Proširene vene i oticanje nogu tokom ljeta u trudnoći

Sa lijepim vremenom za trudnice dolaze nažalost i neke neprijatnosti koje prate trudnoću, jedna od njih su i “teške noge”. Na temperaturama iznad 21-22 stepena C, vene se šire i to dovodi do pojave otoka prije svega na nogama.

Oticanje nogu, proširene vene i ispucali kapilari su istovremeno i estetski i zdravstveni problem. U 60-80% slučajeva dominantan je nasledni faktor u prvoj i drugoj generaciji.

Visoke temperature tokom ljeta pogoršavaju postojeće stanje. Kod trudnica u drugoj polovini trudnoće problem je veći sa povećanjem tjelesne težine i pritiskom materice na vene karlice kao i zbog uticaja hormona.

Proširene vene ne moraju uvijek da bole, ali uglavnom dovode do osjećaja zamora i težine u nogama. U slučaju da morate da radite tokom ljetnjih mjeseci neophodno je da preduzmete nešto što će vam umanjiti tegobe.

Kako se boriti?

Ako vaš posao zahtijeva dugotrajno stajanje, mijenjajte položaje povremeno, prenosite težinu sa jedne noge na drugu što češće.

Nosite adekvatnu obuću sa potpeticom ne višom od 3-4 cm, ali ni potpuno ravnu jer ona ne omogućava fiziološki položaj stopala. Obuća ne smije da bude tijesna, posebno vodite računa da vam kaiševi na papučama i sandalama ne naprave zastoj u cirkulaciji. Nosite obuću od prirodnih materijala jer vještački ne obezbjeđuju protok vazduha pa dolazi do pojačanog znojenja i pregrijavanja stopala.

Vodite računa i o čarapama, dokoljenice i sokne mogu da stežu noge i tako uspore cirkulaciju.

Ako na poslu dugo sjedite na svakih sat vremena ustanite i malo prošetajte. Nikako nemojte sjedeti sa prekrštenim nogama jer pritisak jedne noge na drugu otežava cirkulaciju. Stavite nešto ispod stola na čemu možete da držite malo podignute noge i povremeno ih opružite u koljenima sa zategnutim prstima prema licu ako ne možete da ustanete i prošetate.

Najprijatniji i najefikasniji način otklanjanja otoka je masaža ili samomasaža. Pokretima od skočnih zglobova prema gore, put venskog toka krvi prema srcu podstičemo cirkulaciju što dovodi do smanjenja otoka. Za masažu možete koristiti posebne gelove sa efektom hlađenja koji izuzetno prijaju na ljetnjim vrućinama.

Masiranjem stopala jež lopticama u isto vrijeme dolazi do stimulacije refleksnih tačaka na tabanima koje odgovaraju unutrašnjim organima.

Pomjeranjem noge sa lopticom ispod masiramo listove

vjezba1

Stavimo lopticu ispod tabana i pomjeranjem stopala stimulišeno refleksne zone, tamo gde osjećate bol pritisnite jače stopalom

vjezba2
Držimo jež lopticu stopalima i pomkeramo ih polako naprijed-nazad

vjezba3

Uveče prije spavanja na otečene zglobove možete sa stavite hladne obloge ili da ih istuširate nešto hladnijom vodom tako što usmjerite mlaz u pravcu srca (od vrhova prstiju na gore prema koljenima jer je to put venske krvi).

Dobro je da tokom noći noge budu podignute bar nekoliko santimetara iznad nivoa srca što će znatno olakšati protok krvi i smanjenje otoka. Možete da stavite noge na jastuk ili jastuk ispod dušeka.

Ako ste imali problem sa proširenim venama i prije trudnoće pa se sada stanje pogoršalo posavjetujte se sa svojim ljekarom o nošenju elastičnih čarapa za vene. U slučaju da su se one pojavile prvi put u trudnoći možda treba da nosite elastične čarape za trudnice. Ako nije prisutan nasledni faktor već je povećana tjelesna težina uzrok ovim problemima, ako pravilno postupite vjerovatno će nakon porođaja sve tegobe nestati.

O čemu treba voditi računa tokom ljeta?

  • noge nemojte izlagati suncu;
  • izbjegavajte tople i vlažne prostorije;
  • odmarajte noge što češće i u uzdignutom položaju;
  • krećite se jer mišići svojim stezanjem masiraju vene i potiskuju krv;
  • izmasirajte noge uveče ili istušitajte hladnom vodom;
  • nosite elastične čarape ako vam to ljekar preporuči;
  • obavezno se javite ljekaru ako je noga neuobičajeno otečena, ili vas jako boli !

Putovanje…?

Kako je ljeto vreme godišnjih odmora i putovanja, dugotrajno sjedenje u kolima, autobusu ili avionu predstavlja dodatni problem. Ako se spremate na put dobro je da uradite određenu pripremu. Nekoliko dana prije puta masirajte noge uljima ili kremama za bolju cirkulaciju. Ovo je dobro raditi redovno jer preventivno djelujete na zgrušavanje krvi koje može da dovede do tromboze tokom dugotrajnog sjedenja.

Za putovanje se preporučuje i obavezno korišćenje specijalnih čarapa ili elastičnih zavoja za vene koji će spriječiti pojavu otoka. Odjeća i obuća treba da budu komotne i nikako nemojte sjedjeti sa prekrštenim nogama.

Kada putovanje traje dugo, bez obzira što ste u autobusu ili avionu, ustanite povremeno i malo prošetajte koliko to uslovi dozvoljavaju. Mala promjena položaja i nekoliko koraka mogu puno da pomognu vašim krvnim sudovima, da ne bi došlo do zastoja u cirkulaciji.

U slučaju sa se tokom putovanja pojave otoci i ne povuku se ni narednog dana obavezno se obratite ljekaru.

Ako ste se odlučili za boravak na moru osim direktnog izlaganja suncu koje se ne preporučuje sve drugo će prijati vašim nogama. Šetnja po šljunku i pijesku bosim nogama, naročito hodanje kroz vodu pomažu boljoj cirkulaciji i smanjenju otoka, a plivanje poboljšava opštu kondiciju i jača mišiće i zidove krvnih sudova.

Izvor: Centar za korektivnu gimnastiku

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply