Dječija zarazna bolest – Šarlah

sarlahŠarlah je jedna od rijetkih preostalih zaraznih dječijih bolesti, koja se dosta promijenila u posljednjih 50 godina. Tada bi djeca ležala okupana u znoju, u delirijumu uslijed visoke temperature, dok su majke i ljekari nemoćno gledali. Danas je ovakav prizor prava rijetkost. Ova velika drama je gotovo nestala s pronalaskom antibiotika.

Šarlah je zapravo angina praćena osipom po koži.  Uzrok su “čuvene” bakterije – streptokoke grupe A (beta hemolitički streptokok) koje stvaraju jednu supstancu (toksin) koja prouzrokuje osip.

Kako se dijete zarazi

Jednostavno – streptokoke se šire u kolektivima nevjeravatno brzo! Prljavim rukama, ali i direktnim kontaktom oboljelog djeteta sa zdravim (kapljičnim putem).

Koliko traje inkubacija

Inkubacija (vrijeme koje prođe od ulaska bakterija u grlo do pojave prvih simptoma) je kratka, najčešće je par dana dovoljno da se bolest ispolji.

Kako posumnjati na šarlah

Lako – dijete ima sve simptome i znake gnojne angine: jak bol u grlu, visoku temperaturu, “sve ga boli”, uglavnom traži da leži, a i kad padne temperatura nije mu bolje.

Brzo se javlja “sitno-zrnasti” crvenkasti osip po tijelu, nekada i prije jakog bola (mada je obično gušobolja jedan od vodećih simptoma).

Problem je što ima i virusa koji daju slične simptome, a naročito na prelazu hladnih u tople dane.

Kako se postavlja dijagnoza

Kod ogromne većine djece pedijatar veoma lako postavi dijagnozu poslije pregleda: uočavaju se gnojni “čepovi” u grlu i karakterističan osip. Rijetko su potrebne dodatne analize (bris grla ili krvna slika) i to kod djece koja nemaju tipičnu formu bolesti, ili ako postoji sumnja na virusnu infekciju

Kako se šarlah liječi

Većina djece kod koje se bolest na vrijeme otkrije dobijaju antibiotske sirupe. Penicilnski antibiotici su “ljekovi izbora” a na raspolaganju je odličan izbor oralnih preparata. Veoma rijetko je potrebno davati injekcije penicilina koje su nekada bile obavezne. Srećom, to vrijeme je daleko iza nas.

Djeca alergična na penicilin se liječe “zamjenama” obično iz grupe makrolidnih antibiotika (eritromicin, azitromicin, klaritromicin…) koji efikasno eliminišu streptokoke.

Naravno, odabir lijeka i način davanja je u isključivoj nadležnosti pedijatra.

Kako dejca reaguju na terapiju

Odlično!

Prvi efekti se vide posije 24-sata od početka terapije, a poslije par dana dijete izgleda daleka bolje. Terapija traje sedam dana, rijetko je potrebna desetodnevna antibiotska terapija.

Rijetko se dešavaju neželjeni efekti antibiotske terapije. Dobro je da se djetetu, uz antibiotik, da i probiotik da bi se spriječio proliv koji baš antibiotici izazivaju. Jedna kapsula dnevno (na prazan stomak) je prava stvar!

Da li je potrebna neka posebna dijeta tokom terapije

Nije – ne treba tjerati dijete da jede, ali mora da pije što više tečnosti! Neka samo odabere šta će jesti, malo mu udovoljavajte, ali ne pretjerujte – bol u grlu i loše opšte stanje djeteta su uvijek praćeni lošim apetitom. Čim djetetu bude bolje i apetit će se vratiti.

Mogu li se desiti komplikacije

Kada se dijagnoza postavi pravovremeno, sijledi brza i efikasna terapija, pa su komplikacije izuzetno rijetke!

Jedan mali broj djece ima posebnu (srećom, veoma rijetku) sklonost ka stvaranju antitijela (malih proteina koji se bore protiv mikroorganizama) koja mogu napasti djelove sopstvenog tijela. Tada se mogu javiti komplikacije na srcu (reumatska groznica) i bubrezima (poststreptokokni glomerulonefritis). Ovo je danas pravi raritet, pa nema razlog za strah “unaprijed”.

Da li poslije završetka infekcije dijete treba da dobije “zaštitnu” injekciju depo penicilinom

Nikako!

Depo preparati penicilina se ne koriste za liječenje šarlaha! Kada je dijete završilo terapiju i potpuno ozdravilo nema potrebe za dodatnim liječenjem.

Šta raditi sa djecom koja su bila u kontaktu sa bolesnim djetetom

Pravilo je da se uradi bris grla onima koji su bili u bliskom kontaktu sa obolejlim djetetom. To uključuje članove porodice, ali i djecu iz kolektiva (vrtića ili škole) koja borave u istoj prostoriji. Ako se streptokoke (koje uzrokuju šarlah) pronađu, onda se daju antibiotici! Dakle, nema promjene antibiotika “unaprijed”.

Naravno, ako neko dijete dobije simptome i znake bolesti ODMAH  treba da bude pregledano!

Zato je važno da se roditelji obavijeste o postojanju šarlaha u školi ili vrtiću, pa da se pravovremeno reaguje.

Koliko vremena treba da prođe da bi se dijete vratilo na nastavu fizičkog vaspitanja ili na treninge (ako se bavi sportom)

Treba da prođe najmanje sedam dana od ozdravljenja do normalizacije fizičke aktivnosti djeteta. Potom ne treba “navaliti” na sport, već postepeno povećavati nivo opterećenja i dijete će opet biti kao prije bolesti.

Izvor: Moj pedijatar

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply