Zbrka oko širokog povijanja

siroko povijanje

“I kako mi sada da povijamo bebu?” – ovo pitaju roditelji koji su zbunjeni činjenicom da doktori nisu usaglasili priče. Jedno se priča u porodilištu. Drugo kod ortopeda na prvom pregledu kukova. Treće kod pedijatra. Četvrto u komšiluku kod prijateljice koja je odgajala bebu prije 10 godina i njene majke koja ima iskustva od prije 35 godina.

Šta je to široko povijanje?
Bebi treba omogućiti širok opseg pokreta u kuku čime će se pomoći pravilno formiranje zgloba kuka. Položaj sa široko razmaknutim nožicama u tzv. abdukciji je najbolji za to. SVAKI NAČIN POVIJANJA KOJI OVO OMOGUĆAVA JE VARIJANTA ŠIROKOG POVIJANJA. Kod nas, međutim, u svakodnevnom govoru  ”širokim povojem” sa neopravdano smatra jedino povijanje švedskom pelenom i tetra pelenom između nožica bebe. Ipak, i povijanje jednokratnom pelenom jeste vid širokog povijanja jer su daje potpunu slobodu pokretima u kuku, a beba nožice drži u abdukciji – široko razmaknute.

Šta je suprotno od širokog povijanja?
Nasuprot tome, povijanje u vidu ”kifle” sa sastavljenim i ispravljenim nožicama bio bi  uzak povoj i on ne bi bio dobar za kukove.

Zašto su bebe do nedavno povijane širokim povojem (švedska +tetra pelena)?
Povijanje švedskom pelenom i tetra pelenom između nožica uvedeno je prije više od trideset godina kao preventiva ispoljavanja razvojnog poremećaja kuka. Smatralo se da će se na ovaj način, fiksiranjem nožica u žabljem položaju poboljšati formiranje zgloba kuka.  U to vrijeme nije postojala ultrazvučna dijagnostika razvojnog poremećaja kuka kojom se dijagnoza može postaviti veoma rano – već krajem prvog mjeseca života. Razvojni poremećaj kuka je, da podsjetimo, mogući razlog za ozbiljan invaliditet, ukoliko se ne otkrije i ne liječi na vrijeme. Prije trideset godina, on se otkrivao relativno kasno, rentgenskim pregledom kukova djeteta sa 4,5 mjeseca.

Zbog čega sada preovladava mišljenje da je to nepotrebno?
Danas, uz mogućnost rane dijagnostike ovog poremećaja NIJE POTREBNO da se djeca povijaju švedskom i tetra pelenom. Dovoljna je varijanta širokog povijanja jednokratnom pelenom.

Ššta ako dijete ipak ima razvojni poremećaj kuka?
Ukoliko se djetetu postavi dijagnoza razvojnog poremećaja kuka, tzv ”široko povijanje” nije dovoljno za liječenje, već se propisuje primjena pomagala (Niva gaćice, Frejkino jastuče ili Pavlikov aparat) u zavisnosti od težine poremećaja. Ukoliko dijete ima normalan nalaz na ultrazvuku, povijanje jednokratnom pelenom je sasvim dovoljno i optimalno  za razvoj zgloba kuka. Dakle ono što je poznato kao ”širok povoj”, a sastoji se od švedske i tetra pelene,  ili je nedovoljno za rješavanje problema ako ga dijete ima, ili je nepotrebno, ukoliko dijete problem nema.

Savjeti:

  • Bebu treba povijati samo jednokratnom pelenom.
  • Obaviti prvi ultrazvučni pregled kukova između 3 – 6 sedmica. Ukoliko je prisutan razvojni poremećaj kuka, ovo je period u kome se on dovoljno rano može da otkrije i blagovremeno liječi.

Izvor: Pedijatar.rs

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. E bas ce nekoga spasiti savjeti, narocito kontradiktorni
    Prvih mjesec, dva, prosto je pozeljno zbog osjecaja sigurnosti I vece stabilnosti bebe, dok se nosi
    Kasnije je samo smetnja I ne moze ni pomoci a ni odmoci bebi sa zdravim kukovima
    Naravno, kad beba ima problem, a to perijatar moze da vidi, onda, vjerovatno, ima smisla
    Doduse, ima ga u nasoj zemlji, jer poznato je da je u razvijenim zemljama to prevazidjeno decenijama unazad

  2. Ja sam sinu koristila pamucne Beluga gacice za tzv. Siroki povoj, punih 20 dana. Bilo je vruce i nisam htjela da ga opterecujem dodatno. Na prvoj kontroli kukova, sve je ok bilo, doktor nam rece da ni jedno od njegovo troje djece nije imalo siroki povoj.

    • Sve novije i novije,samo znam da nama nije ništa falilo dok su nas majke povijale u široki povoj…čak smo kao sarmice bili zamotani,i kome sada vjerovati ??Neko kaze obavezan je široki povoj,a evo čitam kažu nije obavezan!!!

  3. Mislim da se natrpavanjem (pampers,svedskim i tetra) pelenama samo stvaraju idealni uslovi za razvijanje bakterija koje kod zenske djece pogotovo, mogu da stvore oboljenja.
    5Jeste laksi “manevar” sa siroko povijenim bebema, ali mislim da njima ne prija taj oklop.

  4. Moji sinovi i su rodjeni pocetkom ljeta. Starijem sam stavljala par dana, zbog vrucina mi ga bilo zao pa sam mu ih skinula. Na prvom pregledu kukova ispostavilo se da mu se jedan kuk brze razvija od drugog. Doktor mi je rekao da mu obavezno stavljam siroko povijanje, tek u 8 mjesecu su mu se kukovi ujednacili. Kod mladjeg djeteta sve je bilo u redu na svakom pregledu, tako da je obicna pelena bila dovoljna svo vrijeme.

  5. Mi koristimo moderne platnene pelene i nikakvo siroko povijanje. Takodje preskacemo hemiju iz jednokratnih pelena, nemamo osipe, crvenilo, bakterije. Pocinuli smo, jedina razlika je sto ih treba oprati i osusiti.

Leave a Reply