Dio MMR vakcina stigao, počela isporuka BCG

vakcine

Manja količina vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubeole (MMR)  stići će danas u Montefarm i odmah biti isporučene zdravstvenim ustanovama u kojima su u toku sistematski pregledi za školu, u toku kojeg se djeca vakcinišu ovom vakcinom. Montefarm je prije dva dana dobio i isporuku BCG vakcina, koje su poslate zdravstvenim ustanovama u Podgorici i Nikšiću, dok je u ostalim opštinama distribucija u toku.

Vakcina protiv tuberkuloze (BCG) , koje primaju bebe odmah nakon rođenja, još u porodlištu, nedostajalo je u zdravstvenim ustanovama mjesecima. U Montefarmu tvrde da su dobili i vakcine protiv difterije i tetanusa za djecu do sedam godina i srednjoškolce, koje su proslijedili ustanovama.

Iz Montafarma su naglasili da trenutno nedostaje petovalentna vakcina koja se djeci daje kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B i dječje paralize koju očekuju u prvoj polovini aprila.

U Crnoj Gori zakonom je obavezna vakcinacija protiv tuberkuloze, paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja, malih boginja, zaušaka i crvenke, hepatitisa B i oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B.

Kada i kako  se daju obavezne vakcine

Izvor: Vijesti

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Nas su vec vratili, nema dovoljno BSG vakcina. Ovo.je treci put da smo vraceni iako imamo trenutno 11 mjeseci, nismo prioritet a treba da ponovimo s obzirom da nam se prva nije “primila”. Nismo jedini koji cekamo, pa me interesuje ko ce da odgovara ukoliko dijete ne ponovi vakcinu do prvog rodjendana?

  2. Nas su vec vratili, nema dovoljno BSG vakcina. Ovo.je treci put da smo vraceni iako imamo trenutno 11 mjeseci, nismo prioritet a treba da ponovimo s obzirom da nam se prva nije “primila”. Nismo jedini koji cekamo, pa me interesuje ko ce da odgovara ukoliko dijete ne ponovi vakcinu do prvog rodjendana?

  3. Nama nije primljena ni u bolnicu BSG, juce bili na kontrolu i rekli nam da dodjemo jutros, cekali u hodnik i naravno vraceni jer su hvalile vakcine, a mozda su dali prvim 15 bebama, a kao da ne znaju koliko su potvrda izdali za cijeli mjesec,a koliko ih imaju, pa da se obavijeste roditelji da se ne setaju bebe po domovima zdravlja sad kad virusi vladaju !

Leave a Reply