Kako zaustaviti djetetovo negodovanje?

cmizdrenje

Vjerovatno nema roditelja koji se nije našao u situaciji da pokušava dovršiti spremanje stana ili da što  prije skuva večeru, uz negodovanje mališana koji uporno želi da sjednemo s njim i, na primjer, pročitamo mu omiljenu priču ili damo čašu soka.

Nešto starija djeca buniće se drugačije, vrlo vjerovatno stalno spominjući da mu trebaju nove patike, nabrajajući do besvijesti zašto mu baš toliko trebaju. I jedna i druga situacija velika su iskušenja za roditeljsko strpljenje, pogotovo dok uz njih pokušavaju završiti neki posao.

Može vam pomoći samo činjenica da shvatite da takvo ponašanje ima samo jedan cilj – privući pažnju roditelja kako bi im ispunili traženo, ali i tako vam želi nešto poručiti.

S ciljem koji djeca žele postići možemo se složiti jer nije nerazuman niti bi im ga trebalo zabraniti. Stručnjaci napominju da je najvažnija poruka koju vam vaše dijete tako šalje, a to je da vas treba. Negodovanje će možda prestati samo ako mu se posvetite nekoliko minuta i pomazite se malo s njim. Ali, napominju psiholozi, treba razlikovati negodovanje djeteta koja se ne osjeća dobro od onoga koje je naučilo na takav način da postigne neki željeni cilj.

Koliko ćete često slušati negodovanje  svojih mališana, napominju stručnjaci, često zavisi od vas i tome kako ćete se u takvim situacijama postaviti. Kada budete   kritikovati njihovo ponašanje, savjetuje psiholog, dr. Erica Reischer, autorka knjige What great parents do (Što rade izvrsni roditelji), mora biti jasno da kritikujete način ponašanja, a ne cilj koji djeca žele postići. Pokazujući da ste ih čuli, starijima objasnite, a mlađima pokažite, da postoje i drugi načini da dođu do željenog cilja.

Starijem djetetu možete reći da ćete brže odreagovati, i prije im kupiti ono što im treba, ako vas svojim stalnim negodovanjem neće stalno usporavati u onom što radite, a na negodovanje manje djece morate ponuditi alternativan način ponašanja. Na primjer, zaposlite dijete nečim dok ne dovršite ono što veće radite i obećajte mu da ćete mu se posvetiti čim obavite. Ako pokažete djetetu da negodovanjem neće postići svoj cilj, ono će vremenom odustati od takva ponašanja i zamijeniti ga prihvatljivijim.

Umjesto da se ljutite na dijete zato što želi da mu, na primjer, sipate  čašu soka jer je žedno objasnite mu mirnim glasom da ćete mu dati soka, čime pokazujete da ste ga čuli i da uvažavate njegovu želju. Objasnite potom da vas od plačljiva glasa bole uši i da će ubuduće brže dobiti sok ako dođe i mirno vas zamoli da mu je sipate. Tako ste mu ponudili alternativni način ponašanja.

Alternativni način može biti i neka igra ili drugo ponašanje koje smatrate prihvatljivijim od negodovanja. Samo imajte na umu da će drukčije izgledati dogovor sa starijim djetetom nego s malim. Najvažnije je da im postane sasve jasno da plačljivim glasom i cmizdrenjem neće dobiti ono što žele, ali na roditeljima je da prepoznaju uzroke takvog ponašanja koji nisu uvijek u domenu razmaženosti ma koliko to odrasli ponekada mislili.

Kod manje djece to može biti poziv u pomoć u situacijama kad je nezadovoljno sobom i ne može sebi pomoći. Stručnjaci kažu da pred nerazumnim zahtjevima, poput želje da uzmu tuđu igračku, ponekada samo treba pustiti da se isplaču. Prije nego što požurite prekinuti negodovanje, sačekajte da vidite može li dijete samo prije odreagovati drugačije.

Izvor: 24sata.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply