Zapušen nosić kod bebe

ciscenje nos

Virusi su ubjedljivo prvi na listi “zapušivača” bebinog nosa. Ima ih mnogo tipova (i podtipova), a najviše vole da se uvale u finu “bebi – sluznicu” nosa gdje se nesmetano razmnožavaju. Svi ti virusi liče jedni na druge – stvaraju sekret, koji je uglavnom bistar, “vodenast”.

Te viruse donose starije bate i seke, ali i mama i tata (naravno i brojna familija i prijatelji). Bebin imunitet je veoma oskudan, tako da veoma mala količina virusa može da zapuši nosić.
Iako u samom početku izgleda potpuno bezazleno, zapušen nosić umije da se pretvori u dosadan problem, koji se ponekad može nepotrebno iskomplikovati. Većina starije djece umije sama da se izbori sa zapušenim nosem, ali bebe naprosto traže našu pomoć – teško sisaju, uznemirena su, ponekad loše spavaju.

Koliko dugo može nosić da bude “blokiran”?

Sa manjim ili većim pauzama beba može imati zapučen nosić nedeljama! Zato moramo da se obučimo da “servisiramo” bebin nosić, držeći ga prohodnim i čistim.

Može li se desiti neka komplikacija?

Naravno, ako je nosić duže zapušen mogu se javiti posljedice – evo glavnih:

Zapaljenje srednjeg uva
Izvodni kanali srednjeg uha (Eustahijeve tube) otvaraju se baš na mjestu gdje se nos produžava ka grlu. Čim je dugo zapušen nos, dolazi i do zapušenja Eustahijevih tuba. A kad se one zatvore prestaje i normalno isticanje finog sekreta koji iz šupljine srednjeg uva odlazi u grlo. Čim se ovaj sekret nakupi u srednjem uvu stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterijske infekcije. Kada se to desi nastaje zapaljenje srednjeg uva – otitis media. Dijete je plačljivo, uznemireno, loše jede, a često vrisne tokom sisanja. Dijagnoza se postavlja isključivo otoskopskim pregledom, kada ljekar jasno vidi da li postoji zapaljenje ili ne. Pipkanje i pritiskanje uva nije put ka pravoj dijagnozi, poslije koje slijedi adekvatna i efikasna terapija.

Bolovi u uvu
Djeca sa zapušenim nosićem veoma često imaju bolove u uvu bez zapaljenja srednjeg uva. To se dešava zato što se često formira pritisak (naročito tokom gutanja, duvanja nosa ili brze promjene nadmorske visine) na bubne opne. Bubne opne su opremljene velikim brojem nervnih završetaka koji prenose bol, pa je ovaj fenomen veoma bolan.

Kada i koliko puta otpušavati nosić kod beba?

Prije svakog obroka, a nikada poslije podoja.
Razlog je jednostavan – dijete će lijepo i lako “primiti” podoj, a “ispiranje” nosića poslije obroka može izazvati bljuckanje i povraćanje.

Čime se nosić čisti?

Kod beba nisu pogodni “sprejevi” sa fiziološkim rasvorom jer se ne može postići dobar “propir” kroz majušne nosne kanale. Zato je najbolje koristiti stari dobri fiziološki rastvor (0,9% NaCl).
Tu su i “pumpice” koje pomažu da se sekrat izvuče iz nosića.

Kako se nosić pravilno čisti?
* Za svaku nozdrvu ne treba više od jednog mililitra (1ml) rastvora, a kod beba u prvom mjesecu života dovoljno je i pola mililitra. Zato nema potrebe da se izvlači više od 2 ml fiziološkog rastvora;
* Ako niste sigurni da možete da “dozirate” količinu rastvora po sistemu po pola u svaku nozdrvu, odmjerite gore navedenu zapreminu (0,5 ili 1 ml) za jednu nosnicu, pa kada završite ponovo uzmite istu količinu i za preostalu nosnicu;
* Glava mora biti postavljena “u stranu” jer se tako izbjegava nepotrebno slivanje veće količine rastvora niz grlo ka početnom dijelu dušnika što može izazvati nepotreban kašalj i “zagrcnjavanje” bebe.
* Dok su bebe male (u prvih par mjeseci) ovo može obaviti jedan od roditelja, ali kada bebe ojačaju obavezno je da jedan roditelj čvrsto drži bebinu glavu dok drugi polako ispira nosić.
*Uvek se ispira “gornja” nozdrva – desna kada je bebina glava okrenuta u bebinu lijevu stranu (i obrnuto). Ne treba snažno i brzo gurnuti klip šprice, već nježno i lagano
*Napravite pauzu od tridesetak sekundi između ispiranja lijeve i desne nosnice.

Ako se beba zagrcne podignite je, polako okrenite naprijed, sa glavicom lagano ukošenom na dolje (ne da visi uhvaćena za noge) i sve će proći za nekoliko trenutaka.

Izvlačenje sekreta pumpicom sa “kruščicom”
* Stisnite kruščicu i nježno uvucite mekani plastični vrh pumpice u nozdrvu. Potom otpustite pumpicu ne vadeći je iz nosića. Tek kada se završi “srk” izvucite pumpicu. Ovo potom ponovite sa drugom nozdrvom.
* Čak i minimalna količina sekreta znači bebi. Ako sekreta ima mnogo slobodno ponovite “proceduru” sve dok imate šta da izvučete.
* Bilo bi dobro da ovo obavljaju oba roditelja – lakše će se glavica držati u mirnom položaju.

Izvlačenje sekreta pumpicom koja ima “sisaljku”
*Ovo je naročito pogodan način izvlačenja sekreta kod beba u prvih par m.eseci kojima “lije” nosić.
* Naizmjenično se, uz nežno “srkanje” izvuče sve što se izvući može. Posebna komora neće dozvoliti da usisate bebin sekret u vaša usta.

Kako se koriste kapi za nos?
Kapi se koriste po uputstvu ljekara, dakle ne na svoju ruku. Ne treba ih stavljati duže od četiri dana!
Kod beba je najbolje koristiti kapaljku (“pipeticu”). Nije dobro sipati kapi direktno iz bočice jer tada ne znamo koliko smo kapi stavili.
Ukapava se po jedna (najviše dvije) kapi u svaku nozdrvu, a glavica mora biti lako zabačena u nazad, tako da dijete “gleda” u plafon.

Ovaj “servis” nosića traži mnogo strpljenja! Zato strpljivo i uporno – to je jedini način da pomognete djetetu.

Izvor: Moj pedijatar

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply