Šta bi roditelji djevojčica trebalo da znaju o prvom menstrualnom ciklusu?

cikklus

Rast grudi i stidnih malja najavljuje prvi menstrualni ciklus tinejdžerke, i roditelji bi trebalo bi da se informišu i pripreme za te promjene kako bi i njihove djevojčice bile adekvatno obaviještene.

A evo šta je važno znati:

Promjene kojima počinje pubertet nijesu vidljive, jer se radi o hormonskim promjenama koje su posljedice rada hipotalamusa. Kao što je iskusnijim roditeljima poznato, pubertet počinje ćudljivošću i naglim promjenama raspoloženja, a do prvih fizičkih promjena dolazi tek godinu kasnije. Ovu ranu fazu mogu pratiti neprijatan miris tijela i vaginalni sekret.

Fizičke promjene odvijaju se tek godinu dana kasnije, a 85-95 odsto slučajeva počinju rastom grudi. Ukoliko djevojčici mlađoj od osam godina rastu grudi, trebalo bi to reći ljekaru, a s druge strane, nije kasno ni ako rast grudi počne u trinaestoj.

Takođe, u to vrijeme kod djevojčica dolazi i do naglog rasta, a potom slijedi pojava stidnih vlasi.

Oko dvije godine nakon što grudi počnu da rastu, dolazi do menarhe, tj. prvog menstrualnog krvarenja. U normalnim okolnostima, menarha nastaje poslije devete, a prije šesnaeste godine života i označava početak reproduktivnog života.

Neredovan ciklus, ukoliko je praćen izraženom pojavom akni i pojačanim rastom malja može ukazivati na sindrom policističnih jajnika.

Tokom posljednjih stotinu godina prosječan uzrast u kojem djevojčice dobijaju menarhu je manji zbog poboljšanog načina ishrane. Ipak, ne očekuje se da će ovaj prosječni broj godina nastaviti da opada.

Zanimljivo, nešto mršavije pripadnice nježnijeg pola koje imaju imaju manji procenat masti menarhu dobijaju kasnije od svojih vršnjakinja.

Nakon menarhe, trebalo bi da se uspostavi redovan ciklus u narednih 14 mjeseci, mada ima djevojčica kod kojih se to odvija odmah po prvom krvarenju. Očekuje se da prvi snažniji menstrualni bolovi mogu početi oko 24 mjeseca poslije menarhe.

Međutim, sve ove brojke varijaraju, a eksperti naglašavaju da se računanje prema ovim parametrima ne bi smjelo koristiti kao metod kontracepcije ukoliko je tinejdžerka seksualno aktivna.

Važno je napomenuti da, ukoliko djevojčice gube mnogo krvi, ako im menstruacija izostaje ili traje više od sedam dana, obavezno se treba obratiti ginekologu.

Izvor: B92

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply