Slabovidost kod djece

vid

PIŠE: Doc.dr Vesna Jakšić, specijalista oftalmolog

Za dijete koje ne može da prepozna oblik, slovo ili broj određene veličine sa određene daljine, pa čak i ako nosi naočare ili kontaktna sočiva kažemo da je slabovido. Da bi se slabovidost otkrila, neophodan je pregled posebnom aparaturom koja postoji u svakoj oftalmološkoj ambulanti.

Oko raste, kao i drugi djelovi tela i mijenja se tokom vremena. Zato je neophodno da svoje dijete odvodite na pregled kod očnog ljekara kao što ga vodite i na vakcinaciju. Tako ćete na vrijeme otkriti probleme sa vidom, jer su rezultati liječenja u prvim godinama života odlični.

Kalendar pregleda kod očnog ljekara

Obavezni pregledi za svako dijete, čak i za zdravu djecu su: po rođenju i to oko šestog mjeseca, do treće godine, pred polazak u školu, potom bar još jednom u osmoj ili devetoj godini.

Redovne kontrole kod oftalmologa su potrebne na dvije godine do puberteta i na šest mjeseci kod djece koja nose naočare ili im oko “skreće”.

Kako prepoznati slabovidost kod djece?

1.  Dijete žmirka ili ” škilji”;

2.  Jedno oko ide u stranu;

3.  Drži iskrivljenu glavu ili gleda “iskosa”;

4.  Ne može da procijeni daljinu predmeta i promašuje ih;

5.  Udara predmete kada se kreće;

6. Preblizu drži knjigu dok čita ili boja;

7.  Približava se televizoru ili ekranu;

8.  Ne prepoznaje poznate likove u daljini;

9. Ne fiksira predmet.

Ovo su samo neki od vidljivih znakova slabovidosti. Pregled kod ljekara uklanja svaku sumnju i za one simptome koji su skriveni.

Da li se slabovidost liječi?

Slabovidost se liječi ukoliko dijete na vrijeme dođe do očnog ljekara. Pravilo je da se dijete što ranije pregleda.

Neki od znakova mogućh oštećenja vida ili oka:

– Bijela zenica;

– Nesimetrične oči: jedno oko veće od drugo ili pomjereno nadolje /nagore /u stranu;

– Neobično velike (krupne) oči;

– Nejednaka boja zenica;

– Spušten jedan ili oba kapka;

– Nejednake zenice (jedna šira od druge)

– “Podrhtavanje” ili pomjeranje očnih jabučica i u miru.

Kad god primijetite neki od ovih simptoma odmah se javite pedijatru, a on će procijeniti da li da se dijete uputi oftalmologu.

Ne slušajte savjete okoline, da dijete liči na nekoga iz porodice, i da je to normalno, već budite uporni da svoje dijete odvedete na pregled.

Istine

Dijete se može pregledati odmah po rođenju. Zabluda je da je malo za pregled:

– Svoje dijete odvedite na pregled kod oftalmologa čim primijetite bilo šta neobično sa izgledom oka, ponašanjem djeteta prema okolini ili ukoliko vam se požali da slabije vidi.

– Ukoliko vam očni ljekar savjetuje širenje zenica specijalnim kapima, ne izbjegavajte, posebno za djecu do 10 godina starosti. Zabluda je da to šteti vidu. Istina je da je to jedni način da se dijete pravilno pregleda.

– Naočare koje je oftalmolog prepisao djetetu ne kvare vid.

– Naočare za sunce su korisne i kod male djece ukoliko su bez dioptrije. Zato naočare na kupujte na sumnjivim mjestima i uvijek ih odnesite na provjeru dioptrije u neku od optičkih radnji ili ih nabavite kod provjerenih proizvođača.

Kako da testirate vid djeteta

1. Djeci do tri godine pokrijte jedno, a potom drugo oko bilo kakvim zastorom. Ukoliko dijete plače, pokušava da vam skloni ruku ili slično, posumnjajte da se buni jer ste mu zatvorili bolje ili zdravo oko. Tada je dijete prinuđeno da gleda okom koje je slabovido, pa se stoga buni.

2. Ponudite djetetu da ubacuje predmete kroz uske otvore – pr. kašiku u šolju, papiriće u prorez kasice… ukoliko promašuje, a inače ima dobro razvijenu koordinaciju, možda ne vidi dobro. Postavite djetetu upadljiv predmet na određeno mesto i tražite da vam ga donese.

4. Provjeravajte da li imenuje i raspoznaje boje.

5. Provjerite da li vidi neki upadljiv predmet u daljini, kao npr. izdvojenu zgradu ili usamljeno drvo.

Ovo su samo neki od testova koji mogu da se koriste. Koji ćete primijeniti, zavisi od starosti djeteta. Ali i ako ih dijete sve riješi ispravno, to ne isključuje obavezu da dijete odvedete na kontrolu kod oftalmologa.

Izvor: Roditelj i dete, Moj pedijatar

 

Leave a Reply