Ljetovanje i najčešće roditeljske dileme

PIŠE:Dr Nina Mandić, pedijatar, Pedijatrijska ordinacija “Doktorica Mica”

moreLjeto i odmor sa djecom otvaraju nam veliki broj pitanja na koja pokušavamo pronaći odgovor dok se pripremamo za odlazak na put, u čemu se nadamo da će vam pomoći i ovi savjeti pedijatra. Ovo su neka od najčešćih pitanja roditelja u ordinaciji Doktorica Mica u Podgorici.

1. Da li je za djecu do 3 godine korisniji odlazak na more ili planinu?

Korisno je i jedno i drugo, ko šta više voli i kako vi odlučite. Svaka promjena gdje su roditelji opušteni i stalno sa svojom djecom, prija. Često je i pitanje, šta prvo, planina ili more? Odgovor je jednostavan, nema razlike i redosljed nije važan.

2. Da li suviše rano voditi bebu od 3 mjeseca na more, čime je bolje, avionom ili kolima?

Rano je! Tako malu bebu ne treba pomjerati iz kutka na koji je navikla u svom domu. Ukoliko imate kuću ili stan na moru, gdje možete napraviti “bebi kutak” onda je to druga stvar. Tada je bolje putovati avionom, pod uslovom da je direktan let.

3. Ako je djetetu muka tokom puta?

Najmanje 2 sata pred put ne treba da jede obilan i teže svarljiv obrok. Pola sata pred put ne treba da pije tečnost. Tokom puta davati ohlađenu vodu, često po malo.

4 .Suncobran je sasvim dovoljna zaštita na plaži, i dijete može da odijrema ispod njega?

Nikada ne ostavljajte dijete da drijema ispod suncobrana. Što zbog propuštanja UV zraka kroz tkaninu, što zbog odbijanja o podlogu, dijete ispod suncobrana može da “izgori” i ne radite to.

5.  Djetetu su izgorjela ramena na suncu, da li je kao prva pomoć dobro kisjelo mlijeko i jogurt?

Kisjelo mlijeko je dobro za jelo, a za opekotine od sunca dijete prvo istuširajte, a zatim koristite  za to predviđen preparat.

6. Da li malo dijete treba da ulazi u hladnu vodu?

Pustite da dijete samo procijeni da li mu je hladno i na silu ga ne tjerajte u vodu. Svakako se hladna voda ne preporučuje. Bolje je da stavite vodu u gumeni čamčić da se malo zagrije i tu se dijete rado brčka.

7. Da li maloj djeci oblačiti kupaće gaćice?

Sigurnije je da dijete ima gaćice. Djeca vole da sjede u pijesku pa ih gaćice štite od pijeska, a i od nečistoće. Naravno, poslije kupanja ih presvucite da ne budu u mokrim gaćicama.

8. Od kog uzrasta se može koristiti zaštitni faktor?

Bebama do uzrasta 6 mjeseci se ne stavlja zaštitni faktor ,niti se preporučuje izlazak na plažu. Bebu šetati ujutro i uveče zaštićenu u kolicima sa nadstrešnicom. Zaštitne kreme se mogu koristiti od 6. mjeseca ali paziti na sastojke koji mogu biti alergogeni, naročito sastojak koji se zove Paba.

9.Dijete je palo i odralo koljena, da li ispirati rakijom?

Nikako, to peče, a ne pomaže. Najbolje je ranu isprati, namazati povidonom i ostaviti da se osuši.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Bebu do 6mjeseci ne treba iznjet na sunce?? Bebu do 6 mjeseci setati ujutru i uvece u kolicima sa nadstresicom? Zar ne mislite da malo precerujete? Ako znamo da je sunce izvor vitamina D. Ovo moje cudjenje opravdavam izlaskom u setnju izjutra oko 6ipo – do max 8 ipo sati, i predvece poslije 6ipo sati, a tada jos ima sunca, i faktor zracenja, toplota nije nesto sto bi bebi moglo da naskodi.

Leave a Reply