Sezona kupanja počinje, pobrinimo se da djeca budu sigurna u vodi

djecau moru

Djeca najviše vole da se igraju i zabavljaju u vodi, a posebno tokom ljetnih mjeseci i vrućina. Većina djece jedva čeka da se ubace u bazen, more, jezero i počnu s vodenim radostima i nebrojenim satima igranja. Paziti na sigurnost djece u tim uslovima je od velike važnosti i važno je znati kako djecu zaštiti i pravilno reagovati u situacijama kad pretjeraju s vodenim igrama ili kad ponekad nešto krene po zlu.

Sudeći po rezultatima posljednjih studija sa John Hopkins Univerziteta u SAD-u 2012., sve više roditelja obraća pažnju na zaštitu kad je u pitanju sigurnost djece u vodi. Broj djece umrle od posljedica utapanja drastično je smanjen u posljednjih 20 godina. Umiranje od utapnja nije jedina strašna posljedica. Kod djece koja su spašena od utapanja, postoji velika vjerovatnoća trajnog oštećenja mozga. Djeca mlađa od 4 godine najčešće stradaju u nesrećama koje završavaju utapanjem, najčešće u kadama svojih domova ili nakon nenadziranog pada u vodu. Djeca starija od 4 godine u rizičnoj su grupi od utapanja za vrijeme plivanja, jer upravo u tom uzrastu mnoga  naprave prve plivačke korake.

Jedno od najvažnijih pravila kad se djeca bezbrižno igraju u vodi je nadzor roditelja ili odraslih. Pravilo broj jedan je djecu koja se nalaze u vodi nikad ne ispuštamo iz vida. Takođe, dobro je da je odrasla osoba plivač kako bi što bolje i brže mogla priskočiti u pomoć djetetu koje se utapa.

Neka vaša djeca koriste dječje prsluke za plažu, mišiće, šlaufove za plivanje, dušeke… kad se nalaze blizu ili u vodi. Možda se djeca u jednom trenutku igraju na “suvom”, ali već u drugom se nalaze u vodi i potrebno je da u svakom trenutku imaju potrebnu opremu na sebi. Važno je pripaziti da vaše dijete nosi odgovorajuću veličinu prsluka. Ne smije biti prevelik ni premali. Mnogi roditelji često koriste mišićeali su istraživanja  pokazala da ona često nisu dovoljna zaštita od utapanja i opasnosti koje se kriju u vodi. Bolji izbor je tzv. šlauf.

Sigurnost na bazenu se ne razlikuje previše od one na moru ili drugim vodenim površinama. Ako kod kuće imate bazen ili se nalazite na bazenima pripazite da dijete samo ne ulazi u bazen i da je bazen osiguran sigurnosnom ogradom. Loše ograđeni bazeni mamac su za dječju znatiželju.

Uz ostalo, važno je da naučite djecu osnovama ponašanja kad ste na bazenima ili moru. Neka znaju koga pozvati u slučaju nezgode ako vi kao roditelj u tom trenutku niste u blizini. Takođe, djeci morate dati do znanja da je zabranjeno guranje, trčkaranje u i oko bazena, jer se navedeno lako može pretvoriti u opasnu igru.

Ako je na vidiku olujno nevrijeme s grmljavinom što prije maknite djecu s bazena ili mora i sklonite se na sigurno.

Učite djecu da plivaju! Ako ste baš ovo ljeto odlučili napraviti prve plivačke korake s vašim djetetom ustrajte i maksimalno uživajte u vodenim radostima, jer i vaše dijete će ako ne odmah, nakon određenog vremena prepustiti se uživanju u vodi. Preporučljivo je da djeca oko 4 godine starosti krenu s početnim plivačkim koracima, ali ako dijete krene i ranije ništa loše se neće dogoditi. Nemojte se opustiti kad vaše dijete propliva, jer samo plivanje ne znači da je i dobar plivač. Djeca se često znaju uplašiti ili prepustiti igri pa ih vrlo lako može uhvatiti nepotrebna panika.

Čitajte i slušajte upozorenja nadležnih spasioca na bazenima i plažama. Nisu tamo da vas zaplaše, već da budete na vrijeme obavješteni ako nešto pođe po zlu.

Takođe je bitno, ako imate bazen kod kuće, da nakon izlaska uklonite sve djetetove igračke. Djeca ako vide da neka igračka pluta, mogla bi ih ponukati da je bez nadzora odluče sami dohvatiti i tako upadnu u bazen. “Kućni” bazen nakon korištenja možete prekriti i zaštitinim pokrovom kako bi malenima dali do znanja da za taj dan bazen više ne koristite.

Ljeto djeci i odraslima uglavnom donosi više radosti nego nezadovoljstva i zato obratite pažnju na sitne detalje koji mogu sreću pretvoriti u tragediju. A da bi zabava na suncu i u vodi bila potpuna nikako nemojte zaboraviti nanijeti kremu za sunčanje.

Ne zaboravite 

Djecu ne bi trebalo pustiti da sama odlaze na kupanje bez pratnje odraslih, a kada roditelji idu s njima, trebali bi uvijek držati oko na djetetu, čak i ako je dobar plivač. Naime, od prvog potapanja u vodu ispod nivoa vode, pa do utapanja vrlo je mali period vremena i često se ne stigne na vrijeme reagovati.

Ukoliko je dijete čak i na dva minuta van roditeljskog nadzora, to je dovoljno vremena da se dogodi tragedija, da dijete ostane bez vazduha i zadobije ozbiljne i trajne povrede mozga.

Djeca stara 1-4 godine obično se kupaju u plitkim bazenčićima, a sve više domova ima bazene i u dvorištima. Bez obzira koliko u bazenu bilo malo vode, treba biti oprezan jer se ljudi mogu utopiti doslovno u kanti vode, ukoliko slijed okolnosti i nesretni slučaj tako odrede.

Kod tako malene djece, nadzor roditelja je pod obavezno. Mišići i prsluci nisu dizajnirani da spriječe utapanje, pa se u njih zapravo ne možemo sto posto pouzdati. Za razliku od prsluka za spašavanje, plivačka pomagala za malenu djecu nemaju sertifikat opreme za spašavanje života i neće djetetovu glavicu držati iznad vode niti pomoći djetetu da pluta na površini vode.

Posebno oprezan treba biti u jezerima i rijekama. Takve vode na dnu često imaju skrivene i iznenadne prelaze u veliku dubinu, kao i iznenadne podzemne hladne struje. Neka jezera i rijeke na dnu imaju zapetljane biljke i muljevite dijelove u koje nožica lako propada. U rijekama i jezerima često se ne vidi dno, pa mališani neće vidjeti po čemu hodaju, a na dnu mogu biti razbijene boce ili oštri predmeti. Zbog svega navedenog, potreban je poseban oprez. Mala djeca ne bi smjela u jezera i rijeke da ulaze bez prsluka za spašavanje, dok bi oni stariji trebalio u svakom slučaju biti dobri plivači koji znaju kako da se ponašaju u određenim uslovima u vodi.

Ostala bezbjednosna pravila:

– Dobro je provjeriti temperaturu vode prije nego što vrućim tijelom ulaze u prehladnu vodu. Hladna vode može šokirati tijelo, što izaziva povišenje krvnog pritiska i ubrzavanje otkucaja srca. Može se dogoditi da djeca u šoku viknu i da im voda uđe u usta i pluća, što je samo korak do utapanja. Isto tako, hladna voda usporiće rad mišića, pa će otežati plivanje.

– Uvijek je dobro plivati i kupati se u društvu prijatelja ili člana porodice da jedni paze na druge.

– Ne smije se skakati na druge osobe ili se međusobno potapati i gurati u vodi.

– Ukoliko nisu sigurni plivači, neka nikada ne idu u vodu u kojoj ne mogu stajati.

– Neka ne plivaju za raznim rekvizitima u duboku vodu i neka se ne igraju s rekvizitima koji su veći od njih i mogu ih u igri poklopiti.

– Neka ne žvaču žvakače niti odlaze u vodu punih usta hrane.

– Nije poželjno djecu puštati u more ukoliko su jaki talasi.

– Odaberite dio plaže na kojem se nalazi spasilac na povišenoj stolici i može vidjeti kupače.

– Djeca ne smiju trčati po klizavoj podlozi oko bazena zbog opasnosti od pada i povreda.

– Djeca ne smiju stajati na ivici bazena zbog opasnosti od klizanja, pada i udarca glavom po ivici bazena.

– Djeca ne smiju skakati u vodu za koju nisu sigurna koliko je duboka.

– Djeca ne bi smjela roniti na dijelu bazena ili vode gdje ne mogu stajati, kao ni u vodama u kojima se ne vidi dno.

– Upozorite dijete da prilikom gutanja vode ili osjećaja da ne mogu više plivati ili se održavati na vodi mašu rukama kako bi ga ostali vidjeli. U takvim situacijama nije poželjno vikati kako djetetu u usta ne bi ušla voda.

– U vodu uvijek treba ulaziti nogama, a ne skakanjem na glavu.

Izvor: Klinfo

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply