Uhapšeni Tahirović i Puletić i još tri osobe

Foto: CDM

Foto: CDM

U Bijelom Polju i Podgorici je u petak izvedena akcija hapšenja osumnjičenih za brojne propuste, koji su doveli do infekcije pet beba sa sjevera, od kojih je jedan dječak preminuo nakon liječenja u Podgorici.

Hapšenja su uslijedila nakon prikupljenih obavještenja, dokaza i sprovođenja dokaznih radnji u fazi izviđaja Vrhovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju i Podgorici.

U Bijelom Polju su privedeni načelnik Ginekološko – akušerskog odjeljenja Zvonko Puletić i načelnica Odjeljenja neonatologije Haka Tahirović.

Osim za propuste oko održavanja higijene i toka liječenja u bjelopoljskoj bolnici, uhapšena je i ljekarka Instututa za bolesti djece, koja se sumnjiči da nije na vrijeme prijavila nadležne službe za infekciju beba iz Bijelog Polja.

Po nalogu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici su privedeni  doktorka Ljubinka Dragaš, koja se sumnjiči da je kao odgovorno lice na Odjeljenju neonatologije – Institut za bolesti djece Kliničkog centra izvršila krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca. Za ovo djelo propisana je kazna zatvora do dvije godine zatvora.

U akciji VDT-a uhapšeni su i prvi čovjek Odjeljenja patologije i tehničar u KC-u zbog nesavjesnog rada u ovom slučaju.

Tužilaštvo je dalo nalog za hapšenje direktora Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomislava Jeremića, ali se on nalazi na odmoru u Beogradu, a Crnu Goru je 18. decembra napustio preko graničnog prelaza Dobrakovo.

Zamjenica VDT-a Ljubinka Madžgalj odredila je 48-časovni pritvor načelniku Ginekološko – akušerskog odjeljenja Zvonku Puletiću, kao i načelnici Odjeljenja neonatologije Haki Tahirović, koja je saslušavana skoro četiri sata.

Ona je nakon saslušanja, pustila iz pritvora ljekara KCCG-a Filipa Vukmirovića i Ljubinku Dragaš, kao i tehničara S.J. jer nije našla razloge zbog kojih bi im odredila dalje zadržavanje.

Jeremić, Puletić i Tahirović se sumnjiče da su izvršili krivično djelo –  teško djelo protiv opšte sigurnosti u vezi krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Za ovo djelo propisana je kazna zatvora od dvije do 12 godina robije.

Zbog ovog slučaja po nalogu tužioca privedeni su i načelnik Odjeljenja za patologiju Kliničkog centra Filip Vukmirović i tehničar tog odjeljenja Saša Jovović, oni se sumnjiče za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Za ovo djelo je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Više državno tužilaštvo u Podgorici je zatražilo od policije da se dovedu osumnjičeni, tako da su oni na saslušanju u zgradama Viših tužilaštava u Bijelom Polju i Podgorici.

VDT je 16. novembra pokrenulo istragu nakon što je u Podgorici dan ranije preminulo novorođenče Slaviše i Danke Knežević.

Dječak je zdrav i vitalan rođen 8. novembra u bjelopoljskom Porodilištu, a dva dana kasnije je beba u lošem stanju prebačena u Podgoricu. Dječak je, kako je utvrđeno na obdukciji, preminuo usljed komplikacija i gušenja izazvanim infekcijom bakterije bacillus spp.

Prije oboljevanja tog dječaka, još tri bebe su u periodu od 2. do 7. novembra sa istim simptoimima sepse i infekcije prebačeni iz bjelopoljske bolnice na liječenje u Podgoricu. Istraga je pokrenuta tek nakon što je beba Kneževića preminula, a za tužioce je sporno što je tijelo bez traženja obdukcije iste noći predato porodici.

Zbog toga je dva dana kasnije rađena ekshumacija tijela i sudska obdukcija, koja je pokazala uzrok smrti.

Dan prije nego je novorođenče preminulo u Bijelom Polju su mikrobiolozi i sanitarni inspektori uzeli briseve iz bjelopoljskke bolnice, koji su pokazali brojne kontaminacije bakterijama, između ostalih, i bakterije bacillus spp. koja je uzrokovala smrt bebe Kneževića.

Otac djeteta je juče bio na sastanku sa premijerom Milom Đukanovićem  koji mu je obećao da će Tužilaštvo do kraja sprovesti istragu da bi se utvrdilo ko je sve odgovoran za infekciju u porodilištu.

Izvor: Vijesti

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Koje jos tri? JOS 33 OSOBE TREBA PRIVESTI…Svi zivi u Bjelopoljskoj bolnici su znali za infekciju i cutali..pocev od nasih ginikologa pa redom…bruka sve ih treba u zatvor…Pa ce nas babe poradjat tad ce nam djeca sigurno biti dobro!!!!!

  2. Koje jos tri? JOS 33 OSOBE TREBA PRIVESTI…Svi zivi u Bjelopoljskoj bolnici su znali za infekciju i cutali..pocev od nasih ginikologa pa redom…bruka sve ih treba u zatvor…Pa ce nas babe poradjat tad ce nam djeca sigurno biti dobro!!!!!

Leave a Reply