol. Epiduralnu možete dobiti na zahtjev i prije nego što uopšte znate koliko će vas boljeti, a možete je i odbiti. U crnogorskim porodilištima uglavnom se dogovara nekoliko mjeseci prije porođaja, i nije izvjesno da će je trudnica dobiti jer je mali broj anesteziologa koji je daje u toku porođaja.

Injekcija se daje tako da trudnica što više izboči donji dio kičme unazad (npr. iz sjedećeg položaja), a uz epiduralnu ljekari će ponekad dati i kiseonik (ako ga trudnica već ne dobija) i infuziju da ne bi previše pao pritisak.
Sama injekcija će malo zapeckati, ali trebalo bi umanji bol trudova i porođaja. Ipak, neke mame kažu da im je epiduralna zahvatila sam jedan dio (lijevi ili desni), I da su svejedno osjećale bol. Manju, ali su je osjećale.

7. Porođaj
Indukovani porođaj u najvećem broju slučajeva završava happy endom (iako često uključuje i izvlačenje djeteta vakuumom), ali ako dođe do nekih komplikacija, trudnica se odmah upućuje na carski rez.

Negativne strane indukovanog porođaja

Indukcija je postupak nakon kojeg se većini mama jako zamjerio indukovani porođaj. Naime, neke će žene poslije indukcije dobiti trudove, koji će biti bolni, ali će biti u pravilnom ritmu i rezultirati relativno brzim porođajem. Ali, ne ide kod svih mama baš sve tako lagano. Mnoge kažu da nisu imale nikakvu kontrolu nad trudovima koji su dolazili jedan za drugim bez pauze, vrlo intenzivni i bolni. Toliko bolni da su žene buncale, gubile se, drhtale, a neke čak padale u nesvijest.

Zbog toga je epiduralna dobra kombinacija s indukovanim porođajem ali i tu postoje rizici. Kod majke može doći do mučnine, povraćanja, ošamućenosti. Kod djeteta se može smanjiti refleks disanja.

Eventualni negativni uticaji indukcije na dijete još nisu u potpunosti istraženi.

Izvor: Klinfo

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. E ovako sam ja prosla na drugom porodjaju..busenje vodenjaka bez ikakve potrebe(osim da bi me dezurni doktor sto prije skinuo sa vrata na pocetku smjene).a plodova voda bistra.i onda nastaju nenormalni bolovi 6 sati,a bez konkretnih porodjajnih kontrakcija.ne daj boze nikome.

  2. Prvi porodjaj završen u tri napona nakon isteklih 5 kapi intravenski date indukcije i trajalo je sve 15 minuta, a drugi je trajao isto toliko samo sa datom injekcijom spazmeksa. Od prijema do završenog porodjaja, oba puta, 1h

    • Ne znam kakvi su bolovi kod prirodnog porodjaja, ali carski rez mi nije bio strasan kako sam mislila. Bolovi postoje naravno najvise nakon budjenja iz anestezije,ali ja sam u odredjenim intervalima prvih 48 sati dobijala intravenozno lijekove protiv bolove i poslije par sati ustala uz pomoc m.sestre.nakon 24 sata i skidanja katetera otisla sam sama i na tusiranje! Rana boli narednih dana,nema naglog ustajanja (niti smijanja :)), ali sve je podnosljivo.vise su mi se zalile drugarice zbog bolova nakon epiziotomije…

    • Sve zavisi od zene do zene. Nakon dva carska, mislim da se nikada vise necu usuditi iako zelim jos djece. Ulazim u cetvrti mjesec od poslednjeg i dalje imam bolove. A jos ako ukljucite da je to operacija i to ni malo naivna, komplikacije su moguce i desavaju se, cesce nego mislimo

  3. Ja sam dobila deset puta jacu dozu indukcije nego sto je normalno i nije me bolelo ama bas nista. Nisam se ni otvarala. To je bilo vec 13 dana nakon termina,a pre toga su vec pet dana pokusavali da mi indukuju porodjaj ali nista nije moglo bez noza 😝. Uradjen mi je carski i ja sam nakon tri dana sve mogla,kojom brzinom sam se oporavila. Drugi carski je bio jos laksi,sama sam ustala nakon 8 sati i setala bez problema.

Leave a Reply