Nijesu tražili novac za ormariće jer nijesu znali za tu mogućnost

PIŠE: Katarina Janković

ormarici

Osnovne škole u Crnoj Gori imaju mogućnost da od Ministarstva prosvjete zatraže novac za kupovinu i nabavku ormarića za svoje učenike, ali za tu mogućnost ne znaju pa je nijesu ni koristili do sada što ne znači da neće, kako su najavili njihovi direktori.

Iz Ministarstva prosvjete je prije godinu saopšteno da su spremni da izađu u susret svim školama koje imaju zahjev za nabavku ormarića u kojima bi djeca mogla da ostavljaju udžbenike.

Portal Roditelji.me je kontaktirao više škola iz svih djelova Crne Gore, čiji su direktori i predstavnici kazali da nijesu znali za tu mogućnost ali da će je u nekom narednom periodu najvjerovatnije iskoristiti.

Nošenja udžbenika uglavnom su oslobođeni prvaci, kao i đaci do petog razreda u novijim školama. Iz Ministarstva prosvjete su objasnili da to nije praksa u višim razredima, jer neki roditelji ne žele da njihova djeca ostavljaju udžbenike u školi, već da ih nose sa sobom.

Roditelji, pedijatri i fizioterapeuti svake godine ukazuju na opasnosti teških školskih torbi i nihov uticaj na razvoj djece, zbog činjenice da prelaze preporučenih 10 do 15 odsto težine djeteta.

Direktorica podgoričke osnovne škole „Radojica Perović“, Mirjana Bošković kazala je da nije znala da postoji mogućnost da traži od Ministarstva ormariće za udžbenike, ali će to učiniti u narednom periodu jer je kako je rekla to nešto što je zaista potrebno školi. Prema njenim riječma, takav zahtjev ipak neće moći odmah da dostavi jer su već dobili finansijsku pomoć Ministarstva za druge namjene.

Ormarići nijesu prioritet Marijani Papić, direktorici osnovne škole „Pavle Rovinski“ iz Podgorice, u kojoj već postoje za prvi razred. Papić pojašnjava da neki roditelji žele da njihova djeca nose knjige kući kako bi oni imali uvid u ono što rade i uče u školi.

„Od Ministarstva ću u nekom narednom periodu tražiti ormariće, ali mi to nije prioritet“, navela je ona.

Škola „Radomir Mitrović“ iz Berana prema riječima direktora Jovana Mališića ima otvorenu kategoriju polica za niže razrede i to je za sad ono što nude učenicima, iako bi voljeli da im pruže još bolje uslove u narednom periodu. I on planira da zatraži novac od Minustarstva za te namjene.

Nada Dubljević, direktorica osnovne škole „Luka Simonović“ iz Nikšića kaže da ormariće nemaju u svakoj učionici, već samo za niže razrede kako bi mogli da ostavljaju knjige.

„Često od Ministarstva tražimo novac za ono što je potrebno školi, ali do sada nismo pokretali pitanje ormarića za odlaganje knjiga, mada ćemo i tu mogućnost iskoristiti u narednom periodu“, najavila je ona.

Koliko škola ukupno u Crnoj Gori već ima ormariće za udžbenike kao i koliko ih je do sada tražilo novac za njhovu kupovinu nije poznato, jer iz Ministarstva portalu Roditelji.me nijesu dostavili te podatke.

Dnevne novine Vijesti su prošle godine mjerile težinu školskih torbi za mališane drugog, trećeg i četvrtog razreda.

Vaga je pokazala da učenik drugog razreda težak 26 kilograma nosio torbu tešku tri kilograma i 600 grama, trećak koji ima 29 kg nosio je četiri i po kilograma, dok su leđa učenika koji pohađa četvrti razred, teškog 36 kilograma, bila opterećena sa 5 kilograma i sto grama.

Ljekari često upozoravaju da umor, bol u leđima i deformacije kičme najčešće posljedice teških školskih torbi.

Prema njihovim riječima, u najranijem školskom dobu razvijaju se leđni mišići zbog čega je važno izbjegavati loše navike koje bi mogle da prouzrokuju probleme u razvoju leđa i kičme.

U prilog tome govore i podaci da rezultati redovnih sistematskih pregleda posljednjih godina pokazuju na učestalu pojavu lošeg tjelesnog držanja, deformiteta kičmenog stuba i stopala, čemu doprinose i neodgovarajuće školske torbe i njihovo nepravilno nošenje.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply