Dječje navike koje roditelje izluđuju, a nijesu tako strašne kako se čine

dosaptavanjeđž

Mala djeca mogu biti vrlo zahtjevna i tvrdoglava, a ponekad vam se njihovi postupci mogu činiti potpuno besmisleni i čudni. Lizanje predmeta koji nisu sladoled, faza lajanja i slični postupci djeci su sasvim normalni, a na sreću roditelja sve su to kratkotrajne faze.

Ovo su neki od postupaka djece koje roditelji nikako ne uspijevaju da razumiju.

Udaranje glavom

Namjerno udaranje glavom u razne predmete djeci je sasvim uobičajeno. Ljekari ovu naviku objašnjavaju prevelikom stimulacijom djetetovog nervnog sistema. Ono što roditeljima izgleda umirujuće, na djecu može djelovati potpuno suprotno, poput vožnje u automobilu ili ljuljanja na ljuljašci. Stručnjaci savjetuju da djecu u ovakvim situacijama najbolje ignorisati, jer reakcija roditelja djetetu samo daje do znanja da tim postupkom uvijek može imati punu roditeljsku pažnju.

Diranje intimnih područja

Kod kuće ili u javnosti, djeci je sasvim svejedno, a roditelje često može izludjeti. Dodirivanje intimnih područja u vrtićkom uzrastu nema nikakve veze s otkrivanjem svoje seksualnosti, jer su djeca još premalena, nego je iz nekog razloga to djetetu zanimljivo. Objasnite djetetu da se to ne smije raditi u javnosti i pokušajte mu izmisliti dodatne aktivnosti koje će spriječiti da mu bude dosadno.

Sve stavlja u usta

Dok su to igračke i čisti predmeti, roditelji uglavnom ne posvećuju tome preveliku pažnju, ali ako to dijete radi i u parku gdje je higijena upitna, svakako morate razgovarati s djetetom.

Čačkanje nosa

Koliko god roditelje to zaprepašćuje, djetetu je to vrlo zanimljiva rupa za istraživanje. Ostanite mirni i recite djetetu da je to vrlo ružno i da to niko ne želi gledati.

Imaginarni prijatelji

Bez obzira da li se  radi o jednom ili cijeloj grupi imaginarnih prijatelja, imajte na umu da je to djetetova sigurna zona u svijetu koji ga pomalo plaši, a uz to je u fazi otkrivanja svih čari bojne mašte. Dijete tako svoj svijet čini udobnijim.

Skidanje

Mnogo djece proživi fazu u kojem odjeću smatraju svojim velikim neprijateljem. Skidanje u prodavnici ili ulici djetetu je sasvim normalno. Ako smije kod kuće zašto ne bi smjelo u javnosti? Razgovarajte s djetetom i pokušajte mu i tokom boravka kod kuće ograničiti slobodu da se skine svaki put kada mu to padne na pamet.

Sve dok djetetove čudne navike ne utiču na njegove normalne aktivnosti to je u redu. Povremeno ćete morati porazgovarati o tome što je gdje primjereno reći ili uraditi ali nema potrebe za nekom znatnijom reakcijom, jer će dijete ionako za koji dan pronaći neku novu naviku i na ovu potpuno zaboraviti.

Izvor: Index.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply