Šta je uzrok dugograjnog kašlja i kako ga spriječiti?

kasaljdjevojcica

Pitanje od Tanje:

Ćerka mi za dva mjeseca puni 4 godine. Čitave prošle godine je kašljala, samo jul i avgust nije. Od kad je vrtić počeo u septembru opet je počela po starom. Ne postoji lijeka i sirupa koji nismo probali ali bezuspješno. Bude joj bolje dva tri dana (kašalj ne prestane nego se samo smanji) pa opet isto i tako stalno. Čak smo probali i homeopatsko liječenje prošle godine, ali ništa. Na inhalacijama je bila stalno. Vadili smo sve nalaze uključujuci i bris grla i nosa (na moju inicijativu jer doktori mi nisu dali) i sve je ok..I naravno sa kašljem i zapušenim nosićem nezaobilazna je i upala ušiju. A najgore od svega je što doktori stalno govore da to nije ništa, kako je dšslo tako će i proći, prepisu nam inhalacije i to je to.

Ja sam im tražila neke inekcije da joj daju da joj se pluća isčiste ali rekli su mi da nema potrebe.

Da li možete da mi kažete postoji li nešto da se uradi kako bi smo se više oslobodili kašlja? I da napomenem da je ona jako živahno dijete, hiperaktivna je, nema mira ni kad spava.

Odgovor pedijatra Nine Mandić iz PZU Doktorica Mica

Vaša priča je tipična priča zabrinutog roditelja čije dijete ide u vrtić i ima virusne infekcije gornjih disajnih puteva, praćene kašljem.

U ovim stanjima bris grla i nosa nije potrebno raditi jer nam ne daju nikakve informacije potrebne za liječenje djeteta.

Spomenuli ste da se dijete stalno inhalira. Da li je Vaš pedijatar govorio o alergijskom kašlju? Ako je dijete od 4 godine puno puta inhalirano potrebno je da ga pogleda i dječji pulmolog koji procijeni da li se radi o bronhitisima koji u osnovi imaju alergiju.

Na kraju kažete da je dijete živahno što upućuje na to da se radi o običnim, bezazlenim virusnim infekcijama.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. mi evo 2 mjeseca muku mucimo sa kasljem i nikako da prodje i danas ponovo idemo kod dr iako znam unaprijed da ce reci nije mu nista bilji sirup uzmite inhalirajte u napereno kupatilo i to je to,i naravno to ce smanjiti na dan dva i opet isto

  2. Kod nas cim pocne kasalj odmah se pocne sa inhalacijama sa fizioloskim ili rastvorenom himalajskom solju.imamo svoj aparat.sjajna stvar.slezov cajkb takodje.ciscenje nosa uobicajeno.i nakon dana osjeti se bolje stanje.znaci reakcija odmah.i do sad se sve na tome zavrsi.bez ozbiljnih posledica.

Leave a Reply