Fond tvrdi da je ljekar pogriješio prilikom izdavanja lijeka

minirin2

Lijek Minirin nalazi na listi ljekova koji se propisuju i izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) iz kojeg je saopšteno da je izabrani ljekar napravio grešku u toku izdavanja recepta za te tablete zbog čega je pacijent koji je ukazao na moguću prevaru trebalo da plati za njega 63,5 eura.

Iz Fonda su Vijestima saopštili da je aktuelna Lista lijekova objavljena u Službenom listu Crne Gore br. 4/12 i da se nalazi se na sajtu Fonda za zdravstveno osiguranje, a dostupna je svim izabranim doktorima u softveru koji koriste prilikom propisivanja lijekova na recept.

“Ovom listom definisani su parametri za svaki pojedinačni lijek i svaki od parametara prilikom propisivanja lijekova na recept mora biti ispravno unešen. Ukoliko bilo koji od parametara nije u skladu sa onim parametrima koji su utvrđeni Listom lijekova, izabrani doktor kroz aplikaciju dobija obavještenje: Lijek nije na teret sredstava Fonda”, navodi se u reagovanju FZO.

Roditelj iz Podgorica koji je želio da ostane anoniman kazao je Viiestima da je, na predlog ljekara iz KCCG, pošao kod izabrane ljekarke Paše Divanović, kako bi djetetu propisala Minirin ali da mu je rečeno da tablete ipak ne idu na teret FZO. Cijena ovog lijeka u državnim apotekama iznosi 63,5 eura.

To je Vijestima potvrdila i Divanovićeva, pojasnivši da joj je softver, prilikom kucanja recepta, pokazao da je lijek blokiran i da nije na teret FZO.

U Fondu tvrde da je u konkretnom slučaju za lijek Minirin (dezmopresin) tablete 0,2 mg, izabrani doktor prilikom propisivanja, izabrao pogrešan režim “RS” umjesto režima “RZ” koji je jedan od obaveznih parametara definisanih Listom lijekova.

“Nepoznavanje kriterijuma o načinu propisivanja lijekova ne smije biti izgovor za uskraćivanje prava osiguranih lica na obaveznu zdravstvenu zaštitu i u okviru tih prava i prava na lijekove”, navodi se u reagovanju FZO.

Divanović je kazala da su se slični slučajevi dešavali i prije pola godine:

“Mi kucamo recept i izlazi da nije na teret Fonda, ali mi nemamo nikakvog upliva u softver”, kazala je ona.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply