Zašto je predškolsko obrazovanje dobro za djecu?

vrtici

O važnosti predškolskog obrazovanja u našoj zemlji je počelo javno da se razgovara i ukazuje na njegove prednosti veće neko vrijeme. U narednom periodu biće još i više, a vjerujemo i da će, što je još važnije, neke stvari u sistemu javnog predškolskog obrazovanja, početi da se mijenjaju.

Sve se češće može čuti da roditelji nijesu dovoljno upoznati sa prednostima predškolskog obrazovanja, iako bi se prije možda moglo reći da na činjenicu da je samo 40 odsto djece u vrtićima utiče mnogo faktora, od prebukiranosti u većini opština, do prevelike udaljenosti vrtića od doma (sjever Crne Gore), pravila koja ne dozovoljavaju upis djece nezaposlenih roditelja u vrijeme kada je nezaposlenost velika ….

Ipak upisivanje djeteta u vrtić, ako  izostavimo sva ta pitanja, može donijeti mnoge neodumice, a ovim tekstom koji prenosimo sa sajta Fondacije Novaka Đokovića, želimo da ukažemo kolikoje ova vrsta obrazovanjha korisna za djecu.

Pohađanje predškolskih programa višestruko je korisno za djecu jer ona tada počinju da uče brojeve, slova, i kako da prepoznaju različite oblike. Još važnije je da mališani razvijaju socijalne i emocionalne vještine, uče kako da komuniciraju i odnose se prema drugoj djeci, da dijele igračke, zajedno se igraju i učestvuju u različitim aktivnostima.

Istraživanja pokazuju da djeca koja pohađaju kvalitetne predškolske programe, kada krenu u školu, čitaju, koriste veći fond riječi, sabiraju i oduzimaju bolje nego mališani koji nisu išli u vrtić. To sve može samo da pomogne i da koristi vašem djetetu. Zar ne?

Poznato je da su djeca uzrasta 3-6 godina kao mali sunđeri. Nevjerovatno je koliko toga za kratko vrijeme mogu da nauče. Zato biste vi, kao roditelji, trebalo da na najbolji mogući način iskoristite to dragoceno vrijeme. Vaš rad kod kuće sa djetetom tog uzrasta može da bude dobra polazna osnova za njegovo kasnije školovanje (samo ukoliko ste dovoljno stručni iz oblasti ranog obrazovanja). Međutim, kao roditelj vjerovatno nećete uspjeti u dovoljnoj mjeri da razvijete socijalne i emocionalne vještine djeteta, koje su jako važne za njegov budući život. Ove vještine dijete razvija tako što je okruženo drugom djecom svog uzrasta.

6 razloga zašto je predškolsko obrazovanje dobro za vaše dete:

  • Predškolsko obrazovanje postavlja dobar temelj za sticanje akademskih znanja i socijalnih vještina, što će vašem djetetu pomoći da bude dobar đak u osnovnoj školi, sa primjernim vladanjem.
  • Predškolsko obrazovanje pruža djeci priliku da borave u formalnom okruženju sa vaspitačima i drugim mališanima, gdje će naučiti da dijele igračke, slijede instrukcije i steknu bazu za učenje koje će se nastaviti u osnovnoj školi.
  • Predškolsko obrazovanje pripremiće djecu za školu gdje će učenje biti na još ozbiljnijem nivou. Ne plašite se da će vaše dijete prebrzo da odraste zbog predškolskog programa, gde uči da čita i računa. To mu neće oduzeti vrijeme za igru, koje je takođe važno za njihov razvoj i koje svako dijete zaslužuje. Dobro predškolsko obrazovanje omogućava mališanima da uče, ali i da se igraju. Zapravo, ovakvi programi su bazirani na učenju kroz igru, tako da učenje dijete doživljava kao nešto zabavno i interesantno.
  • Predškolsko obrazovanje pomaže vašem djetetu da se razvije kao socijalno i emotivno biće. U okviru ovakvih programa djeca uče kako da prave kompromise, kako da poštuju druge i da rješavaju probleme. Predškolsko obrazovanje omogućuje vašem mališanu da stekne osjećaj samopoštovanja, igra se sa svojim vršnjacima, i izgradi samopouzdanje. Djeca u predškolskom često otkriju da sama mogu da urade mnoge stvari, umjesto da pitaju mamu za pomoć. Nevjerovatno je koliko toga djeca zapravo nauče u vrtiću – od sitnih stvari kao što je da sami sipaju sok u čašu i pomognu da se postavi sto za užinu, zakopčaju dugmiće na džemperu, vežu pertle, do ozbiljnijih radnji poput donošenja odluka o tome kako da provedu svoje slobodno vrijeme. Zar to nije veliki korak za njih?
  • Predškolsko obrazovanje naučiće vaše dijete da pronađe odgovore na brojna pitanja. Djeca od 4 i 5 godina počinju da postavljaju neobična pitanja o svijetu koji ih okružuje, poput “šta se dešava sa vodom kada prestane da pada kiša? Da li se ptice igraju?” i slično. Kao roditelj, možda ćete čak biti zbunjeni i neće vam biti lako da odgovorite na neka od tih pitanja. Predškolsko obrazovanje će vam u tome olakšati posao. Zahvaljujući njemu, djeca će naučiti da sama pronađu odgovore na svoja pitanja, kroz istraživanje, eksperimentisanje i razgovor.
  • Djeca će naučiti azbuku i brojeve. Mala djeca će naučiti slova i brojeve u predškolskom, u ritmu koji njima odgovara, i kroz igru. Predškolski programi ne primoravaju mališane da sjede kao đaci u školskim klupama i “uče”, jer bi to u ovom uzrastu bilo pogrešno. Umjesto toga, djeca ranog uzrasta uče kroz niz različitih aktivnosti koje će vašem djetetu biti interesantne, kao što su pričanje priča, razgovor sa vaspitačima o zvijezdama, igranje sa kockama. Na primjer, kako bi se djeci olakšalo da nauče jezik i unaprijede svoju sposobnost čitanja, vaspitači u predškolskom se sa mališanima igraju igre rime i djeci omogućavaju da pričaju priče. Kako bi im pomogli da nauče matematiku, vaspitači će pitati djecu da prebroje namirnice koje imaju za užinu, koriste kalendar da izbroje dane do njihove dugo očekivane priredbe, ili da se sa njima igraju igre memorije.
  • Imajte u vidu da je cilj predškolskih programa da se djeca zabave i steknu socijalne vještine, a ne da probijaju granice u obrazovanju. Djeca treba da budu maštovita i da se socijalizuju zato što je to ono što podstiče kreativnost i stvara potpuno formirane ličnosti. Poenta nije u tome da li znaju da čitaju sa četiri godine ili da množe sa pet, iako neka djeca to zaista mogu.
  • Ne zaboravite da obrazovanje vašeg djeteta ne prestaje onog trenutka kada se vrati iz vrtića kući. Naprotiv. Imaće puno toga da vam ispriča, i postavi vam milion pitanja.

Evo kako možete da pomognete svom mališanu kod kuće kako biste dalje razvijali njegove društvene i emocionalne vještine:

– Kada su djeca neraspoložena i tužna, sjedite i porazgovarajte sa djetetom o njegovim osjećanjima i događajima koji su doveli do toga da se tako osjeća: šta mu se dogodilo tog dana i kako se osjećao povodom svega što se desilo. Takođe, razgovarajte i o nekim narednim situacijama: šta će sljedeći put da uradi i kakva će biti njegova reakcija.

– Detaljno razmotrite strategije za rješavanje problema sa svojim djetetom. Na primjer: možete sa njima da čitate interaktivne knjige, kao što je Kornjača Tvigl, u kojoj se kornjača povlači u svoj oklop kada se iznervira, duboko udahne, a onda kaže šta je muči i kako se osjeća zbog toga. Ovakvu strategiju za rješavanje problema možete da primijenite sa svojim djetetom. Ohrabrite mališana da iskoristi kornjačine trikove kako bi stekao samokontrolu (da prekrsti ruke umesto da impulsivno baca stvari, duboko udahne kako bi se smirio, a onda riječima opiše kako se osjeća, umjesto da počne da plače).

– Primijenite dobro poznate savjete: čitajte što više svom djetetu, i podstaknite ga da samostalno čita. Čitanje je od presudnog značaja za jezički razvoj.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. da u pravu ste, dijete nauci u prdskolsko pa kasnije ima problema u skoli, npr. dijete koje zna da pise a nijesu ucili slova mora i ako zna koje slovo treba da ostavi prazan prostor! e i onda djetetu postaje dosadno! ali to je reforma! dok u predskolskom uce da sabiraju i pisu u prvi razred se igraju!

  2. Sve skole u CG rade po istom planu i programu, i nastavnik mora da prilagodi nast avu predvidjenim ciljevima po kojima djeca u prvom razredu ne citaju i ne pisu, vec preslikavaju slova!!! Ne bih se slozila da se djeca u prvom razredu bas igraju, gradivo je prilagodjeno njihovom uzrastu i standardima znanja koja mogu da usvoje!!!

  3. Moje dijete u vrticu ne uci nista pametno…po cijeli dan im pustaju crtane filmove.najvise nauci sa nama roditeljima a dosta zavisi i od nacina ophodjenja sa djetetom. U vrticu ga hvale kako se izrazava mnogo bolje nego dosta starija djeca od njega. Sa nama stalno razgovara, mi ga ispravljamo gdje pogrijesi i ucimo ga kako da se pravilno izrazava. A u vrticu prosle god je naucio jednu ili dvije pjesmice iako jei tada tecno pricao…izgovor je bio da cekaju da sva djeca u grupi progovore pa ce onda da rade sa njima…

  4. Sve zavisi od vaspiraca koji su u vrticu. Vaspitacice koje su mojoj starijoj cerki su divne-konstantno rade sa djecom sve: crtaju,pjevaju,prave predstave,uce o okolini,prirodi,rade vjezbe,slova,sade biljke..ma sve. Svakog dana dodje iz vrtica sa nekim novim znanjem. A druga,mladja,cerkica…pa mislim da smo culi 3 pjesmice ukupno i sve aktivnosti se svode na crtanje i gledanje crtanih filmova.

Leave a Reply